Nigh7mar3 Публикувано Май 18, 2023 Публикувано Май 18, 2023 Здравейте, преди 3-4 седмици се захванах на шега с китара, имам някаква стара “класическа” китара сигурно струваща 60 лв😂, Ноо още веднага усетих, че е нещо което искам да правя и ми харесва, научих основните акорди (Е, Еm, A, Am,C, D etc.), научих също няколко мелодийки и продължавам да упражнявам постоянно акордите, в момента наблягам на поддържането на такт и се опитвам да не спирам да свиря докато сменям акордите. Питането ми към Вас е понеже нямам никакъв опит с китара и музика, с какво да продължа от тук нататък и какво да уча?Също така да продължавам ли да наблягам на работа с перцето?Като жанр харесвам акустичен поп, балади и подобни.Съжалявам ако съм сгрешил някой термин или нещо подобно. Цитирай
TONY Отговорено Май 19, 2023 Отговорено Май 19, 2023 (Редактирано) По принцип е добре началото да е с учител. На класическата китара си има постановка на свирене, която трябва да се спазва. За класическо свирене. Отделно може и с перо на класическа да пробваш, не е идеално, но да видиш как е. По някое време може да се сдобиеш с акустична с метални струни или електрическа.... Рано или късно ще откриеш хора, около своята възраст, които също свирят на китара и ще почнете да обменяте знания ( акорди, арпежи и тн). Предполагам, нещата, които си научил са от ютюб. Не е лошо да си купиш поне една школа на хартия - обикновено Китара фор дъмис или нещо от сорта за начинаещи. Има си школи за класическа китара, пак казвам, добре е с учил да учиш. Продължавай да учиш акордите, почни и гамите, първо с До мажор/ Ла минор. Гледай видеа за звуко извличане... Първо научи как се свири, после учи цели песни. Обратното е безсмислено и вредно начинание. Редактирано Май 19, 2023 от TONY 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Май 19, 2023 Отговорено Май 19, 2023 Един учител ще ти спести доста главоболия, защото ще ти отговори на въпроси, които не са ти ясни, ще ти изглади проблеми с поставянето на пръстите, които винаги са индивидуални - аз лично съм се учил да свиря сам и ми отне месец докато схвана как се хваща "голямо баре", което ако бях ходил на учител щяхме да го изчистим в рамките на няколко часа. Все пак учителя не е за всеки, има хора, които мразят да бъдат водени и да им се казва какво да правят и процедират сами както в музиката, така и в живота, но те са по-скоро изключение. Важно е да имаш вдъхновяваща цел през целия етап на ученето, примерно да речем искаш да се научиш да свириш More Than Words на Extreme ... идеята да е разбиеш песента на максимален брой части, които да повтаряш, докато не се получат и съответно да нaучиш нужните техники, за да се постигнат тези части. Веднъж научил една песен, можеш да преизползваш част от техниките и акордите в други и така с всяка следваща ще научаваш нещо ново и ще преизползваш заученото. Този целият процес се нарича "много работа" и в крайна сметка, един хубав ден може и да изкомпозираш нещо свое, когато имаш достатъчно идеи и идея как да ги реализираш. Не се страхувай да експериментираш, стига да не се стига до изкълчени пръсти или други гадни инциденти, както и недей да бързаш - свиренето на инструмент, както всеки други занаят изисква време и внимание и нещата рядко стават "от първия път". Това е общо взето, приятни мигове с китарата ти пожелавам! Цитирай
Nigh7mar3 Отговорено Май 19, 2023 Автор Отговорено Май 19, 2023 (Редактирано) Е , явно ще трябва да обмисля предложението за учител(ако някой има някакви предложения за Пловдив).Снощи учих C major скалата и ще продължавам с другите, също се бях спрял точно на тази книга Guitar for dummies, а следващата ми китара със сигурност ще бъде акустична🙂.Благодаря за съветите до тук , приемам и следващи ха-ха. Редактирано Май 19, 2023 от Nigh7mar3 Цитирай
Koobenot Отговорено Май 19, 2023 Отговорено Май 19, 2023 Без да се замислям, веднага препоръчвам за учител от Пловдив колегата Николай Карагеоргиев - @kolio_k, човек с много опит свирил китара със знайни и не знайни светила у нас и отвъд граница, от когото можеш да научиш много. 3 1 Цитирай
Recommended Posts