Jump to content
Българският форум за музиканти

Някой слуша ли X-Radio?


Тропчо

Recommended Posts

^ Аз я отворих, нека тази с YouTube каналите на потребителите си остане там. 

По темата: Аз лично не, какво е това радио? Иначе от интересните нестандартни български радиа скоро ей това ми беше попаднало за алтернативна музика, един колега го беше линкнал – цък

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко по- забити неща... гаражен рок, стрийт джем и какви ли не световнонеизвестни неща. Със Здравко Гулов се познаваме от деца, дори сме подрънквали, той хвана по чужбините отрано, сега се е кротнал в едно село до Пловдив и стриймва този канал. Човек с много опит, знания, музикална ерудиция и най- вече ХЪС.

Мисля, че не беше нужно да се прави отделна тема за това. Влизаш, харесва ти и продължаваш, не ти харесва- теглиш му шута и толкоз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хе, хе.. това е отпреди сто години бе, Кобенот. Заеби статиите... човекът се опитва да направи друг прочит на нещата. Извън "ония 30 групи, дето  всички ги знаят", както неведнъж е казвал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То това ясно, проблемът според мен не е достъпът до информация, а е до популяризацията. Има супер добри музиканти по целият свят, ама като няма качествен маркетинг, освен ако не си фен/меломан как ще разбереш за тях? Ами няма. Та така ... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Навремето се събирахме около стари плочи и си викахме- Мамка му, няма вече свястна музика, това дето направиха старите банди, си остава най- доброто, сегашните муньовци правят само скрап.

После се оказа, че имало много стойностни неща, ама не сме имали достъп до тях.

Сега има всичко, но е трудно да отсееш читавото от плявата...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Редица събития ни докараха до тук. От една страна имаш дигиталната революция, почваща с Walkman, после Стив Джобс и компания разказаха играта на всички, като сложиха цялата музиката на света в джоба на потребителя – първият iPod, после пък дойде Spotify, същевременно за артистите техниката поевтиня – не един и два са случаите, където някой с една звукова карта, лаптоп и китара в ръката изкарва цял албум със световно качество – Misha Mansooor от Periphery не веднъж е споменавал: "Фактът, че имах работа в Radioshack и вечерно време свирих вкъщи, имах целият достъп до таблатури/музика/упражнения и т.н. беше златна мина за мен" сега го гледаш на световни фестивали с бандата, че даже има и signature китари на свое име. И това не е нищо ново, нека не забравяме този куплет от Sultans Of Swing, а парчето е писано през 1978 г.

Quote

And Harry doesn't mind, if he doesn't, make the scene
He's got a daytime job, he's doing alright
He can play the Honky Tonk like anything
Savin' it up, for Friday night
With the Sultans
We're the Sultans of Swing

А за най-пресните технологии да не говорим – с AI вече може да генерираш глас, който да ти изпява песни, така че всяко хлапе, което има пари за лаптоп може да твори, да качва музика по платформите и ако има талант/визия/нюх може и да стане звезда от него. Това през 90-те, да речем, просто е било невъзможно – една от причините за възникването на хип-хоп културата е именно липсата на средства за закупуване на инструмент, както и липсата на образование/просветеност за духовно извисяване, и от там са почнали рапът, да речем, като конкретно проявление на тая култура.

И какво се случва – технологиите напредват, всеки може да пее, всеки може да записва, ако нещо не си изпял като хората, лепваш auto-tune, маркетолозите могат да предвидят по-добре коя песен ще направи повече пари ... и все пак ако имаш някакъв ценз за изкуство, можеш да разпознаеш фалша. Пусни си дори в YouTube някой от звездите, който пее на живо – ами ако се некадърни, не стават просто. Не говоря за случаите, където се ползват висок клас пултове и се прави auto-tune в реално време или има много голям post-production след концерта – така и баба знае, в малък клуб лъсват всички недъзи. Затова и според мен в момента retrowave вълната е на мода. Хората разбраха, че от много електронификация на глас/инструменти/продукция и т.н. се загуби човечното, неперфектното, самият Ноел Галахър го изпя в Little By Little преди 20 години: 

Quote

True perfection has to be imperfect
I know that that sounds foolish but it's true
The day has come and now you'll have to accept
The life inside your head we give to you

и сега всеки се е втурнал към хибридният подход. Ще видим къде ще му излезе края. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.