Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Замислил съм да си направя 1х12" кутия от шкаф, само че не съм много сигурен дали ще е сполучлив резултата и дали не е просто една излишна загуба на време!?

Идеята е да се постави говорител (12" Celestion ;)) в горната част на шкафа, така че да има по добър bass response и bottom end за 7-мата струна когато се свири вкъщи.... :thumbs_up:

Нещото което ме учуди е че на сайта на Celestion пише, че размерите не са от голямо значение!?!??

Дървото е доста плътно и масивно, и като цяло конструкцията е много здрава. Има малки дупчици на 2-те странични дъски (не знам до колко ще влияят). Дъските са с дебелина 25мм, само гърба е по-тънък 8мм! Шкафът е висок 155см като вътре има и други 2 дъски за рафтове. Външните размери на "евентуалната" кутия са 49,5см ширина, 44см височина и 30см дълбочина.

Предполагам, че долната част на шкафа също се оказва влияние, все пак е едно разширение надолу. Ако се наложи може да се изреже хоризонталната дъска, така че звука да се разсейва и по долните звена. И съответно да може да се свири с отворена вратичка (open back cabinet) и затворена (closed back) :) Друго което може да се направи е да се постави дъската с говорителя под лек ъгъл нагоре, за да може звука да не идва директно срещу лицето ти, а да се насочва малко по-нагоре.... към тавана. Ривърб! ;)

Та питането ми е дали това което съм си наумил има смисъл или са глупости?!

p1060301rc7.th.jpg p1060309dz4.th.jpg

диска е за мащаб ;)

Отговорено (Редактирано)

Не те съветвам. Първо, защото така ще стане ужасно тежко, и ако поискаш да го носиш някъде, ще ти е зор. Второ - повечето кабинети са с отворен гръб, а тези със затворен, и фазоинвертори, са специално изчислени за говорителите.

Ако искаш повече бас, направи си един 1x12 кабинет от подходящия шпертплат, и му сложи един Fender инструментален говорител - доста ниски имат.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Моят съвет е за затворен защото пича иска повече ниски.

Ако можеш да го изчислиш мисля че е по-добро решение.

Или намери в нета модел 1х12 затворен кабинет със

твоя говорител и давай със същите размери :thumbs_up:

Отговорено

така като гледам "дървото" е ТАЛАШИТ с фурнир, които е подходящ за целта но по-добре на звук и по-здраво е шперплат :) дебелината за всички стени трябва да е около 20мм.

съветвам те щом си готов да дадеш доста голяма сума за celestion, по добре дай и 20-30 кинта за шперплат :thumbs_up:

размерите (особено за клосед бек) са от ОГРОМНО значение - ако не са правилни може да избият резонанси ;)

най-добре си харесай говорител и копирай размерите от фабричен кабинет с него

за фазоинверторите - не е добре за китарните кабинети да са с фазоинвертори - само опен и клосед бек (напълно затворен отвсякъде)

Отговорено
Моят съвет е за затворен защото пича иска повече ниски.

Моят съвет е да видиш какво пише в спецификацията на говорителят. Обикновено е дадено дали говорителят да е в отворен тип кутия или в затворен :pray:

Отговорено

заеби го тоя шкаф а вземи си купи 15-20мм (от 15 нагоре става идеално, а от 20 на горе вече ще тежи доста) шперплат или ОСБ (шерплата ще ти спести към 10% тегло, но е по-скъп), свали от нета размерите на изветни боксове - примерно Mesa Boogie Rectifier или Engl 1x12 боксове и го направи по техните размери.

Ако си вземеш и филц няма да е зле - не струва кой знае колко много.

И с шкафа ще стане ... ама идеята е лоша - след време като искаш да разкараш "колоната" или да си вземеш/направиш по доляма или добра хем само говорителя ще можеш да ползваш, хем шкафа ще е преебан. Да не говорим че тоя кютук не можеш да го мръндеш от стаята си а за 50-60лв дето ще дадеш повече ще имаш доста по гъвкаво решение.

Според мен дори и качеството на звука ще е различен заради размерите.

