Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Новината гръмна по всички информационни канали, на мен лично ми е любопитен развоят на събитията. Или това ще бъде "новото нормално" или китайските магазини ще направят Европейски филиали и складове, за да могат да компенсират разликата в цените. Вие на какво мнение сте? 

Отговорено (Редактирано)

Това го прочетох още преди месеци когато го приеха, че ще го въведат в средата на годината и се постарах преди 1-ви да си накупя всичко, от което имам нужда...а то хич не беше малко. :greenangel:

Освен това не касае само китайците, а принципно страните извън ЕС, но що се касае до Алиекспрес и Тему, от които имам впечатления, още в началото на юни Алиекспрес започнаха при финализиране на поръчките да добавят 3 евро (+ още 60 цента ДДС върху 3-те евро) на всеки продукт, защото по принцип продуктите им идват бавно и никой не ти гарантира, че ще пристигнат преди юли. Тему обаче все още не добавяха нищо чак до към 17-ти юни, защото тяхната доставка е много кратка и гарантират, че ще пристигне за под 2 седмици и последната ми поръчка от тях я направих на 16.06, която пристигна на 29.06. В промеждутъка между 17.06 и 01.07 забелязах, че при финализиране на поръчката пак не добавят нищо, но са си калкулирали в цената на всяка една тяхна стока едно повишение между 2 и 2.50 евро - питах джипити-то защо е така и защо е по-малко и получих отговор, че е заради разликата между двете платформи - от Алиекспрес аз получавам пратките директно от продавачите, докато Тему е като разпределителен център между всички продавачи, самата платформа комбинира пратките и гарантира за получаването им в срок. Да обаче това траеше само 2 седмици и в момента положението с Тему е почти същото като при Алиекспрес поне в цените - върнаха си старите цени както си бяха, но при плащане добавят таксата към всяка една група стоки. 

Така че положението не е съвсем зле...имам предвид, че ако си купиш примерно едни маратонки и едно яке, ще имаш 2 отделни такси, но ако си купиш 5 чифта различни маратонки, ще платиш само 1 такса. Просто се водят по различните категории на митниците, които включват еднородни групи стоки и всичко, което попадне в една група е с 1 такса.

Сега съм поръчал едни неща и от щатите - на сайта пишеше, че новата такса уж е включена, пристига с DHL и ще видя когато пристигне дали няма да ми качат още някое евро отгоре. ;) 

П.П. Иначе си прав в предположенията си, че китайците ще отворят повече складове в ЕС, не че и сега няма...няколко уреда от Алиекспрес ги купих от европейски складове, а едно ел.колело от Banggood ми беше доставено от полски склад, но след някое време очаквам даже и тук да отворят един. :) 

Редактирано от yamaha