yamaha Отговорено Октомври 21 Отговорено Октомври 21 Забеляза ли обаче къде е пъхнал климатика. Малко носталгията ме хвана, понеже през ръцете ми са минали стотици подобни красиви уреди от златната аналогова ера на 70-те-90-те...баща ми колекционираше всякакви декове, магнетофони, грамофони, усилватели, еквилайзери и др. hifi техника - една цяла стая беше отделил само за тях, но подреждаше и в останалите, понеже вече нямаше място. Но като цяло изводът от цялото видео е в края му - колкото по-добре си оправил помещението, в което слушаш, толкова по-малко EQ ще ти се налага да мърдаш. 1 1 Цитирай
yamaha Отговорено преди 8 часа Отговорено преди 8 часа On 10/21/2025 at 12:02 PM, yamaha said: Но като цяло изводът от цялото видео е в края му - колкото по-добре си оправил помещението, в което слушаш, толкова по-малко EQ ще ти се налага да мърдаш. И още едно потвърждение на извода от видеото. На работата ми (не в моето студио) имам една необработена акустически стая, в която има един огромен телевизор, на който пускам сигнала от лаптопа, че да гледат и останалите какво правя. Тъй като говорителите на телевизора не са детайлни и трудно демонстрирам някоя честота или пък затихващата "опашка" на някой ривърб, реших да взема някакви евтини мониторчета, без значение какви, понеже стаята така или иначе е малка. Спрях се на Presonus Eris 3.5 2nd Gen, понеже хем бяха супер евтини, хем четох хубави отзиви за тях, хем имаше къде да ги чуя на място преди да ги купя. Чух ги в магазина и много ми харесаха как свирят, после ги закарах вкъщи и ги "просвирих" с моя тестова музика (денс и друга) в контрол рума. Харесаха ми още повече, особено за цената си и на следващия ден ги занесох в онова помещение, за което стана дума в началото. Пуснах подобна музика, с каквато вече ги бях тествал и....отврат, пълна боза и мазаница. Ако нещо подобно бях чул в магазина, никога нямаше да ги купя, но тъй като вече имам някакъв слухов опит бях наясно, че мониторчетата са си ОК, но помещението не е. Което отново доказва колко голямо значение има акустическата обработка на мястото, където слушаш. Така че ако ще и да си си купил ADAM или Genelec, ако ги слушаш в празна стая, все е тая какви са ти мониторите. 1 Цитирай
Recommended Posts