Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Току що получих от boreto ОГРОМНА кленова талпа супер качествен скален клен, съхнал 8 години по естествен начин и предназначен за цигулки!

Талпата е с размери 3 метра на 40 сантиметра на около 15 сантиметра.

Нямам думи да опиша колко съм благодарен на boreto.

Благодаря, човече, невероятен пич си!!!

Искам предварително д апомоля всички да не безпокоите boreto с молби за кленов материал - доколкото разбрах, това е била единствената талпа в наличност, едвам я е намерил и други просто няма.

Следват снимки на материала:

s5002209xy3.jpg

s5002211er5.jpg

s5002216me7.jpg

s5002221dd5.jpg

s5002210do4.jpg

s5002212ke6.jpg

s5002213su9.jpg

s5002214lw0.jpg

s5002215sa4.jpg

s5002217xs0.jpg

• Отговори 55
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Както се вижда на горните снимки, в талпата има някои пукнатини,но аз вече се консултирах със спецове и ми казаха, че тов аняма да е голям проблем.

Просто при разбичването на талпата трябва д асе внимава пукнатините да останат като фира.

Отговорено

Както се казва по американски: Лъки сон оф а бич! :hysterical:

Дано да излезнат красиви и функционални неща от този пън ;р

и умната с разчленяването!

Отговорено
съхнал 8 години по естествен начин

за да няма измятания сушене в сушилня е по-добре (поне за греди и колони ... за китари не знам как стои въпроса). При естественото сушене дървото продължава да е "живо" и в клетките има минимално количество влага. След сушилня влагата от клетките е изкарана напълно. След това разбира се по естествен път може да влезе влага в дървото но клетките са мъртви и измятане е невъзможно.

бачкам с дърво в строителството (дървени конструкции) и от там го знам ... при правенето на китари може нещата да стоят по друг начин

Отговорено

При сушенето в сушилня на пресен, мокър, дървен материал често самите клетки "експлоадират" от рязкото отделяне на влягата от тях.

Това заслабва дървото.

Сега, когато това е съхнало 8 години, предполагам, че няма да е проблем да мине през сушилнята.

Все пак в него няма почти никаква вода.

Отговорено
На гъсто ли са пръстените?

Да.

Почти не си личи, че има някакви пръстени.

Това е най-плътното дърво, което съм виждал от близо.

Дървото е с много гладка структура и няма груби жили в него.

Все пак е скален клен.

Невероятно е.

Отговорено

It's amazing.

Може би дори и във форума за дърводелци няма да получиш такъв радушен отклик и благородна завист за няколко снимки на кленова талпа. :hysterical:

Отговорено

Готина талпа. Според мен пасва идеално за масичка където да се прекарват дълги нощи в компанията на току що изпечени кебапчета. шопска салата и няколко бутилки домашна ракия :greenangel:

Отговорено

gorere,абе не се правя на отворен,ама ,особено на 4етвьртата снимка ,ми се струва ,4е тази талпа е ясен,не клен.ако не ти е проблем,прати някаква снимка с 4иста повьрхност на талпи4ката,та да видя,да не стават гре6ки.дано да бьркам.

Отговорено
gorere,абе не се правя на отворен,ама ,особено на 4етвьртата снимка ,ми се струва ,4е тази талпа е ясен,не клен.ако не ти е проблем,прати някаква снимка с 4иста повьрхност на талпи4ката,та да видя,да не стават гре6ки.дано да бьркам.

Материалът е 100% клен.

Виждал съм и преди, дори като тийнейджър лично съм сякъл кленово дървета.

А този беше и надписан, така че грешка няма.

Ясенът е груб, с много едри пори и с голям контраст на шарката. Освен това е и по-жълтеникав. Умея да го разпознавам, защото имам бейзболни бухалки от ясен, ясенова ламперия, а също си спомням, че с баща ми сякохме и ясен навремето.

Вероятно снимките, които направих са гадни, та затова идва объркването.

Ще изгладя част от повърхността на талпата с рендето и ще я намокря с вода, за да излезе "флейма", както ме посъветваха.

Или направо ще я лакирам, защото не ми се мокри дървото само за да видя ква шарка има.