Valserp Публикувано Август 9, 2007 Публикувано Август 9, 2007 Реших да мръдна на малко по-висок клас китара, нещо около 1000 лева - та си харесах тези двете: http://www.visiarts.net/catalog/product_in...roducts_id=2095 http://www.visiarts.net/catalog/product_in...products_id=322 И по дяволЪТ, не мога да се реша. Още повече, че няма и как да ги пробвам, тъй като тук във Варна само Йамахи, Скуайъри и Стагове има. Та както и да е, ориентирал съм се към String-Thru-Body и Neck-Thru-Body, защото не съм голям фен на "ръчките", а много обичам продължителен състейн. Ibanez-а някак си не ми вдъхва особено доверие, макар и да прочетох доста добри отзиви за него из Нета. За ESP-то пък никакви коментари не намерих, а това, което ме притеснява в него е, че може да ме "ограничи" откъм звук - нали уж само за тежкарии ги правят... И по дяволите, така съжелявам, че не мога да ги пипна, направо "целя насляпо"... Ъх... някакви мнения? Цитирай
ProjectHamsterdam Отговорено Август 9, 2007 Отговорено Август 9, 2007 (Редактирано) Колега, Има някои осезаеми разлики между китарите, които биха улеснили избора. Най-напред грифа: на Ibanez SZ серията грифът е 25' (нещо средно между гибсънските 24 3/4' и фендерските 25.5') - тип PRS ако не греша. На ESP-то е 25.5', което не мен лично ми изглежда по-приятно, предполагам ще е и по-тънък и удобен от на Ibanez-a. Друго - връзката с тялото - на Ibanez-ът е set neck, ESP-то е neck-through. Не се съмнявам, че и двете са добри, но тук клоня към ESP-то. Така че по горните два параметъра ESP-то бие Ibanez-a. Обаче пък мисля че дървото на Ibanez-a e по-добро от това на ESP-то, доколкото знам Agathis е някаква евтина алтернатива на махагона. Но все пак двете китари са коренно различни като конструкция на тялото, защото едната е с maple top, другата е само махагон. Евентуално ако ще се сравняват трябва да погледнеш SZ520 например - тя също е с maple top, но е малко по-скъпа, а и на мен лично ми грознее заради инлеите по грифа. Другото което се сещам е bridge-a - Gibraltar III на Ibanez е супер солиден и масивен, а и е особено приятно заоблен, абе накратко изглежда много комфортно. На ESP си е съвсем стандартен ТОМ, което не е болка за умиране, но все пак има значение. И последно - адаптерите - мисля че на Ibanez ще са по-добри, но в крайна сметка най-добре е която и от двете да избереш да сложиш едни нови адаптери по твой вкус. Мисля че с това дърво много ще се върже един JB+Jazz на Seymour Duncan или пък комбинация от Evolution bridge + Paf pro neck на DiMarzio или каквото ти душа иска - възможности много (даже прекалено! ). И така . . . позволявам си да коментирам, защото също се оглеждам за подобна китара - даже се бях спрял на SZ320, но това ESP е сериозна оферта! Успех в избора. . . и да се похвалиш после! PS: (edit) Yamaha също правят солидни неща, които не са за пренебрегване. Точно в този клас китари е AES720 - махагоново тяло, set neck 24 3/4', DiMarzio Super 3 адаптери - директно монтирани в тялото - абе супер отвсякъде и много удобна, направо Les Paul за 1000лв. Обаче. . . грозна колкото си иска, както са я избарали в синичко и с тези копчета на право го докарва на кухненски робот. Но мисълта ми беше, че Yamaha не са за подценяване! Въпреки, че това на което си се спрял е супер. Редактирано Август 9, 2007 от Mu3epHuK Цитирай
peppito Отговорено Август 9, 2007 Отговорено Август 9, 2007 В сравнение с лтд-то, с адаптерите на ибанеца ще намериш много по-широк спектър от бленди. Това е сигурно. Друго не знам какво да ти кажа, но и двета са големи красавици...Лошото е че няма как да ги хванеш и да пробваш... Цитирай
stanbog Отговорено Август 9, 2007 Отговорено Август 9, 2007 свирил съм и двете китари и без да се замислям мога да кажа, че относно качество Ibanez-а е по-добрия избор (имай предвид че това го казва фен на ESP/LTD). общо взето при LTD личното ми мнение е, че сериите 400 и нагоре си заслужават парите. по-ниските серии имат прекалено много фабрични косури - не че няма добри бройки, просто за да си сигурен трябва да я хванеш в ръка преди да я купиш (това важи особено много за флойда!). естествено, всичко това е мое мнение. Цитирай
Telerig Отговорено Август 9, 2007 Отговорено Август 9, 2007 Според мен тук няма по добро което да се отсее категорично, просто въпроса е на проба и усещане за самият инструмент - нека не забравяме, че мензурата на ЛТД-то на грифа е по различна като дължина и двата грифа са различни като усещане - може би трябва да прецениш оттук кой ще ти пасне за музиката която правиш и стил и техники на свирене които използваш - ако това не може да стане просто направи съпоставка между други марки с подобни грифове. Като тела и конструкции и удобство мисля, че и двата модела са еднакви и като ценови клас и като възможности - според мен са си супер. Може би ЛТД-то с тез адаптри ще става повече за тресни и за по - малко фънки и блус неща, но това е субективно мнение и завсиси от човека който ги свири и начинът по който ги свири Все пак каквото и да избереш си заслужава парите и за мен това са си два чудесни инструмента като цяло. Цитирай
