Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте на всички,

Моля за вашата помощ. Търся дигитално пиано за малка госпожичка, която свири на пиано в музикална школа. Колебая се между два модела:

1. Yamaha YDP 105 

И

2. Kawai KDP75B.

При избор мисля да поръчам от muziker. Повече клоня към ямахата, защото в школата свири на Yamaha clavinova CLP 220, но приемам и други предложения. Бюджета ни е около 1300-1400 лв.

Много Ви благодаря за помощта!

Отговорено

Kawai-я е с по-добра полифония (192 срещу 64), разликата е сериозна. Говорителите му също са по-мощни (9W срещу 6W). Това с говорителите е малко под въпрос, защото мощността и чувствителността са различни параметри и повече ватове не отговаря на по-добър звук, но е някаква отправна точка. Разгледайте и офертата на Томан за Кавай, обратният път при дефект/проблем е безплатен – цък.

Отговорено (Редактирано)

И двата модела са от най-базовия клас на съответните производители, а като отчетем, че и двете фирми са с дългогодишни традиции в производството на акустични и цифрови пиана, изводът е, че което от двете да изберете, няма да има особено значение. Все пак ако аз избирах между тези два модела, бих се спрял на KDP75. Не съм свирил точно на този модел, но съм го слушал, а същото така съм чел много добри отзиви за него. Реално това е най-бюджетния им модел, който излезе наскоро. Въпреки, че и двете пиана са с по 2 сензора, клавиатурата KDP75 е малко по-добра от тази на Ямаха (GHS - имам пиано с такава клавиатура). Освен това пианото на KAWAI има много повече настройки на звука, много повече виртуални симулации, а YDP-105 има само един 'демпфер резонанс' и нищо друго. Скоро се разправяхме за полифонията на 2 пиана в друга тема и там бях казал, че няма особена разлика между 192 и 256, но тук случаят е друг, защото Ямахата има само 64-гласна полифония, докато моделът на KAWAI е със 192. Видях, че клоните към Ямахата, защото в школата свирят на Клавинова, но като гледам номера й, тази клавинова е толкова стар модел (поне 15-годишен), че сравнението с YDP-105 вече не е много релевантно, освен може би на звук до известна степен. В този ценови диапазон няма особено значение какво пиано точно ще вземете, така че няма да давам съвети и за други модели, само гледайте да е от фирмите Yamaha, Kawai, Roland, Casio и...май толкова. ;)

П.П. С колегата над мен май сме пуснали постовете си по едно и също време (той с някоя секунда преди моя). :D

Редактирано от yamaha