Koobenot Публикувано Септември 30 Публикувано Септември 30 Съобщение от модератор: Линк към оригиналната тема: цък 3 hours ago, Лими said: Срещу шум и брум, освен добро зануляване или заземяване(чрез парно радиатора) Тука да направим уточнение, нали не става дума за земята в жилището ти? Решението не е ли супер калпаво, ако тръгнат 220V по тоя радиатор и ти решиш да идеш да се грееш няма ли да хвърлиш топа? 1 Цитирай
Лими Отговорено Септември 30 Отговорено Септември 30 (Редактирано) Това с радиатора е крайно решение, когато зануляването е скапано. Предварително проверявам с фазомер. Но, теб не те ли е страх в такъв случай да си пипаш радиаторите у вас или другаде? Фазомер ли си носиш непрекъснато преди да пипнеш радиатор? Същото се отнася и за други метални неща в къщи, например алуминиева дограма. До колкото разбирам(не много) от електротехника, ако някой включи или допре някаква фаза към радиатор, то веднага ще изскочи искра и евентуално ще изгорят бушони. Много пъти ми се е случвало случайно да опра силнотокова машина с фазова утечка до радиатор и точно това се случва - гръм, искри и бушон. Но това се отнася само за старите инсталации с метални тръби, които отиват в земята под улиците. С новите пластмасови тръби е опасно, защото те са изолирани от земята и не отвеждат ток. В такива случаи - фазомер, но тези тръби и без това не стават за "земя". У нас инсталацията е стара с метални тръби. Добро заземяване става и чрез водосточните тръби, ако са метални. Даже съм заземявал и в алуминиева дограма или стърчаща арматура в панелка. Все още не съм пробвал с гръмоотвод, но нямам наблизо - ха-ха. Редактирано Септември 30 от Лими 2 Цитирай
Koobenot Отговорено Септември 30 Автор Отговорено Септември 30 Според скромните ми знания правилното решение е: Заземителна шина: Това е метална шина, разположена в главното електрическо табло на кооперацията или апартамента. Тя събира всички заземителни проводници от електроуредите и контактите. Заземителен проводник: Специален проводник, който свързва електрическите контакти и уреди с шината и със заземителната инсталация. Обикновено този проводник е с жълтозелена изолация. Заземителна уредба: Това е системата от метални електроди или проводници, които се намират в контакт със земята (обикновено под сградата). Тя отвежда нежеланото напрежение директно в земята. Всички останали заобиколни и компромисни варианти водят или до заря или до смърт ... 1 1 Цитирай
Лими Отговорено Септември 30 Отговорено Септември 30 (Редактирано) Това, което описваш се отнася до нови сгради. В такива от преди 50-60 и 80 години, където съм живял и сега живея, такива шини-мини няма. В сегашната квартира поне зануляването/заземяването ми е добре, та не ползвам гръмоотвод все още, но над 30 години ползвах радиатор или чешма. Господ, паркет и пантофи + здраво тяло ме пазят. Ама отклонихме се от темата. Зададох тъп въпрос по-горе, а зануляване и въвземяване + закопаване със шини, стави или без, неизбежно всички ни чака. 😇 Редактирано Септември 30 от Лими 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Септември 30 Автор Отговорено Септември 30 ^ Няма проблем, разцепих я да се дискутира тук на воля. 1 Цитирай
Ламби Отговорено Септември 30 Отговорено Септември 30 Съветът ми е без нужните познания да не барате напрежение,което може да Ви убие или да повреди техниката Ви.Всяка сграда с акт 16 си е заземена.Всички контакти са замостени и допълнителна нула може да е опасна.Примерно в гръмоотвод какво правим при буря.В Норвегия пък по кабелите вървят две фази без нула и замостени контакт става опасен Цитирай
Recommended Posts