Snowwhite Отговорено Ноември 9, 2004 Отговорено Ноември 9, 2004 Вижте сега-може и да ме наречете скептик(за което ще поспорим,но на живо),но аз предпочитам естествените или поне максимално близките до тях продуФти.Замислете се-едно време не е имало разтвори за чистене на това ми ти и онова ми ти,а виж какви запазени инструменти откриваме все по-често и по-често.Както и да го погледнете-старите майстори най-добре си знаят работата,а тези способи за почистване са точно такива-от "древността".Колкото по-малко химия-толкова по-добре,така го виждам аз!!! Цитирай
synchu Отговорено Ноември 9, 2004 Отговорено Ноември 9, 2004 Е горе долу си права. "Езотеричната" течност, с която си почиствам китарите (т.е. 2 от тях, които не са лакирани) си е направена за поддръжка на цигулки и за някво ултра миниатюрно шишенце си беше скъпичка (не помня колко, но си беше доста). Смърди доста гадно, но пък е изключително ефективно. Едната от китарите особено си е натурално дърво даже без цвят. И без тази джаджа щеше да изглежда доста зле досега. Така че старите методи са си изпитана работа тва е ясно, ама сигурно и тези не са съвсем идиоти дето ги правят разните му препарати за почистване. Цитирай
boogerman Отговорено Ноември 12, 2004 Отговорено Ноември 12, 2004 Да не би да говориш за ViOil??? Това е някакъв червеникав препарат и не мирише особено готино. По принцип е за цигулки, но е супер и за китари и чисти страхотно, особено гадорийките около прагчетата... И е супер икономичен - 5-6 капки за целия гриф са предостатъчни. Жалко че ми свърши Изкарах с едно малко шишенце около 2 години, та трябва пак да се шматна към магазина на Русинов (намира се близо до фактор) за да видя дали все още се намира това чудо Цитирай
synchu Отговорено Ноември 12, 2004 Отговорено Ноември 12, 2004 Да не би да говориш за ViOil??? Това е някакъв червеникав препарат и не мирише особено готино. По принцип е за цигулки, но е супер и за китари и чисти страхотно, особено гадорийките около прагчетата... И е супер икономичен - 5-6 капки за целия гриф са предостатъчни. Жалко че ми свърши Изкарах с едно малко шишенце около 2 години, та трябва пак да се шматна към магазина на Русинов (намира се близо до фактор) за да видя дали все още се намира това чудо Точно и точно от магазина на Русинов съм го взел. Много добро. Дано го има още. Аз имам още към пол'вин шише, т.е. до догодина ще ме изкара Цитирай
synchu Отговорено Ноември 12, 2004 Отговорено Ноември 12, 2004 @АХЕ, Страхувах се от този въпрос именно От Кино Левски тръгваш от дясната страна в посока Евлоги Георгиев. Първата пресечка свиваш вдясно. Вървиш 100-ина метра (дали има и толкоз) и преди първата пресечка пак има една къща с вход и там си пише Абе близо до некво РПУ е ама не го знам кой номер е (първо ли, второ ли беше)... Цитирай
synchu Отговорено Ноември 12, 2004 Отговорено Ноември 12, 2004 На мен на тази карта ми излиза едно голямо бяло петно да ти кажа честно така че не мога да кажа там ли е... Цитирай
Guest Гост_bluesman Отговорено Ноември 20, 2004 Отговорено Ноември 20, 2004 Така нареченото лимоново масло е синтетично масло и единственото общо с лимона е аромата му. По принцип е много добро за почистване на инструменти но не за силни замърсявания а само за пръстови отпечатаци.За фингърборда е незаменимо независимо че има спец. препарат fingerboard oil.Ореховото масло е съхливо,остават остатъци като лак в структурата на дурвото и не ви го препоръчвам за фингърборди . Целта на третирането на абаносовите или палисандрови ф.