Overdrive Отговорено Септември 29, 2007 Отговорено Септември 29, 2007 (Редактирано) по-добре не слагай нулево прагче ами направо нът - някой бг китари с нулево прагче на които съм свирил имат доста по-звънлив и остър звук когато не е натисната струната, затова се слага мек материал (нът направо) за начало виж тук за смятане на прагчета - http://buildyourguitar.com/resources/fretcalc/fretcalc.pdf най често срещани мензури са 25.5", 25" и 24.75" (сметни си го сам в см) - от мензурата се променя ДРАСТИЧНО звука Редактирано Септември 29, 2007 от Overdrive Цитирай
icohohi Отговорено Септември 29, 2007 Автор Отговорено Септември 29, 2007 Имам го този калкулатор . Ще видим аз не съм определил мензурата колко ще е , Оставил съм си място и вече като сложа ф борда ще мога да корегирам с около сантиметър дължината на мензурата. Мерси все пак. Ще тегля записи да видя на различните модели пръчки, според мензурата им как звучат и ще си избера някакъв вариянт. Мерси много на всички. ПП: неска по ваш съвет си направих грифа дебел 2 см без ф борд. По-късно и снимки- Цитирай
icohohi Отговорено Септември 29, 2007 Автор Отговорено Септември 29, 2007 (Редактирано) Внимавайте да не останете без пръсти. (Тва е като реклама за безопасност) Редактирано Септември 29, 2007 от icohohi Цитирай
the_gorer Отговорено Септември 30, 2007 Отговорено Септември 30, 2007 (Редактирано) Фен, ентусиазмът ти е безбрежен. Поздравления за това. Сега като гледам общия план на китарата, където си я хванал, ми се се струва, че главата може би не е чак толкова малка и може да се хванат стандартни ключове там, но пет пъти мери, един път режи (или дупчи, както е в твоя случай). Задната страна на грифа носи бая изобляне. Поработи върху нея. Също помисли за подобрения по този твърде странен канал на тръс рода. PS: И си изрежи ноктите на краката! Редактирано Септември 30, 2007 от the_gorer Цитирай
vlex Отговорено Септември 30, 2007 Отговорено Септември 30, 2007 a) що я държиш като класическа, а не като електрическа или уестърн? (демек на лявото пипало, а не на дясното) б) това за ноктите не го слушай горер! Може да пробваш като я завършиш да свириш с Нокътя на палеца вместо перце... Колко открития са станали на бъзик само откривателите им си знаят. Току виж тръгне ново течение... Поздрави, Влад Цитирай
the_gorer Отговорено Септември 30, 2007 Отговорено Септември 30, 2007 Няма такова нещо като класическите да стоят на левия, а електрическите и уестърните на десния крак. Няма и никакъв смисъл да е така. Колкото по-вляво, толкова по-добре. Но знам, че тук любителите на коремните сола ще възразят (кормени сола = когато си сложил китарата на десния крак и се мъчиш някак си да си завреш ръката между корема и грифа, та да си изсвириш солото в 19-та позиция). Цитирай
lizardman Отговорено Октомври 2, 2007 Отговорено Октомври 2, 2007 "Колкото по-вляво, толкова по-добре"? помисли пак. по-скоро колкото по-удобно, толкова по-добре. като станеш да свириш прав и китарата почне да ти идва вдясно как ще свириш? по-добре е човек да види как му е удобно да свири прав и да държи по същия начин китарата докато си седи-тогава ще може да си изпълни всичко, което може докато свири прав. @icohohi-достигнал си доста важен етап. много внимавай, защото е доста лесно да се окаже, че китарата е неизползваема. по-добре сериозно вземи някой с теб, за да ти покаже как да направиш музикален инструмент, а не бичкия. Успех! Със желание всичко става, ама ако искаш както требе само желание не стига. Цитирай
vlex Отговорено Октомври 2, 2007 Отговорено Октомври 2, 2007 (Редактирано) Имам го този калкулатор . Ще видим аз не съм определил мензурата колко ще е , Оставил съм си място и вече като сложа ф борда ще мога да корегирам с около сантиметър дължината на мензурата. Мерси все пак. Ще тегля записи да видя на различните модели пръчки, според мензурата им как звучат и ще си избера някакъв вариянт. Мерси много на всички. ПП: неска по ваш съвет си направих грифа дебел 2 см без ф борд. По-късно и снимки- ВТФ?! Тва със записите нещо не го стоплих... А да и 2 см за китара ми се види множко Като сложиш и фборда още 7-8мм (с тия твойте мащаби току виж и 1,5-2см излезе) и грифа ще стане колкото тялото Пилни още - то няма да се счупи - дърво е все пак Поздрави, Влад Редактирано Октомври 2, 2007 от vlex Цитирай
icohohi Отговорено Октомври 3, 2007 Автор Отговорено Октомври 3, 2007 А да и 2 см за китара ми се види множко Като сложиш и фборда още 7-8мм (с тия твойте мащаби току виж и 1,5-2см излезе) и грифа ще стане колкото тялото Пилни още - то няма да се счупи - дърво е все пак Поздрави, Влад[/i][/color] Е как 7-8мм ф борд насякъде съм го мерил 4 и насякъде грифа е точно 2 см, на повечето модели. На мен сега ми е доста удобно и ще го направя точно 2,4 см в най- дебелата част на ф борда със грифа. Иначе другият момент е че ако ми се види дебело и не е удобно ще пиля нали по мен си го правя. ПП: Докато чакам части в мазето си правя марионетка, дървена от останалите парчета дърво. Ша се пращат снимки. Цитирай
vlex Отговорено Октомври 3, 2007 Отговорено Октомври 3, 2007 Не знам къде я видя тая китара с 4 мм фборд. Моля дай снимки, че такова не съм виждал! И говоря съвсем сериозно! Фборда на всички китари които съм гледал е 6-7мм в най-дебелата си част, а в най-тънката около 4-5 - зависи от радиуса на грифа... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 3, 2007 Отговорено Октомври 3, 2007 Aз мисля, че и двамата е добре да хванете по един шублер, и да измерите малко китари, след което да обсъдите пак въпроса. Цитирай
vlex Отговорено Октомври 3, 2007 Отговорено Октомври 3, 2007 Aз пък мисля, че съм мерил преди да говоря, но щом казваш явно не съм Цитирай
Overdrive Отговорено Октомври 3, 2007 Отговорено Октомври 3, 2007 (Редактирано) и не чак толкова дебел ще стане ако е по-плосък радиуса, иначе има някои фендери (ако не се лъжа страт от 62ра до 65та) с 3-4мм палисандър като фурнир, но там радиуса е зададен от самото дърво отдолу (десния): и тва като цяло изглежда сложно за изработка Редактирано Октомври 3, 2007 от Overdrive Цитирай
Overdrive Отговорено Октомври 3, 2007 Отговорено Октомври 3, 2007 (Редактирано) опс по грешка пуснах 2пъти 1 и също Редактирано Октомври 3, 2007 от Overdrive Цитирай
vlex Отговорено Октомври 3, 2007 Отговорено Октомври 3, 2007 Единственото което ми идва на акъл като преимущество за правенето на фборда дъговиден и задаването на радиуса от грифа е евентуално по-голяма здравина, продиктувана от по-дебелото монолитно парче дърво... Някой да се сеща други плюсове, които може да доведе този метод на производство? Поздрави, Влад Цитирай
Recommended Posts