Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да си увелича скоростта на свирене?


FREAKISH

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

^ абе да ама ако многото свирене е правилно. То е ясно, че е много субективно това понятие и блаблаблаа :hooray: ..oбаче можеш години да свириш с кофти техника и да не мръднеш особено.

Затова няма нищо лошо да се пита

Редактирано от Stone Free
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 30
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

То кофти технка е относително :greenball: Общо взето който както си свикне ;) Виж Марти Фридман, ебати пикинга :recourse: Иначе си прав, ако наистина правиш нещо мноооооого грешно и неможеш да се усетиш... :) Няма нищо лошо в питането, вкрайна сметка нали за това е форума :):):)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
^Напълно съм съгласен!!! Всичко е постижимо с ужасно много свирене, другото са оправдания!!! :hysterical::):hysterical:

 

 

ьбе напил ли сум се--и аз не знам кво съм наприил ама по повод последния пост--колко процента според теб е въпрос на тренитровки и колко на талант--

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.... не бива да забравяте и ''катаджиите'' - както при бързото шофиране и тук има ''глоби'' и никога не знаеш кой от къде дебне .... естествено че определените думи са в кавички щото съм ги ползвал в преносен смисъл ... но едно е сигурно , преди да решиш да свириш бързо трябва да си абсолютно убеден в това което правиш - че знаеш какво , знаеш как и че си го правил до втръсване с много много бавна скорост - това последното явно не важи за Данчо Караджов щото той като беше китарист винаги е свирил много , много бавно , но от това Ингви не стана в крайна сметка :rocker: .... естествено че дори и при спазване на всички писани и неписани правила пак има вероятност да се провалиш с гръм и трясък , щото за да си сигурен в себе си се иска много , много време свирене по правилния начин плюс една малка подробност която понякога забравяме - трябва все пак и да си роден за тая работа - свиренето , ако я приемем за работа .... все ми се струва че при заниманието с музика е много удачна поговорката че от всяка свирка дърво не става ..... опа май беше обратното .... това по горе беше поговорката на труженичките по магистралите :hysterical: ..... абе няма оправия то ама както се казва - шретъри от всички страни съединявайте се :hysterical: .. Цеко :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мале, мале, като пита някой начинаещ нещо подобно и колко спам и офтопик се изливат. Едва ли не ко се научи да свири солото на Cowboys-a в темпо и ше стане ужасен китарист. Айде стига ;)

 

 

Когато го правя бавно ми се получава, а като река да забързам темпото, ръката ми просто отказва...

 

Отказва, защото докато го свириш ти се стягат ненужно много мускули в ръката. Докато го свириш бавно се стягат малко и все пак можеш да свириш, но колкото повече забързваш, толкова повече ти се стяга ръката и в един момент просто се "заключва" един вид. Като се случи това замръзни на момента и се отпусни, забележи кои мускули са ти били схванати от бързото темпо, почни да сваляш темпото и намери това, при което стягането на мускулите започва. Почни да се упражняваш на него като се концентрираш въху това да си максимално отпуснат (изключваме усилията все пак да удряш струните и да натискаш прагчетата нали ;) но те далеч не са толкова големи, колкото често прилагаме). Бавно вдигай темпото на което се упржняваш. От време на време пробвай кво става на високите скорости, за да видиш къде са ти проблемите и пак връщай там, където те започват. Малко като йо-йо, но постепенно ше го научиш, трябва да си търпелив просто. Иии това че казвам отпуснат не значи че трябва да свириш като парцал - нотите трябва да си звучат страхотно, но да го правиш с минимални усилия.

 

Айде успех, а аз стига съм се правил, че знам как се свири :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами просто трябва мнооооого свирене!!! Яко Гами!!! Сигурно има някои много готини упражнения, но това което аз правя е- взимам дадена тоналност и почвам да я свиря по целия гриф(като гами, в различни темпа бързи и бавни, като трябва да си даваш зор ;) ) така хем свикваш с тоновете и тоналностите по грифа, хем си увеличвъш скороста :) Но това си е лично мое мнение :) Другото много важно нещо е- свиренето ти бързо не трябва да се различава по нищо друго освен по бързина от бавното ти свирене!!! Така ще ти се получават чисто нещата!!! Трябва да си самокритичен, фанатизиран и търпелив!!! ;)

 

Това мнение съвпада до най-голяма степен с моето!! И другите, разбира се но не толкова! :)

От мен - когато свириш и напредваш, рано или късно стигаш до един момент, в който е трудно да прескочиш бариерата нагоре(за скростта говоря) - ето защо насочи вниеманието си в друг аспект на музицирането( :greenball: ) - почваш да си ползваш натрупания опит да измислиш нещо. Рано или късно нещата ти стават по-лесни и постепенно нагоре!

It takes time....

 

П.С.Колко якооо ;) Такава тема не беше се появявала от доста време :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Айде й аз да дам моето висококомпетентно мнение :greenball: по темата:

Това вече се каза окло 1000 пъти, но е голяма истина, затова и аз повтарям - всичко се отработва бавно и без напрягане на ръцете. Ако някой свири бързо и си мисли, че чистият тон ще дойде с времето ще трябва сериозно да го обезпокоя с твърдението че това няма да се случи. Стратегията е точно обратната - свириш бавно и чисто, а скоростта ще дойде с времето - физиката на ръцете се развива, а същевременно мозъкът се научава да ги контролира така че да са на едно мнение по въпроса "какво правим в момента" ;) .

