Jump to content
Българският форум за музиканти

32-битов запис с плаваща запетая - размисли и страсти


Recommended Posts

А аз обратно - с годините май опростявам аудиоинтерфейсите. Допреди 3-4 години все още записвах на 8-канален интерфейс (карта на слот + външен бокс), но установих, че рядко ми трябват повече от 2 микрофонни входа по едно и също време и минах на външни USB аудиоинтерфейси с по-малко входове. Вчера отново разслиствах в Томан USB интерфейсите и за пореден път се убедих, че за съвсем народни цени човек може да се обзаведе с достатъчно качествен интерфейс, а предлагането на модели от различните фирми е наистина огромно. Да, яко е ако работиш с аналогов миксер и вкараш на 8 канала всеки от 8-те изхода, които да си ги регулираш със слайдерите, но ако не записваш много хора наведнъж, същото с тия 8 канала може да го правиш и постфактум с някой моторизиран контролер, вързан към DAW.

@Koobenot, схвана ли все пак начина на действие на 32bit float? На мен още в самото начало също ми беше малко трудно да навляза в материята, понеже математиката не ми е много любима, а принципът най-добре се обяснява математически, но в края на краищата го разбрах и без много математика. На оня линк към SD са го обяснили съвсем разбираемо - реално в DAW получаваш разновидност на 24 бита, които са във формата на 32-битов файл, който съдържа цялата допълнителна информация за практически безкрайния хедрум и която информация впоследствие можеш да манипулираш така, че да вкараш недобре записан по нива запис в правилните норми. Разбира се може да ти изкриви още на ниво 'микрофон' (ако е с нисък SPL), а иначе самите предусилватели на уредите, които са пригодени да записват на 32bit float са с максимално голям диапазон на динамиката и затова в рекламата на SD не пропускат да напишат, че техните гонят 142+dB. Та реално в тази 32-битова "дума" пак имаш кодиране с нули и единици, но не така просто както са познатите комбинации от нули и единици в 32, 24, и 16-битовите целочислени "думи", а първият бит е ориентира за + или -, след това следват 8 бита за екпонентата и останалите битове до края определят мантисата. (да ме простят математиците ако не използвам правилните термини :) ). Всъщност ето я и графиката на една такава 32-битова "дума"...

32bitfloatword-1024x186.png

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще ми трябва още време напълно да ми просветнат лампите, аз съм човек, който не е много схватлив, но трудно се отказва, ако е мераклия ... В най-общия случай разбрах, че побитовото пространство при интерфейсите е на принципа на Мечо Пух: "колкото повече, толкова повече" и при 32 бита се удря толкова голямо пространство, че да те отдалечи максимално много от шума и изкривяванията, там входният ти сигнал на практика става без значение като нива. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И най-важното е да схванеш разликата между 32-битова 'дума' с фиксирана запетая и аналогичната й 32-битова с плаваща. В първата имаш нули и единици в комбинации, които се кодират по прост начин и в зависимост от комбинирането могат да достигнат максимум до 192 db чисто теоретично, което също е ужасно много, предвид, че ако чуеш от метър такъв интензитет, най-вероятно ще останеш глух за постоянно...докато при втората кодирането и алгоритъмът са различни и от там идва целият този бонус с "безкрайния" хедрум.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.