vlex Публикувано Октомври 28, 2007 Публикувано Октомври 28, 2007 (Редактирано) Здравейте, aз пуснах тема в купувам/продавам, ама сякаш никой способен да помогне не я видя Та на въпроса ми: търся магнити за адаптери. За целта ми трябват керамични или алнико магнити, като ако не са на безбожни цени съм склонен и с тиконал да пробвам. Освен това търся и стоманени магнитопроводи, за хъмбъкери. Питаньето е отправено към всички, които се занимават с навиването на адаптери и биха могли да ми помогнат! Евтим ми каза, че той взима от ПРАМИЗ, но от няколкото опита да вляза в сериозен окнтакт с тях, както и с още няколко фирми от града и провинцията, останах с впечатлението, че не им се занимава за малки бройки. Затова питам къде (по възможност в шопско) има магазин/фирма, който предлага широк асортимент от магнити, където евентуално биха могли да се намърдат и необходимите ми магнити. Също така ако някой е навивал и са му останали магнити/магнитопроводи, които няма да ползва да свирка - бих взел ако не са на безбожни цени (естествено! (горер ми повлия доста икономически добре с това неговото Тънко )). Поздрави, Влад Редактирано Октомври 28, 2007 от vlex Цитирай
ruidolff Отговорено Октомври 28, 2007 Отговорено Октомври 28, 2007 Влад, предлагам да звъннете на моя градски Владо Хранов - тел 032 26 97 21 той от години се занимава само с адаптери. На времето работиха с баща ми в завода за китари. Ако телефона му случайно е сменен звънете на справки Пловдив и питайте стария номер с кой нов е сменен. Напоследък редовно ми се налага да го правя, заради цифровизацията на централите.Ники Стефанов - Пловдив. Цитирай
black_waltz Отговорено Октомври 30, 2007 Отговорено Октомври 30, 2007 ^ аз му предлагам да не се занимава с този човек, страшно некоректно отношение има!!! патил съм както аз, така и мои приятели! Цитирай
Overdrive Отговорено Октомври 31, 2007 Отговорено Октомври 31, 2007 тоя "майстор" ползва магнити за шкафчета Цитирай
vlex Отговорено Октомври 31, 2007 Автор Отговорено Октомври 31, 2007 Aбе като няма риба и цацата е риба. Ще видим магнити откъде ще набавя, че нещо явно ако си дребна риба големите фирми те гледат с презрение като на поредната отрепка, целяща да прокопса в джунглата на бизнеса им Поздрави, Влад Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 31, 2007 Отговорено Октомври 31, 2007 тоя "майстор" ползва магнити за шкафчета Алнико 5 ли са тия по шкафчетата? Цитирай
ruidolff Отговорено Октомври 31, 2007 Отговорено Октомври 31, 2007 Алнико - доста старинна сплав от времето на моето раждане. АЛуминий + НИкел + КОбалт - вече станал почти класически магнит, широко разпространен в електротехниката. И днес не е толкова евтин, за да се използва за шнапери. Добър вечер, господа! За мен е чест да поговоря с вас. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 31, 2007 Отговорено Октомври 31, 2007 (Редактирано) В интерес на истината, магнитите от шкафчета, когато са с подходящия размер, и не са твърде некачествени, са доста силни керамични магнити, които могат да се използват без проблем за направата на адаптери. Проблема при тях е, че са поляризирани по неправилната ос, и трябва да бъдат завъртяни на 90 градуса спрямо магнитите в един хъмбъкер, например, и за контакт между тях и металните пръчки на адаптера, често се налага използването на метални магнитопроводни шини. Като ефект, хъмбъкера може да стане 3-4мм по-висок от стандартното. Иначе, в този случай, магнитите винаги са по-силни, и адаптерите звучат по-силно от адаптери със стандартен "легнал" магнит. Като изключим факта, че при прекалено силни магнити, малко спада състейна на китарата в някои случай, с шкаф-магнитите е много вероятно да се постигнат 3-4 децибела по-добро съотношение сигнал-шум отколкото със стандартен магнит, при добра конструкция на адаптера, разбира се. За единични адаптери магнитите стават. В зависимост от това, на какви магнити попаднете, можете да намерите такива с по-хомогенно поле, и силно намагнитени, както и такива, с малко по-слабо и разсеяно поле. Има разлика в звука между тях, като едните звучат по-рязко и силно, а другите - по-меко и слабо. В общи линии, това, как се държат, когато си играете с тях, има известна прилика с начина, по който звучат. Но избягвайте да ги удряте, докато си играете с тях . В интерес на истината, точно