Jump to content
Българският форум за музиканти

Някой слуша ли X-Radio?


Тропчо

Recommended Posts

^ Аз я отворих, нека тази с YouTube каналите на потребителите си остане там. 

По темата: Аз лично не, какво е това радио? Иначе от интересните нестандартни български радиа скоро ей това ми беше попаднало за алтернативна музика, един колега го беше линкнал – цък

Link to comment
Share on other sites

Малко по- забити неща... гаражен рок, стрийт джем и какви ли не световнонеизвестни неща. Със Здравко Гулов се познаваме от деца, дори сме подрънквали, той хвана по чужбините отрано, сега се е кротнал в едно село до Пловдив и стриймва този канал. Човек с много опит, знания, музикална ерудиция и най- вече ХЪС.

Мисля, че не беше нужно да се прави отделна тема за това. Влизаш, харесва ти и продължаваш, не ти харесва- теглиш му шута и толкоз.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Хе, хе.. това е отпреди сто години бе, Кобенот. Заеби статиите... човекът се опитва да направи друг прочит на нещата. Извън "ония 30 групи, дето  всички ги знаят", както неведнъж е казвал.

Link to comment
Share on other sites

То това ясно, проблемът според мен не е достъпът до информация, а е до популяризацията. Има супер добри музиканти по целият свят, ама като няма качествен маркетинг, освен ако не си фен/меломан как ще разбереш за тях? Ами няма. Та така ... 

Link to comment
Share on other sites

Навремето се събирахме около стари плочи и си викахме- Мамка му, няма вече свястна музика, това дето направиха старите банди, си остава най- доброто, сегашните муньовци правят само скрап.

После се оказа, че имало много стойностни неща, ама не сме имали достъп до тях.

Сега има всичко, но е трудно да отсееш читавото от плявата...

Link to comment
Share on other sites

Редица събития ни докараха до тук. От една страна имаш дигиталната революция, почваща с Walkman, после Стив Джобс и компания разказаха играта на всички, като сложиха цялата музиката на света в джоба на потребителя – първият iPod, после пък дойде Spotify, същевременно за артистите техниката поевтиня – не един и два са случаите, където някой с една звукова карта, лаптоп и китара в ръката изкарва цял албум със световно качество – Misha Mansooor от Periphery не веднъж е споменавал: "Фактът, че имах работа в Radioshack и вечерно време свирих вкъщи, имах целият достъп до таблатури/музика/упражнения и т.н. беше златна мина за мен" сега го гледаш на световни фестивали с бандата, че даже има и signature китари на свое име. И това не е нищо ново, нека не забравяме този куплет от Sultans Of Swing, а парчето е писано през 1978 г.

Quote

And Harry doesn't mind, if he doesn't, make the scene
He's got a daytime job, he's doing alright
He can play the Honky Tonk like anything
Savin' it up, for Friday night
With the Sultans
We're the Sultans of Swing

А за най-пресните технологии да не говорим – с AI вече може да генерираш глас, който да ти изпява песни, така че всяко хлапе, което има пари за лаптоп може да твори, да качва музика по платформите и ако има талант/визия/нюх може и да стане звезда от него. Това през 90-те, да речем, просто е било невъзможно – една от причините за възникването на хип-хоп културата е именно липсата на средства за закупуване на инструмент, както и липсата на образование/просветеност за духовно извисяване, и от там са почнали рапът, да речем, като конкретно проявление на тая култура.

И какво се случва – технологиите напредват, всеки може да пее, всеки може да записва, ако нещо не си изпял като хората, лепваш auto-tune, маркетолозите могат да предвидят по-добре коя песен ще направи повече пари ... и все пак ако имаш някакъв ценз за изкуство, можеш да разпознаеш фалша. Пусни си дори в YouTube някой от звездите, който пее на живо – ами ако се некадърни, не стават просто. Не говоря за случаите, където се ползват висок клас пултове и се прави auto-tune в реално време или има много голям post-production след концерта – така и баба знае, в малък клуб лъсват всички недъзи. Затова и според мен в момента retrowave вълната е на мода. Хората разбраха, че от много електронификация на глас/инструменти/продукция и т.н. се загуби човечното, неперфектното, самият Ноел Галахър го изпя в Little By Little преди 20 години: 

Quote

True perfection has to be imperfect
I know that that sounds foolish but it's true
The day has come and now you'll have to accept
The life inside your head we give to you

и сега всеки се е втурнал към хибридният подход. Ще видим къде ще му излезе края. :) 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.