Jump to content
Българският форум за музиканти

Раздвоен съм


Valserp

Recommended Posts

Реших да мръдна на малко по-висок клас китара, нещо около 1000 лева - та си харесах тези двете:

 

http://www.visiarts.net/catalog/product_in...roducts_id=2095

 

http://www.visiarts.net/catalog/product_in...products_id=322

 

И по дяволЪТ, не мога да се реша. Още повече, че няма и как да ги пробвам, тъй като тук във Варна само Йамахи, Скуайъри и Стагове има.

Та както и да е, ориентирал съм се към String-Thru-Body и Neck-Thru-Body, защото не съм голям фен на "ръчките", а много обичам продължителен състейн. Ibanez-а някак си не ми вдъхва особено доверие, макар и да прочетох доста добри отзиви за него из Нета. За ESP-то пък никакви коментари не намерих, а това, което ме притеснява в него е, че може да ме "ограничи" откъм звук - нали уж само за тежкарии ги правят...

 

И по дяволите, така съжелявам, че не мога да ги пипна, направо "целя насляпо"... :thumbs_up:

 

Ъх... някакви мнения?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега,

 

Има някои осезаеми разлики между китарите, които биха улеснили избора.

 

Най-напред грифа: на Ibanez SZ серията грифът е 25' (нещо средно между гибсънските 24 3/4' и фендерските 25.5') - тип PRS ако не греша.

На ESP-то е 25.5', което не мен лично ми изглежда по-приятно, предполагам ще е и по-тънък и удобен от на Ibanez-a.

 

Друго - връзката с тялото - на Ibanez-ът е set neck, ESP-то е neck-through. Не се съмнявам, че и двете са добри, но тук клоня към ESP-то.

 

Така че по горните два параметъра ESP-то бие Ibanez-a.

 

Обаче пък мисля че дървото на Ibanez-a e по-добро от това на ESP-то, доколкото знам Agathis е някаква евтина алтернатива на махагона. Но все пак двете китари са коренно различни като конструкция на тялото, защото едната е с maple top, другата е само махагон. Евентуално ако ще се сравняват трябва да погледнеш SZ520 например - тя също е с maple top, но е малко по-скъпа, а и на мен лично ми грознее заради инлеите по грифа. :recourse:

 

Другото което се сещам е bridge-a - Gibraltar III на Ibanez е супер солиден и масивен, а и е особено приятно заоблен, абе накратко изглежда много комфортно. На ESP си е съвсем стандартен ТОМ, което не е болка за умиране, но все пак има значение.

 

И последно - адаптерите - мисля че на Ibanez ще са по-добри, но в крайна сметка най-добре е която и от двете да избереш да сложиш едни нови адаптери по твой вкус. Мисля че с това дърво много ще се върже един JB+Jazz на Seymour Duncan или пък комбинация от Evolution bridge + Paf pro neck на DiMarzio или каквото ти душа иска - възможности много (даже прекалено! :recourse: ).

 

И така . . . позволявам си да коментирам, защото също се оглеждам за подобна китара - даже се бях спрял на SZ320, но това ESP е сериозна оферта! Успех в избора. . . и да се похвалиш после! :metalist:

 

PS: (edit) Yamaha също правят солидни неща, които не са за пренебрегване. Точно в този клас китари е AES720 - махагоново тяло, set neck 24 3/4', DiMarzio Super 3 адаптери - директно монтирани в тялото - абе супер отвсякъде и много удобна, направо Les Paul за 1000лв. Обаче. . . грозна колкото си иска, както са я избарали в синичко и с тези копчета на право го докарва на кухненски робот. :thumbs_up: Но мисълта ми беше, че Yamaha не са за подценяване! Въпреки, че това на което си се спрял е супер. ;)

Редактирано от Mu3epHuK
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В сравнение с лтд-то, с адаптерите на ибанеца ще намериш много по-широк спектър от бленди. Това е сигурно. Друго не знам какво да ти кажа, но и двета са големи красавици...Лошото е че няма как да ги хванеш и да пробваш...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

