shimanoffsky Публикувано Февруари 15 Публикувано Февруари 15 (Редактирано) Здравейте, предстои ни да заприходим ново дигитално пиано (не, че имаме старо). Синът ми които е на 11 години свири от около 3 години, и скоро установих, че този синтезатор на който се учи е доста скромен и базов, в сравнение с едно модерно дигитално пиано. В музикалното училище организираха концерт, на който той взе първо място, и пак от там ни посъветваха да заменим нашият стар синтезатор с дигитално пиано. След като прочетох голяма част от темите тук, разбрах, че пианото трябва да е с хамър ефект и троен сензор на клавишите, и също така, че клавиатурата е най - скъпата екстра в едно дигитално пиано. След няколко седмици в сравняване на различни модели и гледане на ревюта в Youtube, се спрях на посочените два модела от заглавието, които според мен са доста различни един от друг. Тук искам да отворя една скоба и да отбележа, че първоначално се спрях на Yamaha, и същото така, че до физически магазин не сме ходили за да пробваме пиано. И така, Casio AP-S450 ме грабна с клавишите направени от дърво, модерен дизайн и иновативни функции. Апликацията също е доста добра, а и заема най- малко място от всичко което съм гледал досега. Единственото с което не разполага в арсенала си е - Pressure point simulation или Симулацията на точка на натиск и покритие Ivory Touch, което не знам до каква степен ще е проблем. А ако съм разбрал правилно за Kawai CN-201, той е ориентиран към това, да се доближава максимално до "истинско" пиано, като същевременно с това да е с най- конкурентната цена на пазара. Разликата в цената също е за Kawai, която е с около 300лв. по - ниска от тази на въпросното Casio. Другите функции и при двата модела не съм ги коментирал, защото не знам до каква степен ще се използват и кои от тях ще са необходими. Така, че какво бихте ме посъветвали, кой от двата инструмента ще е най - подходящ за моят син, и дали Касиото със своите функции и дизайн ще го накара да прекарва повече време пред него, или клавиатурата на Kawai ще му помогне да усвои тънкостите на пианото, и ще му помогне за в бъдеще. Спирам до тук, че май доста писах. Благодаря предварително за отговорите. Редактирано Февруари 16 от Koobenot форматиране Цитирай
yamaha Отговорено Февруари 16 Отговорено Февруари 16 Малко е трудно да се даде съвет кой от двата модела да изберете, защото това са две напълно различни пиана от различни производители, всеки от които има собствен подход към клавиатура, звук, озвучаване и всичко останало. И двете пиана са от средния клас, и двете са хубави (всяко по своему), и двете имат сходни екстри, но се различават и като звук, и като механика. Реакцията на клавиатурите им е много добра, макар и с различно усещане за двата модела, не съм свирил на CN201, но съм свирил на CN301, който е подобен на CN201 + допълнителни екстри. Обикновено когато някой пита какво да избере между 2-3 модела, лесно се дава отговор, когато везните явно натежават само към един от моделите, но тук нещата са на кантар и то не защото си приличат, а по-скоро защото твърде много се различават като концепция и въпреки това са доста сходни във всичките си опции, които предоставят. Веднага бих дал съвет ако моделът на Kawai беше някой от CA-серията или пък ако ставаше дума за модел от GP-серията на Касио, защото тогава разликите и общата оценка на всеки от моделите веднага ставаха очевидни, но тук и аз доста бих се затруднил ако трябваше да избера за себе си някой от двата модела, така че най-вероятно щях да потърся някъде, където мога да ги видя на живо и да посвиря известно време. 2 1 Цитирай
shimanoffsky Отговорено Февруари 16 Автор Отговорено Февруари 16 Yamaha, благодаря за бързият отговор. Искаше ми се, един от двата модела да наклони везните в своя полза, и разликата в клавитурата да даде предимство на един от двата модела, но явно това няма да стане тяка. Изборът ще е труден. Все пак аз клоня повече към Касиото, но няма да съм този който ще свири на него. Ще трябва да се ходи до магазин и дано да ги имат в наличност. Благодаря отново и със здраве. Цитирай
