Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на миди клавиатура/контролер


Recommended Posts

От известно време ме сърбят ръцете да разцъквам някакъв dungeon synth/ambient,  а и да се опитвам да си подплътявам блек метъл/ембиент щуротиите. Ползвам Reaper за запис, имам и Ableton, ама не съм задълбавал засега. Та въпроса ми е какво да си взема, та да мога да правя такива неща? Харесва ми Arturia MiniLab 3 и Arturia Keystep 37.
Идеята ми е, да си насвалям разни VST синтове и с клавиатурката да си ги командвам. Тъй като никак не съм наясно, моля да ме извините за смотаните обяснения :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При броят на клавишите на MIDI клавиатурите, както и при пианата, важи принципа на Мечо Пух с пълна сила: "Колкото повече, толкова повече." :) Аз лично бих избрал нещо с поне 37, 49 или 61 клавиша, за да мога да свиря спокойно Pad/Strings с драматизъм с поне 2 октави разлика между тоновете. Повечето са с полу-тежка клавиатура, коя е по-добра и удобна е чисто индивидуално и без проби трудно би могло да се прецени, но за твоите заигравки полу-тежка би била напълно достатъчна. Важно е да решиш дали ще свириш и някакъв бийт с нея, така че дали да има вграден drum pad модул, по който да си барабаниш по-лесно. Другото от екстрите са разни врътки, с които да създаваш динамични sweep filters, било то EQ, сила на звука и прочие ... това са пак MIDI съобщения. И накрая, но не на последно място е качеството на драйверите - при калпави драйвери има неточни MIDI съобщения и това може да ти изпили нервите, така че е хубаво да се проучи предварително. Съответно колкото по-опрестена е клавиатурата, толкова по-добре. Лично аз марката M-Audio и Native Instruments бих ги препоръчал заради солидната изработка, не съм изпитвал проблеми с тях. 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за клавишите - ясно, и аз искам да има поне 37. В случая с KeyStep 37, тази клавиатура май я ползват, за да връзват към нея друг хардуер и да го командват чрез нея. Тя се води секвенсер(което така и не разбрах какво означава) и няма падове, докато minilab 3 си е типичния контролер, който няма проблеми да се сдвои с която и да е DAW. Аз реално не знам дали имам нужда от тия падове и толкова много копчета или просто от каква и да е миди клавиатура, за да свиря на разни синтове.
Преди 18 години помня един познат имаше такава клавиатурка и на компа правеше егати чудесиите, още тогава. Нещата ми звучаха яко космическо и готино. Май и аз не знам как да обясня какво искам, но аз наистина не знам 🤣

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Секвенсер най-просто ще рече, че има определен алгоритъм или шаблон, при който един натиснат тон тригира серия от други, с цел да се постигне консистентност и интересен ефект. Конкретна имплементация е арпежиатора, ето пример. Аргументът ти с другия хардуер, не мисля, че е напълно верен, защото MIDI е просто стандарт - можеш да управляваш и други хардуерни синтове, както и DAW, така че не мисля, че ще е проблем това, по-скоро са искали да наблегнат, че KeyStep е ориентиран към генерирането на синтезаторен звук. 

Щом не знаеш какво точно искаш, взимай най-простото, примерно ей това M-Audio Keystation 49 MK3, парите са никакви, има достатъчно клавиши, имаш модулация и jog wheels и базови контроли за спиране/пускане на DAW и контролер в 4-те посоки. За твоите начинания е супер да стартираш, ако много се зарибиш и ти писне да редиш MIDI envelopes да филтрираш нещо или ти липсва нещо сам ще разбереш, че ти е недостатъчна, купуваш нещо с врътки и продаваш тази. Барабани можеш да си пишеш и с клавишите, не е болка за умиране, щом го нямаш като изискване, не е важно.

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.