Jump to content
Българският форум за музиканти

Изработка на 1х12" кутия от Шкаф


Recommended Posts

Замислил съм да си направя 1х12" кутия от шкаф, само че не съм много сигурен дали ще е сполучлив резултата и дали не е просто една излишна загуба на време!?

 

Идеята е да се постави говорител (12" Celestion ;)) в горната част на шкафа, така че да има по добър bass response и bottom end за 7-мата струна когато се свири вкъщи.... :thumbs_up:

Нещото което ме учуди е че на сайта на Celestion пише, че размерите не са от голямо значение!?!??

Дървото е доста плътно и масивно, и като цяло конструкцията е много здрава. Има малки дупчици на 2-те странични дъски (не знам до колко ще влияят). Дъските са с дебелина 25мм, само гърба е по-тънък 8мм! Шкафът е висок 155см като вътре има и други 2 дъски за рафтове. Външните размери на "евентуалната" кутия са 49,5см ширина, 44см височина и 30см дълбочина.

Предполагам, че долната част на шкафа също се оказва влияние, все пак е едно разширение надолу. Ако се наложи може да се изреже хоризонталната дъска, така че звука да се разсейва и по долните звена. И съответно да може да се свири с отворена вратичка (open back cabinet) и затворена (closed back) :) Друго което може да се направи е да се постави дъската с говорителя под лек ъгъл нагоре, за да може звука да не идва директно срещу лицето ти, а да се насочва малко по-нагоре.... към тавана. Ривърб! ;)

 

Та питането ми е дали това което съм си наумил има смисъл или са глупости?!

 

p1060301rc7.th.jpg p1060309dz4.th.jpg

 

диска е за мащаб ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не те съветвам. Първо, защото така ще стане ужасно тежко, и ако поискаш да го носиш някъде, ще ти е зор. Второ - повечето кабинети са с отворен гръб, а тези със затворен, и фазоинвертори, са специално изчислени за говорителите.

 

Ако искаш повече бас, направи си един 1x12 кабинет от подходящия шпертплат, и му сложи един Fender инструментален говорител - доста ниски имат.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят съвет е за затворен защото пича иска повече ниски.

Ако можеш да го изчислиш мисля че е по-добро решение.

Или намери в нета модел 1х12 затворен кабинет със

твоя говорител и давай със същите размери :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

така като гледам "дървото" е ТАЛАШИТ с фурнир, които е подходящ за целта но по-добре на звук и по-здраво е шперплат :) дебелината за всички стени трябва да е около 20мм.

съветвам те щом си готов да дадеш доста голяма сума за celestion, по добре дай и 20-30 кинта за шперплат :thumbs_up:

размерите (особено за клосед бек) са от ОГРОМНО значение - ако не са правилни може да избият резонанси ;)

най-добре си харесай говорител и копирай размерите от фабричен кабинет с него

 

за фазоинверторите - не е добре за китарните кабинети да са с фазоинвертори - само опен и клосед бек (напълно затворен отвсякъде)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят съвет е за затворен защото пича иска повече ниски.

 

Моят съвет е да видиш какво пише в спецификацията на говорителят. Обикновено е дадено дали говорителят да е в отворен тип кутия или в затворен :pray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

заеби го тоя шкаф а вземи си купи 15-20мм (от 15 нагоре става идеално, а от 20 на горе вече ще тежи доста) шперплат или ОСБ (шерплата ще ти спести към 10% тегло, но е по-скъп), свали от нета размерите на изветни боксове - примерно Mesa Boogie Rectifier или Engl 1x12 боксове и го направи по техните размери.

Ако си вземеш и филц няма да е зле - не струва кой знае колко много.

 

И с шкафа ще стане ... ама идеята е лоша - след време като искаш да разкараш "колоната" или да си вземеш/направиш по доляма или добра хем само говорителя ще можеш да ползваш, хем шкафа ще е преебан. Да не говорим че тоя кютук не можеш да го мръндеш от стаята си а за 50-60лв дето ще дадеш повече ще имаш доста по гъвкаво решение.

 

Според мен дори и качеството на звука ще е различен заради размерите.

