Jump to content
Българският форум за музиканти

Wheel ; Joystick , Ribbon Controllers


Dilian Nedev

Recommended Posts

Кое предпочитате за контролирането на питч бенда и модулацията : Колелце (Wheel) , Джойстик тип (две в едно : X и Y) или Рибон контролер - като на някои стари ямахи , оберхейм и курзвел ???

 

ЛИЧНО МНЕНИЕ : Аз съм за колелцата . Не знам защо , но там имам най-голям контрол върху това , което правя .

 

При вас как е ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Джойстик, сякаш, но не съм много добра. То се учи това, с каквото имаш под ръка. А Ribbon control ползвам за ефекти, идеално е!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен уж ми по-удобен джойстика, ама аз не съм свирил кой знае колко много с колелца, може като им свикнеш наистина да имаш по-добър контрол с тях, а с рибън почти не съм свирил, но идеята адски ми допада.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм си свикнал с колелцата. Като си солирам нещо имам навика да си подпра стабилно лявата ръка на клавира и някак си имам усещането за много по стаблиен контрол върху звука, което е много важно особено за четвърт тоновете където хода на пич бендера е много малък. Е, то зависи и какъв диапазон сме му задали : ). Модулатора по-рядко го използвам, при органите за конторл на вибратото, при синт блендите примерно яркостта или остротата контролирам ама съм си свикнал филтрите за промяна на звука да ги бутам от централната конзола и обикновено го оставям в опредлено положение. Всъщност като се замисля примерно на "Galleon - So I Begin", като я свирехме по клубовете с групата ползвах основна бленда techno stings и там модулатора яко играеше роля да ръчкам яркостта или приглушаването ако щете и определено от колелцето ми беше по лесно понеже си го оставям в необходимото положение и после го връщам когато искам да стане глуха блендата. Ай стига съм писал. Предполагам че основно е въпрос на навици и всеки си е свиканл по някакъв начин. От мен един глас за колелцата :unsure: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам доста синтове - някои са с малки колела, някои - с големи, трети (Роланд)...с джойстик.

Всичко е въпрос на свикване и лични предпочитания. За мен най-удобни са големите колела с голям ход. След това е джойстика...доста му е малък хода за модулацията във вертикална посока, но се свиква. И най-неудобни са ми малките колела, защото нямам добър контрол над тях. Като изключим една аналогова свирка преди 20-тина години, която цялата беше с плъзгачи и потенциометри, ribbon нямам, тъй че впечатления за него не мога да дам. Освен това имам една Ямаха с 8 слайдера, на които мога да "мап-вам" почти всеки контрол...по този начин с повечето от контролите (без тия от рода на #64 напр. :) ) се работи доста комфортно, а като бонус в мултитрака мога да управлявам 8 канала едновременно, вместо да ги целя с мишката или да купувам специален допълнителен интерфейс. :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми всъщност ако се заиграе човек с настройки на джойстика нещата стават приятни, понеже има една такав крива, която определя звисимостта между положението на джойстика и степента на модулация (бе деазнам как да го обясня)... Т.е. при едни настройки еди колко си мръдване на джойстика ще води до 20% промяна в тона, ама при други същото мръдване ще води до 50% промяна в тона (и това при зададени едни и същи крайни стойности на промяна, въпросът е само в междинните положения). Не знам дали ме разбрахте, ама въпросът е, че може да се получи доста фин контрол. Не като голямо колелце, но...

 

Също джойстика си има застопоряване на положението по У оста (т.е. модулацията). Тук ест. говоря за моя синт (както и всички от серията тритон) - може да се застопорява и по двете оси с помощта на два програмируеми бутона точно над самия джойстик и няма никакъв проблем да се ползват с една ръка и джойстика и бутоните.

 

Също така един джойстик се равнява на 3 колела... Понеже има пич бенд (по дефоулт по Х оста), един ефект нагоре от нулево положение по У оста и един ефект надолу от нулево положение по У оста. Това важи за корг, роландите, со които съм си играл с джойстици имаха движение на джойстика само нагоре по У оста, което си е чисто прахосничество...

 

Та повечето неща са въпрос на настройки и най-вече на това на какво си свикнал. Аз си се кефя на джойстика :)

 

 

А иначе слайдерите и потенциометрите са друга бира...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз използвам колелца поради простата причина ,че едничкият ми клавир е с колелца :hysterical:

Иначе съм свирил на Роланд с джойстик и ми е бил много удобен....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

предпочитам Joystick, защото по-лесно се контролират няколко параметъра, ако е програмируем. Ако е съчетан с ribbon под него още по-добре

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.