Jump to content
Българският форум за музиканти

пет-струнен.


thurston

Recommended Posts

кой тук има/свири на 5 струнен бас и какво прави с тази пета струна. изобщо каква е хавата с тези инструменти?

простете непросветения, но таковата не съм хващал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти,

аз мъча един с 5 стр. от около година (срещу ~15 год. свирене на 4 стр.). Мн. практично е за свирене на парчета с ниски партии на баса. Аз преди се бях побъркал да пренастройвам разни четириструнни, почти две години свирих настроен в ре ;) , слагах т. нар. детунери и пр. Освен това при петструнен имаш повече тонове в една позиция (без да се местиш ръката), което било полезно при импровизация, разправят ;) .

 

Не мога да кажа, че съм свикнал. В момента в който хвана някой от старите си басове ръцете ми казват "Е, най-сетне". Честно казано, в момента не свиря и кой знае колко редовно на него, така че и това е обяснение ;) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

нямам 5 струнен бас, с 4 струнен съм, но ползвам 5-та струна (а нямам 1-ва), настроен съм в ре (според 4-та струна) A D G C, за рифове които китаристите ми показват, от бандата в която сме, се мъча някои неща да изсвирвам с една октава по-ниско - мен си ме кефи тази 5-та струна, има неща които според мен много добре се получават

 

разбойник - кажи нещо за баса с който си, каква марка е и как го преценяваш, като звук, гриф ...

 

btw: имах някъде нещо като школа на pdf за 5 струнен бас, но не мога да се сетя къде съм я забатачил

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От една страна ти дава 5 допълнителни тона, които можеш да изсвириш (при равни други условия са H C C# D D#). С тех можеш да си играеш много повече с това което свириш. Примерно доколкото ми е известно Дрим Тиътър се настройват в Си. Китарите са им също така, ма не знам дали са 6 или 7 стр.

От друга страна по-тегави работи дето иначе ги свириш от 4та струна и си разчепваш ръката като труженичка краката си на симпозиум на ТИРаджиите стават много по-лесно.

От трета страна малко трудно се намира скапан 5струнен (имам предвид като модел). Повечето са измислени и пипнати че да имаш разнообразие от звуцове с които да си чешеш крастата и да сдухваш колегите си.

Подпийнало обяснение :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз живея с твърдото убеждение че бас китарите трябва да са с четири струни! Перди дооста години имах възможността да посвиря известно време на един петструнен "Career" - така и не можах да се изкефя. Наскоро отново подрънках на един "Stagg" петица - същия резултат. Просто на този свят, за мен няма основателна причина да свиря на петструнен бас. Ако на някой четирите струни му "отеснеят" нека минава на пет, аз обаче винаги ще остана в отбора на четворките! :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-конкретна представа:

Струните са много близо, а ако са горе-долу със стандартни отстояния една от друга, грифът става много широк.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз определено съм се насочил в близко бъдеще да си взема петица, при това фретлес. Даже ако имаше шестица фретлес на поносима цена бих си взел такъв. На мен ми трябва..:P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за Fracture:

Басът ми е правеняк, тяло ясен, гриф клен, борд пао феро, адаптери Бартолини CB, пасивен, екраниране by N audio :P . Грифът е широк, разстоянието м/у струните е като при 4 струнен. Звукът е нещо много индивидуално за всеки, затова ще се задоволя да кажа че е традиционен като звучене, подходящ според мен както за фънк и по-агресивно свирене, така и за по джазови неща.

Някъде из форума бях пускал снимки, ето ги пак тук:

click!

SHTRAK!

trak!

Имаше снимки и на страницата на Диката (вж. в раздел правене на инструменти), който е изпълнителя на поръчката :P

 

 

 

Да хванеш тояжка като Стаг напр. и да кажеш че по принцип 5 струнните не струват ми се струва малко наивно. Ясно е, че с нашите доходи трудно можем да си позволим истински инструменти, но това не значи че трябва да си базираме оценките на подобни имитации.

Аз също бях ревностен защитник на традициите (разбирай 4 струни), но след това се оказа че не боли. Не съм сигурен доколко и дали ще използвам 5 струнен бас в бъдеще, но поне съм пробвал нещо ново, а и винаги мога да се върна на 4. Имам приятели които ми казваха "Ще видиш, като свикнеш изобщо няма да искаш да хванеш 4 струнен". Ама май не :lol: . За всеки е различно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбойник, като гледам фотосите - прескрасна изработка :lol:, пък са намесени и Бартолини ... :P

 

Сега по основната тема:

и аз спадам към традиционалистите ако може така да се нарекът, че басът трябва да е 4 струнен, но не бих отказал да подрънкам на 5 струнен, па току виж съм си променил разбиранията, а дотогава ще продължавам да ползвам идиотийката която съм споменал в предишният ми пост

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със сигурност е по-добре да имаш в повече, отколкото да не ти стига... Петата струна си е богатство-разширява диапазона на баса, и както спомена Разбойник-улеснява някои партии, за да не скачаш като луд по грифа и т.н. Аз също съм почнал на 4стр, но в момента като хвана дори 5стр. Warwick, ми е тясно, защото те са с малки разстояния между струните-тоест, свикнал съм си с моя гриф, който като цяло е някакво средно решение-по-широк от Warwick, Aria и някои други, и по-тесен от някои модели на Alembic и т.н. Специално за поп музика и донякъде за рок, съм с 2 ръце "за" петата струна. При останалите стилове, според мен може само да е от полза, но не и да пречи. Мое мнение :P .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен! Петата струна е абсолютно необходима.

Ако забелязвате в последните няколко години звученето на групите се промени-в часност при баса се разшири в посока надолу.Това сеслучи и в попа и в рока и в джаза.

Аз съм напълно уверен че това е стандарта.Четворката е класика но петицата вече е минимума за басист.

Бъдещето е на 6 и 7 струнните басове.

Представете си как би свирил Джако на 6 струни :( Може би по-добре и от Ричард Бона :( (за мен един от най-добрите)

Друго-чисто технически: Ако имате парче в ми със специфична линия но певеца ви не може да го изпее в оригиналната тоналност защото му е високо и се налага да го свалите как ще се справите без 5-та струна?????? :think:

Също така в бързи пасажи в средна теситура петата струна е безценна.(да не споменавам че в симфоничните оркестри на запад от Београд 5 струнният контрабас е съвсем нормална гледка)Наи малкото защото КБ. свири в унисон с виолончелото октава по-ниско, но наи-ниския тон на виолончелото е до тоест как ще свирят контрабасистите без 5-та струна?????? :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

аз лично съм много навит за 5-струнен ,но имам някои притеснения които са споменати по горе .............отнсосно грифа че или е с малко разстояние между струните или грифа става твърде широк ...... преложете някъв бас модел пари и тн

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.