Ааааа и още нещо, ако се решиш все пак да си правиш колона така закрепи задната част че да можеш лесно да ползваш бокса като clodes back и open back според зависи от ситуацията - да си гъвкав ми е идеята

Поздрави и успехи в начинанието

Алекс

Отговорено

Не виждам и смисъл да взимаш celestion говорител, на който да му променяш звука към по-басов. Така хем искаш celestion, хем не искаш баш celestion. Пак ти напомням - Fender инструменталните говорители са бая басови.

Отговорено
Не виждам и смисъл да взимаш celestion говорител, на който да му променяш звука към по-басов. Така хем искаш celestion, хем не искаш баш celestion. Пак ти напомням - Fender инструменталните говорители са бая басови.

идеята доколкото разбирам е типичния celestion звук да го подчертае повечко в ниските честоти и това се прави от кабинета и конструкцията/размерите му.

... ама идеята с шафа ме счупи направо. Пак хубаво че не иска да монтиря някой 15 или 18 инчов в пералнята, нали има кръгъл отвор :pray::curse: :curse: няма кво да се реже или преправя дори :curse::)

Отговорено (Редактирано)

Освен, че ще си имаш доста джиджи-биджи шкаф, аз друга полза не виждам :hysterical: Свири си така, както си свириш и не се тормози с глупости. Или си направи нормален кабинет. Иначе ако пимпнеш шкафа, искаме снимки :)

Редактирано от Icarus
Отговорено
да монтиря някой 15 или 18 инчов в пералнята, нали има кръгъл отвор

на някой да му се намира пералня на старо :hysterical:

Всъщност модела на говорителя още не е много ясен. Най-вероятно ще избера V30 щото нали все пак е класика.... :huh: Лошото е че се базирам само на четеното в интернет, така малко объркано ми изглежда всичко?! :metalist: G12K-100 също е сред титулярите. Иначе не съм толкова маниякално лакум за басс. Не знаех че Фендър за толкова басови, мерси за инфото :)

В сайта на Celestion пишеше че V30 е подходящ както за затворена кабина, така и за отворена! Ask Dr Decibel за размера ли е от значение :whistle:

Има начин да се постави, така че да не се съсипва шкафа (страничните дупки) и ако дава резонанс блъскай книги вътре, ако пак не става...... разглабяне и поставяне в "нормална" кутия ;) Когато кубето се завърти с говорителя към кухината на шкафа се получава страхотен звук!!! Плътен и чист.... ама няма кой да го държи в тая поза.

Има и още няколко фактора които трябва да се съобразят: пестя място в малка стая, ще свиря главно на ниски нива и едвали ще се появи дрънчене, не се предвижда скорощно местене на шкафа от там (нито репетиции)

А за тва прословуто оразмеряване и изчисляване някой може ли да ми даде повече инфо. Във форума има ли писано, че не открих? :recourse:

Иначе да копна размерите на нещо готово пак не е 100% гаранция, че ще стане по-сполучливо. Пример: 100-ватово кубе HUGHES&KETTNER Warp7 с 12" Celestion (кубе направено спецялно за 7-струнни и дропнати китари) и пробваме го в магазина..... звука убийствен, доста метълски, ама кърти! Само че нещо дрънчеше по него..... пластмасовия му панел отпред ли..... етикетето с надпис "Celestion" (май не!) и после чета в хармони-то, че някой си се оплаква че му дрънчи кутията когато свирел!?!??!? true, true..... :secret:

Мерси на всички писали до тук! :thumbup:

Отговорено

пробвай ако не стане със шкафа с бидон или бъчва - бъчвата по-добре щото е дървена :)

не се връзвай че няма значение размера :)

фендерите не само имат много повече бас, ами и високите има са до към 10тина кхз някъде и звучат доста по различно с дисторшън от celestion

Отговорено

направо напира вьпроса , ако се ползва тоалетна чиния, какьв ли саунд ще изкара през нея говорителя.

ще бьде доста футористично , опьн бек, трудно за мькнене, но и ай катчинг.

за сьжаление тук няма топ ьф дь попс -

иначе ,тамьн както имам една неизползвана такава - рьгам селешьна

и сьм звездата на вечерта,

после и в гитар плейьр ще пишат за мен :)

има луди пари в тази идея - западняците ще луднат