с магнити от шкафчета, съм успявал да постигна много по-приятен звук, отколкото с bar магнити, свалени от разни адаптери. Затова, не бъдете твърде крайни в изказванията си. Магнитите от шкафчета имат някои недостатъци като: - Трябва да внимавате, да вземете еднакви, добре оформени, и с еднаква сила. - Необходимо е да ги залепвате(по 3 най-често), а когато са насочени в една и съща посока, те винаги се стремят да се обърнат наопаки(ако седят нормално, значи, най-вероятно средния е обърнат наопаки). Това може да бъде досадно ако сте нетърпеливи. От друга страна, магнитите за адаптери имат един главен недостатък: - Скъпи са. и още един: - Рядко звучат толкова добре, колкото ви се иска, като се има предвид колко пари сте платили за тях. Иначе когато говорим за керамични магнити, и тези от шкафчета, и "специалните" все са керамични магнити, и нямат особена разлика в звука. А относно ПРАМИЗ и алнико магнитите - не е невъзможно да се вземат и на дребно, но просто трябва повече убеждение и слово. Често имат и готови подходящи пръчки, но трябва да се дебне малко. Изобщо, ако си мислите, че фирмите, които произвеждат серийно, получават материалите винаги в срокове, и с необходимото качество - то явно сте изпаднали в дълбока заблуда. Всичко е въпрос на вероятност, цена и селекция. Аз съм взимал и само 6 магнита без чак такива проблеми. Иначе, повечето фирмички от сорта просто перат нечии пари, и на работещите в тях не им се занимава с нищо, и от там идва и малко странното отношение към клиента, но това не трябва да те впечатлява особено. Принципно можем да направим групова поръчка идния месец, ако има желаещи. Така проблема с малкото бройки няма да е така остър както обикновено. Редактирано Октомври 31, 2007 от Evtim Djerekarov Цитирай
Vertigo Отговорено Ноември 1, 2007 Отговорено Ноември 1, 2007 за групова поръчка аз съм навит че ми трябват 1-2 алнико но незнам как им върват цените . Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 1, 2007 Отговорено Ноември 1, 2007 Трябва да се разберем тогава какви магнити искаме. Някой може да иска алнико пръчки, друг - алнико блокчета.. Цитирай
Overdrive Отговорено Ноември 1, 2007 Отговорено Ноември 1, 2007 аз искам и от 2те някой който е питал знае ли ориентировъчни цени? Цитирай
ruidolff Отговорено Ноември 1, 2007 Отговорено Ноември 1, 2007 Алнико - доста старинна сплав от времето на моето раждане. АЛуминий + НИкел + КОбалт - вече станал почти класически магнит, широко разпространен в електротехниката. И днес не е толкова евтин, за да се използва за шнапери. Добър вечер, господа! За мен е чест да поговоря с вас. Ще вметна още една кратичка, но "разнообразна" информация Тиконал - ТИтан + КОбалт + АЛуминий - за втория от разпространените магнити. Цитирай
vlex Отговорено Ноември 1, 2007 Автор Отговорено Ноември 1, 2007 (Редактирано) Само че ми се струва, че лиспва по едно Fe в структурата на алникото и тиконала, като на втория му липсва и никелът Алнико - Al Ni Co Fe Тиконал - Ti Co Ni Al Fe @Евтим: Кажи какви цени горе долу вървяха като си взимал, за да знаем кой колко би взел... Поздрави, Влад едит: навикът си е навик - пуснах го пак зелен италик Редактирано Ноември 1, 2007 от vlex Цитирай
ruidolff Отговорено Ноември 2, 2007 Отговорено Ноември 2, 2007 Прав си, Владе. Този път аз не съобразих, че някой може да не знае, че основният материал е желязото. Магнити бол, но, както показа Евтим, трябва да знаеш как да ги използваш. Убеден съм, че сега има страхотни магнити, които се прилагат в разни електрически и електронни устройства и на никой не му хрумва каква чудесна работа могат да свършат, ако се приложат в адаптерите на китарите. Напр. имам един дисков магнит от ДЗУ с диаметър около 200 мм, който вдига парче релса около 20 кг. Външно е черно-синкав и прилича на ферит, личи си, че е пресован от някаква прахова смес. Много як! Цитирай
Overdrive Отговорено Ноември 2, 2007 Отговорено Ноември 2, 2007 абе то че има какви ли не хи-тек постижения - вярно е, но аз бих предпочел класически алнико магнити защото и звука с тях ще е класически всъщност от какво зависи звука - от силата на полето или има и нещо друго??? по принцип керамичните се водят по-силни от алнико, но съм пробвал със много слаби керамични и пак не се получава характерното звънтене и мек звук на алнико Цитирай
Recommended Posts