the_gorer Публикувано Юли 10, 2007 Публикувано Юли 10, 2007 Току що получих от boreto ОГРОМНА кленова талпа супер качествен скален клен, съхнал 8 години по естествен начин и предназначен за цигулки! Талпата е с размери 3 метра на 40 сантиметра на около 15 сантиметра. Нямам думи да опиша колко съм благодарен на boreto. Благодаря, човече, невероятен пич си!!! Искам предварително д апомоля всички да не безпокоите boreto с молби за кленов материал - доколкото разбрах, това е била единствената талпа в наличност, едвам я е намерил и други просто няма. Следват снимки на материала: Цитирай
the_gorer Отговорено Юли 10, 2007 Автор Отговорено Юли 10, 2007 Както се вижда на горните снимки, в талпата има някои пукнатини,но аз вече се консултирах със спецове и ми казаха, че тов аняма да е голям проблем. Просто при разбичването на талпата трябва д асе внимава пукнатините да останат като фира. Цитирай
bai-goku Отговорено Юли 10, 2007 Отговорено Юли 10, 2007 Както се казва по американски: Лъки сон оф а бич! Дано да излезнат красиви и функционални неща от този пън ;р и умната с разчленяването! Цитирай
vhcs Отговорено Юли 10, 2007 Отговорено Юли 10, 2007 съхнал 8 години по естествен начин за да няма измятания сушене в сушилня е по-добре (поне за греди и колони ... за китари не знам как стои въпроса). При естественото сушене дървото продължава да е "живо" и в клетките има минимално количество влага. След сушилня влагата от клетките е изкарана напълно. След това разбира се по естествен път може да влезе влага в дървото но клетките са мъртви и измятане е невъзможно. бачкам с дърво в строителството (дървени конструкции) и от там го знам ... при правенето на китари може нещата да стоят по друг начин Цитирай
the_gorer Отговорено Юли 10, 2007 Автор Отговорено Юли 10, 2007 При сушенето в сушилня на пресен, мокър, дървен материал често самите клетки "експлоадират" от рязкото отделяне на влягата от тях. Това заслабва дървото. Сега, когато това е съхнало 8 години, предполагам, че няма да е проблем да мине през сушилнята. Все пак в него няма почти никаква вода. Цитирай
the_gorer Отговорено Юли 10, 2007 Автор Отговорено Юли 10, 2007 На гъсто ли са пръстените? Да. Почти не си личи, че има някакви пръстени. Това е най-плътното дърво, което съм виждал от близо. Дървото е с много гладка структура и няма груби жили в него. Все пак е скален клен. Невероятно е. Цитирай
olygofren Отговорено Юли 11, 2007 Отговорено Юли 11, 2007 It's amazing. Може би дори и във форума за дърводелци няма да получиш такъв радушен отклик и благородна завист за няколко снимки на кленова талпа. Цитирай
Nikifena Отговорено Юли 11, 2007 Отговорено Юли 11, 2007 Готина талпа. Според мен пасва идеално за масичка където да се прекарват дълги нощи в компанията на току що изпечени кебапчета. шопска салата и няколко бутилки домашна ракия Цитирай
Dikata Отговорено Юли 11, 2007 Отговорено Юли 11, 2007 gorere,абе не се правя на отворен,ама ,особено на 4етвьртата снимка ,ми се струва ,4е тази талпа е ясен,не клен.ако не ти е проблем,прати някаква снимка с 4иста повьрхност на талпи4ката,та да видя,да не стават гре6ки.дано да бьркам. Цитирай
the_gorer Отговорено Юли 11, 2007 Автор Отговорено Юли 11, 2007 gorere,абе не се правя на отворен,ама ,особено на 4етвьртата снимка ,ми се струва ,4е тази талпа е ясен,не клен.ако не ти е проблем,прати някаква снимка с 4иста повьрхност на талпи4ката,та да видя,да не стават гре6ки.дано да бьркам. Материалът е 100% клен. Виждал съм и преди, дори като тийнейджър лично съм сякъл кленово дървета. А този беше и надписан, така че грешка няма. Ясенът е груб, с много едри пори и с голям контраст на шарката. Освен това е и по-жълтеникав. Умея да го разпознавам, защото имам бейзболни бухалки от ясен, ясенова ламперия, а също си спомням, че с баща ми сякохме и ясен навремето. Вероятно снимките, които направих са гадни, та затова идва объркването. Ще изгладя част от повърхността на талпата с рендето и ще я намокря с вода, за да излезе "флейма", както ме посъветваха. Или направо ще я лакирам, защото не ми се мокри дървото само за да видя ква шарка има. Цитирай
Icarus Отговорено Юли 11, 2007 Отговорено Юли 11, 2007 Let the guitar building begin!!! Чакам с нетърпение бъдещите ти творчески планове, фен съм Цитирай
MasterOfDisaster Отговорено Юли 11, 2007 Отговорено Юли 11, 2007 Let the guitar building begin!!! Чакам с нетърпение бъдещите ти творчески планове, фен съм баце, тва е просто голем чеп Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 11, 2007 Отговорено Юли 11, 2007 А каква е разликата, между българският явор, и клена? Цитирай
Recommended Posts