Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте на всички... Първо се извинявам за некомпетентността си - въпроса ми е следния:

Занимавам се (като хоби) със записи вкъщи - записвам акустични китари, електрически, вокали - имали смисъл и най-важното - подобрение ако "работя" с монитори вместо със слушалки? И по точно съм харесал КРК Rockit 5 4G... 

Отговорено

Зависи от слушалките :) 

По принцип, когато записваш в къщи, по време на записа по-добре да ползваш слушалки. Мониторите ги ползвай за смесване, КРК са хубави монитори. Ако само записваш, по-добре си карай със слушалки, или си вземи по-добри. Но ако смесваш, слушалките ще те изморят, като качество трябва да кажеш какви са ти слушалките за да ти кажем по-добри ли са от тези монитори.

Отговорено

По мое мнение трябва всеки да има и двете. :)

Като слушалки аз лично ползвам Beyerdynamic DT-770 Pro 250 Ohm, чувам ясно всякакви детайли в средния и високочестотния спектър, отстраняване на шумове, съскания, шъшкания, независимо от инструмента и съм доволен.

Монитори професионални вкъщи нямам, имам една нелоша уредба с активен субуфер и 2 пасивни сателита, която ползвам за референция. Хартията на говорителя ми дава по-добра референция за интонация – ако имам проблеми с интонация на вокали, бендове, мониторите го възпроизвеждат много по-точно от слушалки и ги ползвам основна за това. Освен това като съм готов с микса като ги поусиля чувам и дали миксът ми "блъска" достатъчно.

Конкретно за KRK имам само добри отзиви, дори сме ползвали в една от репетиционните такива да свирим през тях, държат на бая бой и имат добър спектър. Като си избираш монитори най-добре е да пробваш кои какво правят – някои подчертават бас, други са скучни тип Yamaha NS-10, които са много детайлни в средите, който е един от най-трудните спектъри за смесване, зависи според мен и какъв стил смесваш ... ако е хип-хоп, поп, електроника трябва да имаш добра референция за бас и високи да чуеш как ти блъска микса, ако е метъл, рок или нещо подобно трябва да имаш добра референция за средите да смесиш китарите като хората ...

Та така, чуй на живо кое как звучи и ако не можеш да си избереш вземи някакви и виж как се държат, в последствие ще разбереш кои монитори ти пасват най-добре на продукцията. Каквито и монитори да вземеш, няма да ти се промени драстично умението за смесване, сравнението А/Б с референция има много по-голям ефект от каквото и да било тяло за репрезентация. Все пак независимо дали слушалки или монитори трябва да може да ти репрезентира целият спектър акуратно, защото иначе вземаш грешни решения за микса. Но не е това решаващо, поне според мен ...