Jump to content
Българският форум за музиканти

Нещо като чейн, само че цялото в едно


Recommended Posts

Значи идеята ми е да си направя наколко ефектчета(не в кутии) и да ги наслагам в една голяма кутия като процесор, но без дисплей, само с ключетата и индикаторите. Дали може да стане такова нещо, как мислите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно ще стане. Нали така им правят кастъм педалбордове на "големите" свирачи. Да речем погледни на Пийт Корниш сайта, там има снимки и описание на педалборда на Дейвид Гилмор...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само не гледай цените на чичо Корниш... Иначе идеята е добра, само изпълнението трябва да е качествено и съобразено с изискванията на звукотехниката и твоите персонални такива.

Преди много години Roland бяха направили един Rack mount вариант с 5 или 6 ефекта, не си спомням точно, където освен всичко останало имаше въртящи превключватели за позицията на всеки ефект във веригата (т.е. подреждането им), включително и паралелната им работа.

В по-специализираните "Custom" решения се създават допълнителни възможности за контрол и управление на отделните ефекти.

Например тези с напрежителен контрол на ефекта се управляват от различни места, за да се получи правилен контрол или да се получат допълнителни ефекти и звукови възможности.

С матрица подобна на тези в синтезаторите на EMS може да се получат фантастични резултати. А ако се поствят две матрици - едната за контролните вериги, а другата за звуковите пътища, ще се получат неограничен брой комбинации, осигуряващи огромно богатство от звуци.

Допълнително развитие може да се осъществи като се премине към "стерео" вариант за обемност на звуковата картина.

Корниш не само монтира отделните ефекти, но и поставя допълнителни модули за съгласуване, което рязко се отразява на качеството на звука и намалява взаимното влияние на отделните ефекти. Така решава и известния проблем с промяната на чистия звук при изключен ефект.

Както се казва "Всичко е възможно, само да можеш да си го позволиш (или да си в състояние да го направиш)".

Посоченото от мен по-горе е трудно начинание, изискващо знания, умения, инструментариум и не на последно място пари; освен ако не поставиш механически няколко ефектчета на едно място. Последното е елементарно, за съжаление като възможности за експресия - също.

Може да съм излязъл малко извън тесния аспект на поставения въпрос, но считам, че информацията може да даде храна за инвенция и да помогне в разкрепостяване на мисленето.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До колкото си спомням Evtim Djerekarov преди известно време беше писал във форума с подобна идея,но не знам до къде е стигнал и дали не е останала само с идеята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До под кривата круша....

Дисторшъните направих, но модулационни ефекти не съм правил още, и не знам кога ще имам време за това..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

може да се направи нещо като аналогов процесор с дистери хоруси фленджъри и т.н. само че според мен е по добре да са отделно - ако след време нещо не ти хареса лесно можеш да го смениш ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.