SomeoneElse Отговорено Август 10, 2007 Отговорено Август 10, 2007 Купи си Ibanez-а. Според мен единственото предимство на ESP-то е, че е малко по-шаренка на тялото. Всичко друго е в ползва на Ibanez - наистина имаш по-голям избор и възможности за изкарване на различни звуци от него, тялото си е истински, солиден махагон, а не е agathis, който слагат на telecaster-тип Squier-и.... Set-neck-ът, по мое мнение, е толкова добър колкото и nech-through конструкцията, доловими разлики практически няма в звука, защото за да излезе звука от китарта и да стане чуваем може да мине през (буквално) един тон техника, където този звук ще е толкова променен, че ходи познай bolt-on ли е, set neck ли е, neck-through ли е... Цитирай
Valserp Отговорено Август 10, 2007 Автор Отговорено Август 10, 2007 Мерси. Определено се спрях на Ibanez-а, защото махагонът си е махагон и Seymour Duncan си е Seymour Duncan. Единственото, което ме влечеше повече към ESP-то беше neck-thru-body, но ще го преглътна. Не знам защо съм казал "Ibanez-а някак си не ми вдъхва особено доверие", не бях в много трезво състояние, когато поствах . Надявам се, че в края на месеца ще мога да ви се похваля с новата придобивка. А ако някой от вас може да ми предложи някой модел китара в същия ценови диапазон(~1000лв.) ще съм благодарен - винаги предпочитам да имам богат избор, макар и той да ме води до колебания разни Цитирай
Telerig Отговорено Август 11, 2007 Отговорено Август 11, 2007 Мерси.Определено се спрях на Ibanez-а, защото махагонът си е махагон и Seymour Duncan си е Seymour Duncan. Ще си позволя да добавя, че ЕМG също са голяма марка достойна за уважение, но тук и в двата случая става въпрос за лицензни-нискобюджетни варианти и на двете марки...тъй, че откъм адаптрите не очаквай чудеса...само споделям мнение Цитирай
Baby Thomas Отговорено Август 13, 2007 Отговорено Август 13, 2007 ...защото за да излезе звука от китарта и да стане чуваем може да мине през (буквално) един тон техника, където този звук ще е толкова променен, че ходи познай bolt-on ли е, set neck ли е, neck-through ли е... За много неща важи това, а ние доста често робуваме на различни мнения разпространени сред феновете и в нета... Цитирай
fluti Отговорено Август 13, 2007 Отговорено Август 13, 2007 ^ Обаче чак като си накупим всичко, което смятаме че е най-доброто, осъзнаваме че проблемите със свиренето идват от нас самите, а не от оборудването Цитирай
ProjectHamsterdam Отговорено Август 13, 2007 Отговорено Август 13, 2007 Много неща в музиката са обект на мистификация. Аз смятам, че когато човек си вярва, то и свири по-добре. Ако си купя neck-through и мисля, че това ще придаде на свиренето ми бързина, изразителност и акуратност, може наистина така да стане - не заради грифа, а заради идеята. Така че ако се кефи човек дори само за това си струва. А за чуването - не знам дали се чува, но със сигурност се усеща. . . Навлизайки още по-навътре в дълбоките води на офтопика, аз чувам осезаема ралика между basswood и alder примерно, както и когато свиря с различни по дебелина пера. . .мисля, че всеки който има уши ще го чуе. Така че хич да не се усети разлика. . . за запис не знам, ама на живо ще е доста отчетливо (имам предвид ако се направи А/Б с двете китари в един усилвател, което в случая е невъзможно). А в случая въпросът е 25.5' vs 25' - 24 прага vs 22 - тънък спортен гриф vs класически такъв. Според мен SZ серията е супер (за разлика от новите RG-та, на които грифовете им са като бейзболни бухалки). . . поне на SZ серията се очаква грифът да е дебел по дефиниция. Фактът, че Marty Friedman свири наживо и записва със SZ 320 и 520 директно от конвейра поне за мен означава доста. Цитирай
SomeoneElse Отговорено Август 13, 2007 Отговорено Август 13, 2007 новите RG-та, на които грифовете им са като бейзболни бухалки Това го приех лично! Не се знае - уж и Херман Ли от Dragonforce вика че използвал китара от конвейра, ама и той е сменял адаптери Цитирай
stanbog Отговорено Август 13, 2007 Отговорено Август 13, 2007 Фактът, че Marty Friedman свири наживо и записва със SZ 320 и 520 директно от конвейра поне за мен означава доста. мммммммомент! чичко Марти свирука на сигначър който действително е на базата на SZ-серията (и от скоро може даже да се купи като опростен вариант само с бридж адаптер), само че аз съм по-склонен да смятам че неговата китарка по качество е по-близка до SZ2020 или някакъв подобен екземпляр. това естествено не променя факта че 320-ката е добра китара. Цитирай
Gogo-Krossfire Отговорено Август 13, 2007 Отговорено Август 13, 2007 Ммммм, аз съм пристрастен ESP-тата са яки китарки, ама за мен Ibanez = Не че са нещо кой знае колко повече от другите, но на мен са си ми насърце, пък и са си едни от най-добрите " Stage magic with Ibanez " Цитирай
Recommended Posts