Jump to content
Българският форум за музиканти

Странен нът...


ven555

Recommended Posts

Здравейте,някой по-запознат може ли да каже защо нъта на едната ми китара LTD EC 1000 deluxe  е така странно изрязан, а не е като на фендерите ми?

20240123_204108.thumb.jpg.409344773c6be6723db35e6b77551449.jpg20240123_204315.thumb.jpg.adef43a984585bfa4f4a11ce785a69f8.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Ламби съвсем стандартен ТОМ бридж имат ЛТД-тата. Това е т.нар. earvana compensated nut и както Петьо е споменал спомага за по-добра интонация на всяка струна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно ми е как точно се преценя че е нужен такъв нът.

Ако всички други потенцилни проблеми с интонацията са елиминирани, и да речем имаме китара с върхово качествена изработка и максимално добре изрязан нът, максимални снижен екшън, максимално прав гриф, идеално нивелирани прагове, никакво износване, нови качествени струни и т.н. Компенсиращия нът гарантирано ли винаги води до постигане на по-добра интонация, независимо от скала, дебелина на струни, дали са с намотка или без, стандартна или по-ниска (или дроп) настройка? Как може да преценим че трябва да се компенсира от нъта, и не може да се компенсира с настройка на бриджа?

Някой срещал ли е по-подробна информация по този въпрос?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най общо казано,като седлото е в крайно положение а струната трябва да се удължи още два мм примерно освен от нъта няма откъде да стане.Това важи за инструменти с фиксиран бридж.Няма нищо страшно ако нъта е такъв,важно е да се постигне нужната интонация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.