salt Публикувано Юли 13, 2007 Share Публикувано Юли 13, 2007 (Редактирано) Абе в този подраздел на форума за кийбордисти все се задават въпроси относно харуерната част, ама да взема аз да задам един въпрос относно софтуера, тоест този , който кара хардуера да работи, тоест музикантът. Може ли да сподели, който иска , какви упражнеия прави за да поддържа нивото си и за да се обучава на клавир или пиано. Под упражнения ме разбирайте не свирене на гами или ладове , а нещо друго, което правите за да се обучавате и развивате техниката си и музиклната си мисъл? Или по-просто въпросът ми би звучал:"Как се учите да свирите на клавир?" Редактирано Юли 13, 2007 от salt Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
nofearinc Отговорено Юли 13, 2007 Share Отговорено Юли 13, 2007 Под упражнения ме разбирайте не свирене на гами или ладове , а нещо друго, което правите за да се обучавате и развивате техниката си и музиклната си мисъл? Аз лично и това разбирам под упражнения. Няколко школи с етюдчета и разбивки на гами, което е доста полезно, защото се работи над техника и бързина на пръстите и се отработват отделни хармонии и прогресии. Друго нещо са табове на любими групи, които се разучават и доразработват, т.е. правят се допълнителни клавирни партии или просто съществуващите се разширяват. Най- приятното е импровизиране върху съществуващо парче - хващаш тоналността и развиваш мелодия върху нея с акомпанимент. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Anarxy Отговорено Юли 21, 2007 Share Отговорено Юли 21, 2007 Е,аз съм за гамите-караш ги всичките една след друга със всичките им обръщения,арпежи,акорди,септакорди.... Етюдите също вършат работа,но гамите спомагат за вярна и удобна пръстофка,например добрия стар четвърти пръст... Бах е много полезен за техниката,почваш от най-леките и продължаваш със едногласни инвенции,двугласни инвенции,тригласни инвенции,партити,сиНфонии.... Секвенциите са полезни. Препоръчвам и вариации.От моцартовите има какво да се научи. И все пак техниката се развива с много свирене Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
cold07 Отговорено Август 26, 2007 Share Отговорено Август 26, 2007 Ханон и Черни. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
NoSoul Отговорено Август 27, 2007 Share Отговорено Август 27, 2007 За техниката - гами, арпежи, акорди във всякакви извратени видове . За креативност обичам да "слагам" клавири на парчета които са правени да нямат клавири . Пантера, Годсмак, пънкарии разни, детаджийски изпълнения.... много е полезно да правиш всичко това с чисто пиано и да го правиш така че да звучи хубаво или в краен случай идейно/интересно. Всичко е копане обаче . Лесно нема . Ненужно е само предъвкването на заученото . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
annimm Отговорено Януари 18, 2008 Share Отговорено Януари 18, 2008 Ами какво правя - отварям нотите (няма значение какви) и започвам да свиря, нещо като прима виста и където се затруднявам го повтарям Мисля че е по-добро от гами и други подобни. Поне не пили нервите на съседите, пък така мозъка ти също работи, концентрацията. Не съм против гамите минала съм по този път и за това поне за мен е по-добре ако ще повтарям нещо то да са пасажи от произведение или нещо подобно..все пак времето ми е скъпо Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kalinpetkov Отговорено Януари 18, 2008 Share Отговорено Януари 18, 2008 И аз мисля, че от сухи технически упражнения ползата е голяма и скуката също. Хубаво е да се свирят нови неща от различни автори в различни стилове. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Topsun Отговорено Януари 18, 2008 Share Отговорено Януари 18, 2008 Ханон и Черни. подкрепям Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ludio klavirist Отговорено Януари 18, 2008 Share Отговорено Януари 18, 2008 Аз правя едно много хубаво упражнение. Напивам се, пускам си велика музика, кофея и усвоявам всички техники Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Apokalyptra Отговорено Януари 18, 2008 Share Отговорено Януари 18, 2008 Бах, Бах, Бах... като мина от 3 гласа и нагоре, не ми трябват етюди и гами Рядко подхващам песни на любими групи, предпочитам да си дрънкам любими класически парчета.. но без чисто технически упражнения (даже и да са досадни понякога) загиваш! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Stoyko Lisichkov Отговорено Януари 18, 2008 Share Отговорено Януари 18, 2008 (Редактирано) Въпреки, че почти не ми остава време за упражнения, гледам да мина някоя друга гамичка, след това арпежи, които често преминават в сола на Лорд, което си е чист Бах на места После пия една бира и чакам другите да дойдат и да свирим Редактирано Януари 18, 2008 от Stoyko Lisichkov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
hi88 Отговорено Януари 25, 2008 Share Отговорено Януари 25, 2008 Или по-просто въпросът ми би звучал:"Как се учите да свирите на клавир?" Аз примерно правя така: сипвам си един скоч(ако ми е свършила ракията),слушкам нещо,дето много ме кефи и по някое време ставам "да се пробвам"...некой път се получава! ..но не винаги Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Dilian Nedev Отговорено Януари 25, 2008 Share Отговорено Януари 25, 2008 Аз лично си поставям "Песен - Цел" и докато не я изсвиря не ставам Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
NuTr0cKeR Отговорено Март 5, 2010 Share Отговорено Март 5, 2010 За техника гами, етюди (ама не да почваш от Лист и Шопен, а от Черни, Беренс и тн.). Техниката наистина е адски нужна, понякога е скучно да се работи за нея но трябва! Все пак свиря от 4 годишен и знам какво е Но техниката далеч не е всичко! Трябва да търсиш хубав тон, да свириш нацяло произведенията и тн., неща, които се постигат дълго и трудно и не само с работене на етюди! Иначе, тъй като съм и клавирист, ако си в час със свиренето на пиано, проблеми със свиренето на клавир няма да имаш(говоря от гледна точка на самото свирене). Иначе за синтовете ти трябват вече знания за звук, бленди, честоти и такива работи. В интернет е пълно с всякакви обяснения относно функциите на даден синт. Пожелавам ти успех в ученето! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
maestro Отговорено Март 15, 2010 Share Отговорено Март 15, 2010 Също така,никога не е излишна по некоя "лицева опора" от време на време. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts