HOSHUNKOV Публикувано Септември 14, 2007 Публикувано Септември 14, 2007 Значи проблема ми е следният: вчера пресвързахме китарата ми с един приятел, който е много в час с жичкаджийството и след като всичко свирна както трябва, остановихме че единия потенциометър не затваря сигнала до край. Тоест намален до край, пак пак се чува лек сигнал от китарата. И двамата предполагаме, че е от потенциометъра, но все пак реших да се консултирам и с още хора Благодаря предварително. Владо Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 14, 2007 Отговорено Септември 14, 2007 Сега остава само да ни дадеш пълна схема на това, как сте свързали китарата, и вече ще бъде възможно да те консултираме по въпроса. Цитирай
HOSHUNKOV Отговорено Септември 14, 2007 Автор Отговорено Септември 14, 2007 Ето по тази схема я вързахме: http://www.bcrich.com/images/schematics/lrg_kkv.jpg Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 14, 2007 Отговорено Септември 14, 2007 (Редактирано) Хм, защо изходната букса на схемата е вързана за тона? Редактирано Септември 14, 2007 от Evtim Djerekarov Цитирай
HOSHUNKOV Отговорено Септември 14, 2007 Автор Отговорено Септември 14, 2007 И аз нямам представа да ти кажа не разбирам много от тези неща и затова реших да попитам обаче иначе всичко си работи супер. другия потенциометър за нек адаптера го няма този проблем. което още веднъж ме навежда на мисълта, че е самия потенциометър. обаче не съм сигурен. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Септември 14, 2007 Отговорено Септември 14, 2007 Без да съм тесен специалист и като свързвал едва 3-4-5 китари бих казал само: Бахти странната схема! Защо не потърсиш по сайтовете на известните фирми за пикапи/китари. Има много хубави схеми на DiMarzio, Seymour Duncan, Gibson, Fender... Конкретно вчера гледах в архива си схеми за два НВ с/без сплит-койл и с/без тон пот. Свалял съм ги преди време от сайтовете им, т.е. лесно достъпни са! Ако не се оправиш пиши да ти пратим малко готини схеми, сигурен съм, че и доста колеги имат запаси от такива. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 14, 2007 Отговорено Септември 14, 2007 Разгледах схемата - би трябвало да работи. Можеш да проследиш кабелите, както и да пробвате да размените потенциометрите. Цитирай
HOSHUNKOV Отговорено Септември 14, 2007 Автор Отговорено Септември 14, 2007 Така ще направя, ще пробвам с друг потенциометър, ако не стане, ще търся други схеми някакви Благодаря Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Септември 14, 2007 Отговорено Септември 14, 2007 (Редактирано) Проблемът може да е в потенциометър, но като цяло свързването е възможно най-неудачно. При затворени потенциометри адаптерите се дават накъсо, товарят се с нисък импеданс, което означава много лош звук. Това свързване (за кой ли път ще го кажа ) е разисквано на територията на форума, правени са симулации (Е.Джерекаров) и е ДОКАЗАНО че не е добро решение. Форумът притежава едно чудо на чудесата, което се нарича ТЪРСАЧКА. И това е най-избягваното чудо на света. И схеми има и коментарии има , всичко има. Само дето никой не чете, но всеки пише. Няма да дам линк. С възпитателна цел - иначе утре пак ще е същото. Редактирано Септември 14, 2007 от Parni_Valjak Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 14, 2007 Отговорено Септември 14, 2007 Проблемът в случая е, че ако се свържат както трябва, ако двата адаптера звучат заедно, като намалиш единия, и ще се закъсява и другия. В случая, без активна електроника, потенциометрично свързване май не е възможно. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Септември 14, 2007 Отговорено Септември 14, 2007 Директно, да, но в този случай се прави смесване през 220...470К за да се избегне този проблем. С пълна сила обаче остава влиянието на кабела. Тогава се прави компенсация на паразитните капацитети. Ако остане сегашното свързване, е добре да се поставят 220...470К между адаптерите и средния край на потенциометрите - така пак ще се отиде на пасивно смесване, с минимално влияние върху звука при минимално положение на потенциометрите. За съжаление изобщо не може да се очаква добро постижение с елементарни средства... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 14, 2007 Отговорено Септември 14, 2007 (Редактирано) Ако се свържат през резистори, ми се струва, че прекалено ще намалее изходният ток от китарата, и тогава смущенията от кабела ще станат по-ушевадни. Може би ще е най-евтино като решение да се свържат така, и да се сложи еднотранзисторен буустер на изхода с високо входно съпротивление. Но и настоящият случай съвсем не е цвете, де.. Редактирано Септември 14, 2007 от Evtim Djerekarov Цитирай
HOSHUNKOV Отговорено Септември 15, 2007 Автор Отговорено Септември 15, 2007 Не съм 100% сигурен, но доколкото си спомням, точно от официалния саит на BCRich я свалих тази схема Цитирай
Baby Thomas Отговорено Септември 15, 2007 Отговорено Септември 15, 2007 Най-верояно, защото линка започваше с BCRich... Ето ТУК има доста и много готини схеми. Ако искаш ги прегледай. Цитирай
Nikifena Отговорено Септември 15, 2007 Отговорено Септември 15, 2007 Най-лесният начин да видиш дали е от потенциометъра е да смениш потенциометрите. ако проблема го има, но на другият адаптер значи потенциометъра не е наред. Схемата която си дал наистина не е много удачна и то не заради друго, ами не е замасена добре. Най-добре е да се ползва така нареченото star ground. Виж темата за екраниране на китара. Цитирай
Recommended Posts