Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Дъщеря ми свири от 3 години на пиано за удоволствие. Обмисляме да сменим синтезатора с дигитално пиано (ще кажете, че сме закъснели, но това е положението). Днес пробва на живо Corg C1 air, Yamaha P225 и Roland FP30. След прочетеното аз се опитвах да наклоня везните към Roland, но тя си хареса yamaha-та. Бюджетът ни е 1600 - 1700лв, и горните пиана окомплектовани излизат на почти еднаква цена. Сега видях, че в muziker има Yamaha YDP s35, което е на промоция и влиза в бюджета. Дали си заслужава? Ще се ползва стационарно, искам да е стабилно, но компактно. Не намирам достатъчно инфо в нета, за да ги сравня. Благодаря за коментарите предварително!

Отговорено

Аз лично бих се спрял на Роланда, но щом детето си е харесало Ямахата, няма проблем. C1 на Корг бих го пропуснал дори само заради това, че е сравнително стар модел. Що се отнася до двете Ямахи, между които се колебаете, щом детето се е спряло на P-225, вероятно ще хареса и S35, тъй като имат много общи неща, а и като споменахте, че ще се ползва стационарно, за P-225 трябва да му купувате и стойка, което ще го оскъпи допълнително. Иначе като цяло са доста сходни модели, с една и съща полифония и приблизително еднакъв звук на пиано тембъра - и в двете Ямаха ползват фирмения роял CFX, който не е лош. В YDP варианта клавиатурата е GHS, която аз не харесвам, понеже е доста базова и е на много години, но пък в ниския си клас пиана Ямаха основно слагат нея ; в P-225 клавишите са с GHC - новата им базова клавиатура, с която замениха старата GHS, но аз поне не виждам някакви генерални разлики към по-добра прецизност...някои казват, че уж била малко по-хубава...не знам. Именно заради това бих избрал Роланда, заради озезаемо по-добрата клавиатура с 3 сензора, но това си е мой избор. Така че разликата между P-225 и YDP-S35 не е голяма в най-основните неща, които трябва да се съблюдават при покупката на електронно пиано - реакцията на клавиатурата и пиано тембъра. Имат други не толкова значими разлики (за мен) като повече саунди в P-225 и т.н., които пък се компенсират с други неща при S35. Останалото е същото - и двете имат виртуален резонанс (в lite-версията), и двете са с key-off, и двете поддържат IAC (акустически контрол), и двете са с по 2 изхода за слушалки и със сходна мощност на говорителите...един вид малко на принципа копи/пейст, само дето едното е преносимо, а другото стационарно. А като казах това, имайте предвид, че преносимото лесно ще го разнасяте насам-натам, докато за другото ще ви трябва втори човек ако се налага да го носите в съседната стая, понеже заедно с корпуса май беше към 40 кг. ;)

Отговорено (Редактирано)

Muziker, Thomann, Musicworld...това са все изпитани от нас (съфорумците) магазини, от които сме купували много неща през годините. ;)

И понеже става дума за дете, днес гледах едно клипче, където деца правят сравнение (т.нар. blind test) на най-евтините модели от базовия клас на Ямаха и Роланд, респ. P-145 и FP-10 ACR. Всичко освен клавиатурата е покрито и децата не знаят на кое пиано свирят. Така на сляпо, от общо 9 деца, 7 казаха, че пианото на Роланд им харесва повече и само 2 избраха Ямахата, но подобен резултат аз предположих още преди да започна да гледам клипа, понеже знам и двете пиана с какви клавиатури са, а в случая FP-10 е с доста по-добра клавиатура от тази на другото пиано. Ако искате изгледайте клипчето - децата винаги са първосигнални и веднага казват това, което им е на устата. :) 

Редактирано от yamaha
Отговорено
20 hours ago, yamaha said:

Muziker, Thomann, Musicworld...това са все изпитани от нас (съфорумците) магазини, от които сме купували много неща през годините. ;)

Абсолютно вярно, разгледайте какво предлагат в MusicWorld, защото понякога се случва да предоставят по-добра гаранция спрямо другите два. Предимствата на Томан и Мюзикер са, че можете да изпишете нещо и да го върнете в 30 дневен срок, за сравнение MusicWorld е 14 дневен. Освен това можете да платите директно с карта, при MusicWorld е наложен платеж. ;)