Бързото свирене изисква контролът да става не на ниво "тон", а на ниво "фигура", като скромният ми опит показва, че най-кратката фигура в този смисъл се състои от 3 тона, а най-дългата която аз ползвам е 7. Какво значи това: всички сложни преходи, скали и разни подобни могат да се разглеждат като съставени от кратки елементарни фигури, които в интерес на истината са доста ограничен брой. Именно тези елментарни фигури трябва да се отработват с подходящи семпли упражнения, състоящи се от повторение на фигурката, като се движим нагоре-надолу по няколко струни или наляво-надясно по една-две струни.

Само още нещо - за да не се стига до монотонно и изморително циклене е добре да се работи успоредно в/у няколко упражнения, които през 5 минути да се редуват, защото иначе е много изнервящо (не само за околните ;) ).

Накратко това е от мен.

Редактирано от ivivdim
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ьбе напил ли сум се--и аз не знам кво съм наприил ама по повод последния пост--колко процента според теб е въпрос на тренитровки и колко на талант--

90% въпрос на тренировки, таланта трябва да се развива.

И +++ за чистота на свирене и знание на собствените умения - вижте ги момците от Dragonforce какво правят в студиото, а на живо се оакват.

 

(ч.киите също помагат за бързина!!! :greenball: )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има много трикове за качване на скоростта при свирене.

Ще направя видео и ще ви покажа един от тях.

 

Но преди това искам да уточня нещо - скоростното свирене, макар не при всички техники и не винаги, изисква скоростно движене на пръстите.

Демек - бързина.

 

Бързината е нещо, което се развива и налага като константа у човека някъде между 10-13 годишна възраст, ако не се лъжа (говоря за бързината като човешко общоприложимо качество, не кокретно за китара).

С други думи, всеки отделен човек развива до различна степен качеството бързина в тази възраст и оттам идва и странното разминаване - някои успяват с лекота да стигнат до по-големи BPM при свиренето, докато други тъпчат на едно място дълго и продължително и не се качват нагоре.

Да, с практика всичко се постига, дори и от природно "бавни" хора, но е много важно да се намери вярната методика за конкретния човек, което е задача на учителя по китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Четири милиона жени в нашата република ме направиха онанист, но аз си развих китките и станах добър китарист
се пее в една стара песен.

 

Лошото при развиването на бързината, най-често е в това, че когато вече си бърз си забравил защо си бърз и не си нищо друго, освен бърз, но аз подкрепям блъскането за скорост!

 

Как става - ми, с тренировки, копанье и т.н. - подхващаш каквото те дразни и го копаш-копаш-копаш, само вниваш да не се осакатиш нещо и така - даже започни с полета на бръмбара, ако толкова си нямаш червейче. От време на време спирай и обръщай внимание и на други работи като фразиране, звукоизвличане и там всичките термини, както се казваха и после пак, но определено не се става бърз с писане по форуми (от личен опит знам).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В общи линии всички сте прави. А най-голямата истина е, че трява мнооооого ама адски много труд, постоянство и търпение. Просто не трябжа да се отказваш и колкото и да те сарбят пръстите го научи перфектно с бавно темпо. Вдруги случаи просто няма да сивириш чисто :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

здравейте, приятели на китарата! :(

ще си позволя да направя едно допълнение към всичко до тук. всеки си има начин на заучаване на отделни фрази,пасажи,сола и т.н, но най-точно се усеща в ръцете. ако почувствате умора и дори болка докато го свирите, значи е над вашето ниво. просто върнете малко назад, малко по-бавно и всичко ще си дойде с времето...успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Аз лично също постоянно работя върху скоростта си. Моят начин: Всяко упражнение или някой по интересен-труден риф от песен(който все още не мога изсвиря примерно) ..та при упражняването им на абсолютно всеки риф скоростта се увеличава постоянно и постепенно(всичкото при което задължително под метронм или барабани-ритъм). Самоче за целта най-вероятно сам трябва да си пишеш табове, но се свиква :music336: .

..Та тей прая аз иначе нз колко е правилно.

Редактирано от Talic_Zealot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не знам колко ще ти е полезно, но според мен ключа е в бавното свирене(не, че не се каза поне 20 пъти досега в темата...)

Само пробвай да го направиш в ужасно бавно темпо с метроном(Като за Cowbboys from hell - около 50-60), и ако го свириш без никакви грешки и разминаване между двете ръце чак тогава вдигай темпото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вий много хубаво казвате да се гледа без никви грешки да се прави. ама тва да не би да е лесно. едва ли човек, на който му трябва да си увеличи скоростта може да го изсвири без грешки. хич не са малко нещата за следене.

А иначе кво значи да си увеличиш скоростта? зарибявка да гледаш числата на метронома ли? хващаш няква песен и почваш да свириш(ся ако може някой да те насочи към подходяща е супер). работата е да можеш да свириш песните дето захващаш, а не да имаш някъв определен максимум на скорост. а песните стават с време и много свирене...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.