 

Ааааа и още нещо, ако се решиш все пак да си правиш колона така закрепи задната част че да можеш лесно да ползваш бокса като clodes back и open back според зависи от ситуацията - да си гъвкав ми е идеята

 

Поздрави и успехи в начинанието

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не виждам и смисъл да взимаш celestion говорител, на който да му променяш звука към по-басов. Така хем искаш celestion, хем не искаш баш celestion. Пак ти напомням - Fender инструменталните говорители са бая басови.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не виждам и смисъл да взимаш celestion говорител, на който да му променяш звука към по-басов. Така хем искаш celestion, хем не искаш баш celestion. Пак ти напомням - Fender инструменталните говорители са бая басови.

идеята доколкото разбирам е типичния celestion звук да го подчертае повечко в ниските честоти и това се прави от кабинета и конструкцията/размерите му.

 

... ама идеята с шафа ме счупи направо. Пак хубаво че не иска да монтиря някой 15 или 18 инчов в пералнята, нали има кръгъл отвор :pray::curse: :curse: няма кво да се реже или преправя дори :curse::)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен, че ще си имаш доста джиджи-биджи шкаф, аз друга полза не виждам :hysterical: Свири си така, както си свириш и не се тормози с глупости. Или си направи нормален кабинет. Иначе ако пимпнеш шкафа, искаме снимки :)

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да монтиря някой 15 или 18 инчов в пералнята, нали има кръгъл отвор

на някой да му се намира пералня на старо :hysterical:

 

Всъщност модела на говорителя още не е много ясен. Най-вероятно ще избера V30 щото нали все пак е класика.... :huh: Лошото е че се базирам само на четеното в интернет, така малко объркано ми изглежда всичко?! :metalist: G12K-100 също е сред титулярите. Иначе не съм толкова маниякално лакум за басс. Не знаех че Фендър за толкова басови, мерси за инфото :)

В сайта на Celestion пишеше че V30 е подходящ както за затворена кабина, така и за отворена! Ask Dr Decibel за размера ли е от значение :whistle:

Има начин да се постави, така че да не се съсипва шкафа (страничните дупки) и ако дава резонанс блъскай книги вътре, ако пак не става...... разглабяне и поставяне в "нормална" кутия ;) Когато кубето се завърти с говорителя към кухината на шкафа се получава страхотен звук!!! Плътен и чист.... ама няма кой да го държи в тая поза.

Има и още няколко фактора които трябва да се съобразят: пестя място в малка стая, ще свиря главно на ниски нива и едвали ще се появи дрънчене, не се предвижда скорощно местене на шкафа от там (нито репетиции)

 

А за тва прословуто оразмеряване и изчисляване някой може ли да ми даде повече инфо. Във форума има ли писано, че не открих? :recourse:

Иначе да копна размерите на нещо готово пак не е 100% гаранция, че ще стане по-сполучливо. Пример: 100-ватово кубе HUGHES&KETTNER Warp7 с 12" Celestion (кубе направено спецялно за 7-струнни и дропнати китари) и пробваме го в магазина..... звука убийствен, доста метълски, ама кърти! Само че нещо дрънчеше по него..... пластмасовия му панел отпред ли..... етикетето с надпис "Celestion" (май не!) и после чета в хармони-то, че някой си се оплаква че му дрънчи кутията когато свирел!?!??!? true, true..... :secret:

 

Мерси на всички писали до тук! :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пробвай ако не стане със шкафа с бидон или бъчва - бъчвата по-добре щото е дървена :)

 

не се връзвай че няма значение размера :)

фендерите не само имат много повече бас, ами и високите има са до към 10тина кхз някъде и звучат доста по различно с дисторшън от celestion

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

направо напира вьпроса , ако се ползва тоалетна чиния, какьв ли саунд ще изкара през нея говорителя.

ще бьде доста футористично , опьн бек, трудно за мькнене, но и ай катчинг.

за сьжаление тук няма топ ьф дь попс -

иначе ,тамьн както имам една неизползвана такава - рьгам селешьна

и сьм звездата на вечерта,

после и в гитар плейьр ще пишат за мен :)

 

има луди пари в тази идея - западняците ще луднат

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.