yamaha Отговорено Февруари 16 Отговорено Февруари 16 Просто усещането е различно когато се свири на всеки един от двата инструмента. Касио винаги са имали малко "по-особен" звук на пианото и е въпрос на лични предпочитания дали ще ти хареса такъв звук, но напоследък доста дръпнаха напред и в средния, и във високия клас, като вече са напълно равнопоставени с другите известни производители. Kawai от друга страна е фирма, която винаги съм предпочитал що се касае до звука на пианото, но все пак трябва да се отчита, че в средния CN клас, моделът 201 е най-малкият. По-горе бях споменал, че CN301 е почти като CN201 + допълнителни екстри. Да, но все пак си зависи и какви са тия екстри, дето липсват при по-ниския модел - докато по-малката полифония, по-малкият брой саунди и др. някак си могат да се преживеят, липсата на някои виртуални симулации, които присъстват допълнително в по-големия модел няма как да се пренебрегнат, защото дават доста подобрена реалност при свиренето, а и докато се занимавах с менютата на CN301, установих, че мога да редактирам по мой вкус всяка една от тези виртуални симулации, а те хич не бяха малко и ако си спомням правилно, определено бяха над над 20. Така че затова не мога да реша кое от двете си заслужава - само по фирма бих се спрял на Kawai, но пък е малко орязан модел, за Касио казах, че вече "свирят" доста добре, но все пак ще ми се иска да чуя звуците на пианата им точно в този модел и как са го оформили като озвучаване, понеже точно в него ако не се лъжа за пръв път основните говорители са ги насочили не към свирещия, не назад или надолу, каквато е практиката, а към самия корпус за резонанс и разпръскване на звука, тъй че докато не го чуя на живо какво всъщност се чува, не бих рискувал да си го поръчвам онлайн, да го сглобявам и после ако не ми допадне - пак да го разглобявам и връщам. 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Февруари 16 Отговорено Февруари 16 @shimanoffsky Ако нямате възможност да пробвате и разполагате с бюджет, поръчвайте и двата модела (примерно от Томан), тествайте ги по някакви ваши обективни параметри и който модел не ви харесва го връщате обратно. 1 Цитирай
shimanoffsky Отговорено %s в %s Автор Отговорено %s в %s Преди 21 часа, yamaha написа: Просто усещането е различно когато се свири на всеки един от двата инструмента. Касио винаги са имали малко "по-особен" звук на пианото и е въпрос на лични предпочитания дали ще ти хареса такъв звук, но напоследък доста дръпнаха напред и в средния, и във високия клас, като вече са напълно равнопоставени с другите известни производители. Kawai от друга страна е фирма, която винаги съм предпочитал що се касае до звука... Да на Касио говорителите са насочени нагоре. Това е първият производител който го прави и е абсолютна новост, но до колко тя е по-добра или по-лоша все още никой не се наема да каже. Също така, цялата серия има един куп иновации, но този модел е тавана на бюджета които мога да отделя, и на по- горен клас няма как да се кача. На мен също не ми се поръчва - да зглобявам и разглобявам и после да връщам, ако не ми хареса. Kawai от друга страна ми изглежда много добре направено, и за цената си получаваш максимално качество, но като цяло мисля, че Касиото ще е по добър вариант. Единственото стой въпроса с клавиатурата, за който съм писал по-горе, и дали една от двете има ясно изразено предимство. За качеството нямам представа, а кое от двете ще издържи повече с годините и коя марка дава повече дефекти също. Благодаря за отговора yamaha. Цитирай
shimanoffsky Отговорено %s в %s Автор Отговорено %s в %s (Редактирано) @Koobenot точно в това е проблема, че нямам достатъчен бюджет и време да зглобявам и разглобявам. А й аз какво разбирам, трбва пак да ми помага някой който си има престава от това. Благодаря за идеята. Редактирано %s в %s от shimanoffsky 1 Цитирай
shimanoffsky Отговорено %s в %s Автор Отговорено %s в %s (Редактирано) @Koobenot видях, че в друга тема сте писал за проблем с плащането в Thomann и, че трябва плащане - поръчка да са на един и същи адрес. Та моят въпрос е, ако платя с банков превод от България и поръчам дигитално пиано на адрес в Испания, дали ще има проблем. И още нещо - как стоят нещата с B-Stock, защото мисля да поръчам пиано точно от там. Да рискувам ли, понеже не ми се чака черен петък, все пак има 8 - 9 месеца до тогава. Редактирано %s в %s от shimanoffsky Цитирай
Koobenot Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s 57 minutes ago, shimanoffsky said: Та моят въпрос е, ако платя с банков превод от България и поръчам дигитално пиано на адрес в Испания, дали ще има проблем. На мен ми отхвърлиха една единствена транзакция, като се свързах с тях ми пуснаха отново формата и стана. От тогава не съм имал проблем. 57 minutes ago, shimanoffsky said: И още нещо - как стоят нещата с B-Stock, защото мисля да поръчам пиано точно от там. Да рискувам ли, понеже не ми се чака черен петък, все пак има 8 - 9 месеца до тогава. B-stock е руска рулетка, може да е върнато, защото на някого не му е харесало или защото има лек дефект, било то козметичен или технически. Никога не съм изписвал B-stock, няма и да изпиша, за 30-40 евро разлика не желая да си правя живота черен ... Аз съм връщал техника, защото или не ми харесва или не ми върши работа, засега дефектно нещо не ми е идвало, но знае ли човек ... 1 Цитирай
