iorgaki Публикувано преди 8 часа Публикувано преди 8 часа Здравейте ! Имам един проблем с свързването на 4 броя тонколони ! Става въпрос за фитнес зала , преди да се разшири фитнеса се захранваше с 4 тонколони всяка на отделен кабел и канал . Но след тазширяването някой майстор е прекарал кабели за още 2 тонколони но, проблема е че след като прозвънях всички тонколони се оказа че , 4 от тонколоните са свързани на един кабел тоест паралелно ! Притеснявам ме спадането на омажа спрямо ресийвъра който ги захранва. Това са 3 колони по 8om И една 6ом. Има ли някакъв филтър да се инсталира някъде да не товари толкова много усилвателя . Разбира се музиката в Фитнеса се слуша слабо не се усилва много ! Ресийвъра е - Yamaha rx a870 Благодаря предварително ! Цитирай
Koobenot Отговорено преди 5 часа Отговорено преди 5 часа Ако 4 колони (3×8Ω + 1×6Ω) са вързани паралелно, общият импеданс пада до около 1.8Ω, което е опасно ниско за Yamaha RX-A870 (мин. 4Ω). Възможни решения са: Свържи колоните по двойки в серия, а после двойките паралелно → около 7–8Ω общо. Използвай dummy load (фалшив товар) за да компенсираш липсващото съпротивление ... като цяло архаичен похват, аз бих стоял на страна от него Добави втори външен усилвател, като добавяш сигнала от първия чрез “Line Out” изхода му Купи изцяло нов усилвател, който да отговаря на консуматорите и техният импеданс. Така няма да претовариш ресийвъра. Аз затова го ненавиждам варианта "пасивни колони + усилвател", защото има толкова условности по-пътя, че е страшно. Активната система е в пъти по-проста за ползване. Цитирай
iorgaki Отговорено преди 3 часа Автор Отговорено преди 3 часа Лошото е че кабелите са в стените и немога да ги разделя . Затова питах за някакъв филтър или нещо да се вдигне малко омажа ! Цитирай
Koobenot Отговорено преди 2 часа Отговорено преди 2 часа При това положение може да се направи снадка от изводите на стената с друг кабел, където да се инсталира фалшив товар с цел да се вдигне изкуствено импеданса и усилвателят да работи в по-щадящ режим, щом не го надувате докрай, дори и да се чува по-тихо от преди, ще го усилите като компенсация. Това все пак е компромисно решение. Най-добрият вариант е направо да смените усилвателя, това според мен ще е най-адекватното решение. Другото, което можете да опитате е да разкачите част от колоните, за да се вдигне импеданса. Много ми е чудно какъв е тоя майстор дето опъва и връзва кабели, а не знае Закона на Ом ... Филтрите при пасивните колони се ползват най-често за два други проблема - единият вид са чисто честотен контрол, например за субуфер къде да отделя, при по-архаичните варианти слагат лампа или съпротивление, което да поема допълнителната мощност, ако усилвателя подаде повече от това, което тялото може да консумира, обикновено в съвременните варианти тези неща са реализирани с интегрална схема и защитни вериги. Вашият проблем е от естество несъгласуване на импеданси, няма защита, която да предотврати грешни режими на употреба. Все едно да карате колата с пълна газ на първа от София до Варна и да се надявате, че тя магически няма да се повреди ... Цитирай
iorgaki Отговорено преди 1 час Автор Отговорено преди 1 час (Редактирано) ^ Мисля че реших проблема 2 от 8 омовите са в отделен усилвателя вече . Така че на един кабел останаха една 8 и една 6 ома . Редактирано преди 46 минути от Koobenot цитиране на предходното мнение 1 Цитирай
Koobenot Отговорено преди 46 минути Отговорено преди 46 минути ^ От любопитство да попитам, какъв е моделът на другия усилвател, да видим дали ще излезне аритметиката? Цитирай
yamaha Отговорено преди 11 минути Отговорено преди 11 минути На теория е така, но все пак да вметна, че малка разлика в омовете не е кой знае какъв проблем за усилвателя, щом няма да работи на високи нива - пробвано е в една спортна зала, в която постоянно звучи фонова музика, където имаше несъответствие между 6 и 8 ома, респ. на колоните и прага на усилвателя, като усилвателят не грееше изобщо на тия нива. Цитирай
Recommended Posts