Jump to content
Българският форум за музиканти

Заземяване на апартамент - техника на безопасност


Recommended Posts

Съобщение от модератор: Линк към оригиналната тема: цък

3 hours ago, Лими said:

Срещу шум и брум, освен добро зануляване или заземяване(чрез парно радиатора)

Тука да направим уточнение, нали не става дума за земята в жилището ти? Решението не е ли супер калпаво, ако тръгнат 220V по тоя радиатор и ти решиш да идеш да се грееш няма ли да хвърлиш топа? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с радиатора е крайно решение, когато зануляването е скапано. Предварително проверявам с фазомер. Но, теб не те ли е страх в такъв случай да си пипаш радиаторите у вас или другаде? Фазомер ли си носиш непрекъснато преди да пипнеш радиатор? Същото се отнася и за други метални неща в къщи, например алуминиева дограма. До колкото разбирам(не много) от електротехника, ако някой включи или допре някаква фаза към радиатор, то веднага ще изскочи искра и евентуално ще изгорят бушони.

Много пъти ми се е случвало случайно да опра силнотокова машина с  фазова утечка до радиатор и точно това се случва - гръм, искри и бушон. Но това се отнася само за старите инсталации с метални тръби, които отиват в земята под улиците. С новите пластмасови тръби е опасно, защото те са изолирани от земята и не отвеждат ток. В такива случаи - фазомер, но тези тръби и без това не стават за "земя". У нас инсталацията е стара с метални тръби.

Добро заземяване става и чрез водосточните тръби, ако са метални. Даже съм заземявал и в алуминиева дограма или стърчаща арматура в панелка. Все още не съм пробвал с гръмоотвод, но нямам наблизо - ха-ха.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според скромните ми знания правилното решение е:

  • Заземителна шина: Това е метална шина, разположена в главното електрическо табло на кооперацията или апартамента. Тя събира всички заземителни проводници от електроуредите и контактите.

  • Заземителен проводник: Специален проводник, който свързва електрическите контакти и уреди с шината и със заземителната инсталация. Обикновено този проводник е с жълтозелена изолация.

  • Заземителна уредба: Това е системата от метални електроди или проводници, които се намират в контакт със земята (обикновено под сградата). Тя отвежда нежеланото напрежение директно в земята.

Всички останали заобиколни и компромисни варианти водят или до заря или до смърт ... :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което описваш се отнася до нови сгради. В такива от  преди 50-60 и 80 години, където съм живял и сега живея, такива шини-мини няма. В сегашната квартира поне зануляването/заземяването ми е добре, та не ползвам гръмоотвод все още, но над 30 години ползвах радиатор или чешма. Господ, паркет и пантофи + здраво тяло ме пазят. 

:offtopic-001:Ама отклонихме се от темата. Зададох тъп въпрос по-горе, а зануляване и въвземяване + закопаване със шини, стави или без, неизбежно всички ни чака. 😇

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съветът ми е без нужните познания да не барате напрежение,което може да Ви убие или да повреди техниката Ви.Всяка сграда с акт 16 си е заземена.Всички контакти са замостени и допълнителна нула може да е опасна.Примерно в гръмоотвод какво правим при буря.В Норвегия пък по кабелите вървят две фази без нула и замостени контакт става опасен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.