yamaha Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s B-stock е вариант само в някои ситуации - когато се предлага от реномиран магазин и когато разликата в цената спрямо новия инструмент си заслужава...и когато гаранцията е същата като за нов. Имам предвид, че да си купиш пиано от OLX или Базара си е риск, понеже това е 'секънд хенд' и не знаеш пианото как и колко е било ползвано и какви скрити дефекти може да има, но ако вземеш 'би-сток' от Томан или Мюзикер, до голяма степен може да си спокоен, понеже в шоу рума те също ползват за демонстрация на клиентите си модели, които разпечатват и след време продават онлайн като би-сток. А що се отнася до върнатите от клиентите модели - преди да ги пуснат за продажба в тази категория, инструментите минават обстоен преглед и тест, за да се уверят, че всичко си им работи, а ако са върнати с някакви козметични или по-забележими дефекти, всичко това е снимано, описано и отразено в цената. Аз съм взимал би-сток само веднъж и то не от споменатите вериги, а от един английски магазин още преди да бяха излезли от ЕС. Споменавал съм из темите, че жена ми преподава пиано на деца и покрай нея ми се налага постоянно да избирам разни модели от различни класове за родителите, които искат да купят пиана за децата си, всеки според финансовите си възможности. Понякога обаче има родители изпитващи финансови трудности, които поне на този етап нямат възможност да отделят дори и едни 6-700 лева за най-базовия клас пиано, въпреки че детето им много иска да се учи да свири. За такива случаи съм й оставил един оборотен кийборд на Ямаха, който да дава на съответното дете да си свири вкъщи - да, с леки клавиши е, но е спасяване на положението за известен период. По едно време се понатрупаха повече деца и се появи второ дете, което си нямаше пиано и не се очертаваше в близките месеци да му купят, а по нейните думи детето било много кадърно. Тогава реших да взема още един оборотен инструмент за раздаване вкъщи и поръчах от Gear4Music едно би-сток пиано, което беше обявено, че "може да има козметични забележки" (сиреч почти ново). Като го получих го огледах и тествах подробно - не само, че всичко си му беше наред, но и външно никъде не видях дори и драскотина, което значи че просто е било разпечатано, пробвано и прибрано. Така че това също е вариант със закупуването на би-сток, стига да си заслужава разликата в парите спрямо тези на нов инструмент. 1 Цитирай
Koobenot Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s ^ Това при положение, че си обигран и знаеш за какво да гледаш. На един лаик или човек, който тепърва навлиза може да му пратят нещо B-Stock със знайни и незнайни дефекти, аз лично не бих препоръчал такова нещо за недостатъчно информиран избор. 1 Цитирай
shimanoffsky Отговорено %s в %s Автор Отговорено %s в %s @yamahaпурво искам да кажа, че това което правите е много благородно и достойно за уважение. Хубаво е, че в материалния свят в който живеем все още има такива хора като вас, да помагат на талантливи деца, чиито родители нямат възможност да си позволят музикален инструмент. Това показва колко сте отдадени на музиката. Първото пияно което гледах беше втора употреба, но се отказах много бързо и реших да взема нещо ново. След това забелязах,че Thomann имат доста инструменти в категорията B-Stock, от които например Yamaha се разпродвата бързо, та се замислих дали и аз де не спестя едни 200-300лв. Все пак имат 3 годишна пълна гаранция. Kawai между другото, (за Casio незнам) двата 2 години гаранция, но Thomann мисля, че продава инструмента с тяхна 3 годишна гаранция. Единственото което ме притеснява, кой и как го е зглобявал и разглобявал, но дори и да е зле, винаги мога да го върна. В описанието не съм срещал да пише за каквото и да е освен - 3 годишна пълна гаранция, върнат или с леки следи от употреба. Благодаря за оказаната помощ. Ще ви пиша тук, от къде и как е дошло пианото. Поздрави. 1 Цитирай
shimanoffsky Отговорено %s в %s Автор Отговорено %s в %s @Koobenot така е, но като съм писал по-горе - това е тавана на бюджета който можем да отделим. Ако трябва да сляза на някой по-орязан модел, предпочитам да изчакам. Благодаря за отговора. Поздрави. 1 Цитирай
yamaha Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s 6 hours ago, shimanoffsky said: Единственото което ме притеснява, кой и как го е зглобявал и разглобявал... Освен ако не са го изпуснали на земята докато са го нагласяли, при сглобяването/разглобяването няма какво друго да му се случи, освен да му оставят някоя и друга драскотина по дървения корпус, която лесно може да се маскира и да не се вижда. 1 Цитирай
Koobenot Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s 9 hours ago, shimanoffsky said: така е, но като съм писал по-горе - това е тавана на бюджета който можем да отделим. Ако трябва да сляза на някой по-орязан модел, предпочитам да изчакам При това положение единствено остава опцията тест на живо от магазин / при приятел ... 1 Цитирай
Recommended Posts