бордове с масла е да компенсират загубите на еластичност и опасноста от съсъхване,измятане и напукване породени от изпаряването на етеричните масла характерни за тези екзот. видове.Но с мазането не трябва да се прекалява,два до три пъти годишно е достатъчно. Просто намажете изчакайте 15 мин. и избършете до излъскване с бълнен парцал. Хубави препарати за тялото има на Фендер със спрей помпичка. Избягвайте препарати те на силиконова основа(четете какво съдържат) и други проникващи такива с малки молекули защото създават пробмеи при евентуални реставрации и ретуш на лака. За смазване на контактните повърхности м/у струните и прагчето най-добро си остава мекия графит ,един молив 4или 6B е супер. Цитирай
Black Bird Отговорено Ноември 21, 2004 Отговорено Ноември 21, 2004 Така нареченото лимоново масло е синтетично масло и единственото общо с лимона е аромата му. По принцип е много добро за почистване на инструменти но не за силни замърсявания а само за пръстови отпечатаци.За фингърборда е незаменимо независимо че има спец. препарат fingerboard oil.Ореховото масло е съхливо,остават остатъци като лак в структурата на дурвото и не ви го препоръчвам за фингърборди . Целта на третирането на абаносовите или палисандрови ф.бордове с масла е да компенсират загубите на еластичност и опасноста от съсъхване,измятане и напукване породени от изпаряването на етеричните масла характерни за тези екзот. видове.Но с мазането не трябва да се прекалява,два до три пъти годишно е достатъчно. Просто намажете изчакайте 15 мин. и избършете до излъскване с бълнен парцал.Хубави препарати за тялото има на Фендер със спрей помпичка. Избягвайте препарати те на силиконова основа(четете какво съдържат) и други проникващи такива с малки молекули защото създават пробмеи при евентуални реставрации и ретуш на лака. За смазване на контактните повърхности м/у струните и прагчето най-добро си остава мекия графит ,един молив 4или 6B е супер. ot kyde da se iwzema malko maslo za grifa Цитирай
~Ruin~ Отговорено Юни 21, 2008 Отговорено Юни 21, 2008 1 следя да е настроена правилно. 2 почиствам я с чиста кърпа. 3 даржа я далеч от слънце - много важно! един стар китарист ми беше казал че има лошо влияние в/у дървото. 4 не я давам на стари хора и малки деца 5 чистя струните редовно 6 гледам да я покривам с нещо когато не свиря. най важното е да се отнасяме с уважение към инструмента какъвто и да е той Цитирай
Arteglam Отговорено Юни 21, 2008 Отговорено Юни 21, 2008 Покривам я с една скъсана покривка Да не се праши чистя я от отпечатъци поне 1 път на седмица с една мека кърпа която оставя влакна ама ко да напрая Махам ги после.Иначе си мия ръцете със сапун преди да свиря и доста по-малко замърсявам така китарата и струните ги чистя пак с суха кърпа минавам ги просто и мръсотията остава по кърпата общо зето това. Засега е в добро състояние поне така ми се струва Цитирай
Overdrive Отговорено Юни 21, 2008 Отговорено Юни 21, 2008 струните ги сменям като станат кафяво-черни, не ползвам кЪлъфи и стойки, не бърша и лъскам китари, не ги пазя и не ми пука за външния им вид Цитирай
Am-I-Evil Отговорено Юни 22, 2008 Отговорено Юни 22, 2008 Най-много се дразня, когато китарата ми има прах - най-вече между адаптерите! Но за всеки проблем си има решение - Ives W. McGaffney (лека му пръст), изобретателят на прахосмукачката! Цитирай
Bob Rock Отговорено Юни 22, 2008 Отговорено Юни 22, 2008 Наистина !! Прахта м/у адаптрите е оттвратително... цялата лъска , а там хихихиххи - прах! пъхаш парцалчета и т.н. Цитирай
Recommended Posts