свирил съм и двете китари и без да се замислям мога да кажа, че относно качество Ibanez-а е по-добрия избор (имай предвид че това го казва фен на ESP/LTD). общо взето при LTD личното ми мнение е, че сериите 400 и нагоре си заслужават парите. по-ниските серии имат прекалено много фабрични косури - не че няма добри бройки, просто за да си сигурен трябва да я хванеш в ръка преди да я купиш (това важи особено много за флойда!). естествено, всичко това е мое мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен тук няма по добро което да се отсее категорично, просто въпроса е на проба и усещане за самият инструмент - нека не забравяме, че мензурата на ЛТД-то на грифа е по различна като дължина и двата грифа са различни като усещане - може би трябва да прецениш оттук кой ще ти пасне за музиката която правиш и стил и техники на свирене които използваш - ако това не може да стане просто направи съпоставка между други марки с подобни грифове. Като тела и конструкции и удобство мисля, че и двата модела са еднакви и като ценови клас и като възможности - според мен са си супер. Може би ЛТД-то с тез адаптри ще става повече за тресни и за по - малко фънки и блус неща, но това е субективно мнение и завсиси от човека който ги свири и начинът по който ги свири:thumbs_up: Все пак каквото и да избереш си заслужава парите и за мен това са си два чудесни инструмента като цяло. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купи си Ibanez-а. Според мен единственото предимство на ESP-то е, че е малко по-шаренка на тялото. Всичко друго е в ползва на Ibanez - наистина имаш по-голям избор и възможности за изкарване на различни звуци от него, тялото си е истински, солиден махагон, а не е agathis, който слагат на telecaster-тип Squier-и.... Set-neck-ът, по мое мнение, е толкова добър колкото и nech-through конструкцията, доловими разлики практически няма в звука, защото за да излезе звука от китарта и да стане чуваем може да мине през (буквално) един тон техника, където този звук ще е толкова променен, че ходи познай bolt-on ли е, set neck ли е, neck-through ли е...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси.

Определено се спрях на Ibanez-а, защото махагонът си е махагон и Seymour Duncan си е Seymour Duncan. Единственото, което ме влечеше повече към ESP-то беше neck-thru-body, но ще го преглътна. Не знам защо съм казал "Ibanez-а някак си не ми вдъхва особено доверие", не бях в много трезво състояние, когато поствах :drummer: . Надявам се, че в края на месеца ще мога да ви се похваля с новата придобивка.

 

А ако някой от вас може да ми предложи някой модел китара в същия ценови диапазон(~1000лв.) ще съм благодарен - винаги предпочитам да имам богат избор, макар и той да ме води до колебания разни :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси.

Определено се спрях на Ibanez-а, защото махагонът си е махагон и Seymour Duncan си е Seymour Duncan.

 

Ще си позволя да добавя, че ЕМG също са голяма марка достойна за уважение, но тук и в двата случая става въпрос за лицензни-нискобюджетни варианти и на двете марки...тъй, че откъм адаптрите не очаквай чудеса...само споделям мнение:cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...защото за да излезе звука от китарта и да стане чуваем може да мине през (буквално) един тон техника, където този звук ще е толкова променен, че ходи познай bolt-on ли е, set neck ли е, neck-through ли е...

:punk_guitar:

 

За много неща важи това, а ние доста често робуваме на различни мнения разпространени сред феновете и в нета...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Обаче чак като си накупим всичко, което смятаме че е най-доброто, осъзнаваме че проблемите със свиренето идват от нас самите, а не от оборудването :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много неща в музиката са обект на мистификация. Аз смятам, че когато човек си вярва, то и свири по-добре. Ако си купя neck-through и мисля, че това ще придаде на свиренето ми бързина, изразителност и акуратност, може наистина така да стане - не заради грифа, а заради идеята. Така че ако се кефи човек дори само за това си струва. ;) А за чуването - не знам дали се чува, но със сигурност се усеща. . .

 

Навлизайки още по-навътре в дълбоките води на офтопика, аз чувам осезаема ралика между basswood и alder примерно, както и когато свиря с различни по дебелина пера. . .мисля, че всеки който има уши ще го чуе. Така че хич да не се усети разлика. . . за запис не знам, ама на живо ще е доста отчетливо (имам предвид ако се направи А/Б с двете китари в един усилвател, което в случая е невъзможно).

 

А в случая въпросът е 25.5' vs 25' - 24 прага vs 22 - тънък спортен гриф vs класически такъв.

 

Според мен SZ серията е супер (за разлика от новите RG-та, на които грифовете им са като бейзболни бухалки). . . поне на SZ серията се очаква грифът да е дебел по дефиниция. Фактът, че Marty Friedman свири наживо и записва със SZ 320 и 520 директно от конвейра поне за мен означава доста. :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

новите RG-та, на които грифовете им са като бейзболни бухалки

 

Това го приех лично! :thumbup::punk_guitar:

 

Не се знае - уж и Херман Ли от Dragonforce вика че използвал китара от конвейра, ама и той е сменял адаптери :music:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фактът, че Marty Friedman свири наживо и записва със SZ 320 и 520 директно от конвейра поне за мен означава доста. :punk_guitar:

мммммммомент! чичко Марти свирука на сигначър който действително е на базата на SZ-серията (и от скоро може даже да се купи като опростен вариант само с бридж адаптер), само че аз съм по-склонен да смятам че неговата китарка по качество е по-близка до SZ2020 или някакъв подобен екземпляр. това естествено не променя факта че 320-ката е добра китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ммммм, аз съм пристрастен :hysterical: ESP-тата са яки китарки, ама за мен Ibanez = :nono: Не че са нещо кой знае колко повече от другите, но на мен са си ми насърце, пък и са си едни от най-добрите :) " Stage magic with Ibanez " :metalist::thumbdown:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.