Jump to content
Българският форум за музиканти

Удар....


Tomov

Recommended Posts

Какво ми се случи, по дяволите схвана ми се ръката до китката (за лявата ръка става въпрос).

Бяхме излезли с няколко аверчета и едно момче от бандата и кво да вземем...

взехме една акустична, взехме стария скуаер, едно кубе 15 ватово фендерско и вампа.

И всичко си е ОК, до момента в които искахме да изкараме Fade to black...

В момента в които натиснах трета струна на 7мо или 9то прагче ме ИЗТРЕЩЯ (буквално) токов удар, ръката ми се схвана отвратително, след което последва втори, който ме отказа от повече свирене за вечерта с тази китара.

 

Някакви идеи от какво може да е ? :surprise:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ухх, много грубо звучи това... Съжалявам, че немога да ти помогна но имам недостатъчно познания по ел.техника и неискам да те заблуждавам.

За 1-ви път чувам че нещо подобно може да се случи

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мисля, че имаше подобни теми някъде из форума, но сега нямам време да търся. Според мен проблема е бил в ел. инсталацията. Имах подобен проблем преди време. Значи свиря си аз и пея на един микрофон и по едно време без да искам си допрях устните до металната шапка на микрофона. И като ме изстресе, после 15 мин цялото ми тяло беше изтръпнало. След известно изследване се стигна до извода, че контакта, на който ми беше включено кубето, беше нещо бъгнат, не беше заземен или нещо си, скаран съм с техническите термини. Тоест по струните на китарата е текло фаза, а микрофона е играл ролята на маса. А аз - проводник. По принцип трябва много да се внимава с тези нещо. Аз бях безкрайно изненадан., защото няколко дена преди случката уж ел. техници оправяха цялата инсталация на залата. Та преместих кубето на читав контакт и повече проблеми нямах.

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за да те изпере така тока, трябва друга част от тялото ти да е допряна до масата на някакъв друг електроуред, или до земя, където отичат токове - парно например или тръби някакви

 

явно има проблем с ел инсталацията и има голяма утечка някъде

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След известни огледи по кубето и вампа (поне външни) всичко ми се стори наред. Сега ще отворя скуаера да видя вътре какво става и аджеба тая жичка къде ходи. Изхождайки от мненията ви, съм склонен да мисля, че контактът, в който си бях включил удължител и към него кубето и вампа не е бил дори занулен и всички метални части попадат под напрежение. И предвид факта, че се бях допрял до земята (събух си джапанките и тъкмо се бях отпуснал) е протекъл именно такъв ток на утечка. Ебахти куриоза...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Overdrive, предполагам същото нещо важи и за всички останали струнници? Щото няма да е зле да направя такава интервенция и на моята китара. Откакто ми се случи гореописаната случка съм малко чувствителен на тая тема :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да. факта, че си бил бос на земята е достатъчен - тогава и малка утечка може да те накара да играеш хоро :) не търси проблема в китарата или в кубето. контакта не е бил занулен просто или нещо по ел системата се е прецакало. нема страшно :) следващия път с гумени ботуши :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи направи следните неща:

 

Ако нямаш мултицет, вземи си един цифров китайски за 10 лв.

 

Може да удължиш и изолираш добре пробите му, така, че да можеш да измерваш напрежението между точки, на по-големи разстояния.

 

Най-добре си сложи и изолиращи ръкавици.

 

Сложи го на скала "ACV 750V", и измери дали има напрежение:

 

-между заземяването на контакта(ония 2 метални щифта, които стърчат отстрани на контакта) и някоя метална мебел, която стъпва на земята.

 

-между тръбите за радиаторите и заземяването на контакта.

 

-между тръбите и метални мебели, стъпващи на пода.

 

Тези три измервания(в случай, че не отчита нищо) можеш да повториш и след като сложиш мултицета на скала DCV 1000V, да провериш и за правотокова утечка.

 

 

В началото, когато още си на 750V ACV можеш да провериш дали мултицета работи правилно, като поставиш двете му клеми в 2-те дупки на контакта. Трябва да показва 220-250V

 

Също така, на скала 750 ACV, между едната клема и заземяването(металните щифтове)требва да показва напрежение, а между другата клема и заземяването, трябва да няма напрежение.

 

Освен това, когато използваш фазомер(трябва да си сложиш пръста на металната му пъпка отгоре за да работи), трябва в едната дупка на контакта да свети, в другата да не свети, а на заземяването(металните щифтове) също да не свети.

 

Пробвай и кажи какво е положението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.