Jump to content
Българският форум за музиканти

Препоръка за дигитално пиано

yaek

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Тъй като сте задали няколко въпроса, отговарям поред:

- второто столче е по-хубаво от първото, но и струва двойно. На второто столче съм сядал - доста е удобно и се наглася по височина. Първото не ми се е случвало да го видя, но наскоро родителите на едно от новите деца, на които жена ми преподава по пиано, закупиха от Томан сета на P-45, където столчето е подобно на онова от първия линк - родителите и детето (4-5 годишно) били останали много доволни от покупката, вкл. и от столчето. Не знам може ли да се разчита на думите им, понеже детето преди това се е упражнявало на някакъв кийборд с лека клавиатура, а родителите му не са специалисти и нямат друг модел столче, с което да сравнят тяхното, но казали, че са доволни.

- слушалки обикновено се ползват, когато не искате да пречите на останалите в жилището и няма никакъв проблем детето да ги ползва от време на време, стига да не са усилени прекалено много. Нека първо ги сложи някой възрастен, да усили нивото дотам, че да се получи добър и плътен звук без да дразни, след това го намалете малко и после дайте слушалките на детето.

- двата сета от двата линка са напълно еднакви, респ. FP-10 винаги си е FP-10, независимо дали се купува отделно или в сет, а защо цените на едно и също нещо в един и същ магазин са различни, това не мога да знам. :)

П.П. И още нещо - гледам, че всичките линкове, които сте дали са от 'musicstore'. Имайте  предвид, че ако сте в България, към тази сума, която е на сайта, допълнително ще ви начислят ДДС + пътни, а на митницата вероятно и мито, понеже покупката е над 150 EUR. Другият вариант е да потърсите същото в Томан (немския клон), Мюзикер, магазина на Динакорд или в друг локален магазин. Всичкото това разбира се ако се намирате в България или друга страна от ЕС, но май бях прочел някъде по-горе, че не сте тук.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност, поправям се  - забелязах, че 'musicstore' се намира в Кьолн, така че митото отпада, но ДДС-то остава, защото си е написано, че е без него.

Screenshot 2024-11-08 at 02-24-51 Roland FP-10 BK Standard - Set MUSIC STORE professional.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много,  @yamaha
От Yamaha P-45 и FP-10 кое бихте взели Вие :) това във връзка със посочения сет :)
Доставката ще е за Нидерландия и ще погледна сега и какви са условията за ДДС, не бях обърнала внимание, благодаря! 
Още един въпрос, може ли телефон на учителя по пиано до Вас :), бих искала да говоря с нея за евентуални онлайн уроци, срещи с детето :)
Хубав ден :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако трябва да избирам между P-45 и FP-10, бих се спрял на Роланда, заради по-добрата му клавиатура.

А учителят по пиано "до мен" няма да ви свърши работа, защото има твърде много деца за обучаване, на които постоянно организира и концерти + си има и други ангажименти, и съм сигурен, че поради липса на време, няма да намери допълнително такова и за онлайн уроци. Но иначе е за предпочитане там, където сте, детето да взима реални, а не онлайн уроци, ако по-нататък решите да го занимавате с музика по-сериозно. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте! Нова съм и изчетох всички теми във форума по темата какво дигитално пиано да избера и стигнах до варианта Roland FP30X. ( в момента тази оферта май е най-добра: https://www.musicworld.bg/en/m_2570127/i_78718/Roland_FP_30X_BK.html

Докато се ровех из магазините обаче попаднах и на това: https://www.muziker.bg/roland-fp-e50 , което също ме устройва като цена, но не съм сигурна, че разбирам какви точно са му предимствата.

Това, което търся, е клавиатура, максимално доближаваща се до тази на акустичното пиано (в този ценови клас, естествено, до 1500 - 1800 лв.) и добър звук, включително със слушалки, защото аз акустично пиано имам, но искам да мога да свиря без да се съобразявам с часа. Т.е многото екстри не ме вълнуват, защото търся дигитално копие на акустично пиано. 

Та въпроса ми е, FP 50  превъзхожда ли с нещо FP 30, пропускам ли някаква важна характеристика на FP 50?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 hour ago, mimski said:

...изчетох всички теми във форума по темата...

А постовете от предишните страници на настоящата тема прочетохте ли ги? Питам, понеже точно там коментирахме с какво се различава FP-E50 от останалата FP-серия. С няколко думи - щом не ви трябват екстри и търсите пиано с хубава клавиатура, вариантът е FP-30X. За другия модел ще платите за неща, които най-вероятно никога няма да ползвате, а иначе клавиатурите и на двата модела са едни и същи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата @yamaha е абсолютно прав, което и от двете да вземете няма да сбъркате. 

6 hours ago, mimski said:

... и добър звук, включително със слушалки, защото аз акустично пиано имам ... 

Единствено имам резерв към моделиращата технология на Роланд по отношение качеството на звука, ако не сте много взискателна според мен няма да Ви направи впечатление, за мен лично все още семплите звучат по-реалистично от моделирането при пианата, но това е лично мнение. Ако имате възможност тествайте и хубаво чуйте дема в Интернет, има безброй. Според мен ако Ви е пръв дигитален инструмент няма да ви направи впечатление на първо време и единствено след години взискателно слушане може да спре да Ви харесва ... затова също има решения, като VST бибилотеки, външни саунд модули ... но нека за сега не Ви пълним главата с неща, които може изобщо да не Ви трябват, ако сте доволна.

По отношение на слушалките – какъв е планът? Имате ли конкретни предпочитания – по-мек звук, или пък с повече/бас високи? Пианото идва ли с такива или ще купувате отделно? Какъв бюджет сте склонна да отделите за тях? Ако ще свирите основно на слушалки, кофти слушалки може да Ви убият вдъхновението от свирнята ... :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за включването ви, @yamaha и @Koobenot. Исках сама да се оправя, ама не ми стигат познанията, а нямам и хора около себе си с такива познания. Да, това е първи дигитален инструмент, който търся и се омотах във всичките им характеристики. Четох, и ми стана ясно, че  екстрите на FP E50 не ми трябват, клавиатурите са еднакви, но звука...ако е по-добър, бих платила и малко повече, но не мога да го преценя сама. То е и субективно усещане, разбира се. Демо-та слушах много в последната седмица. По-скоро нямам свръхголеми очаквания, ясно ми е, че за по-хубав звук, ще трябва да се купи нещо от съвсем друг ценови клас. 

Мислех да купувам само пианото, вкъщи имам два вида слушалки - SONY WH-XB910N и   Logitech - G435. Въобще не съм се замисляла, че може и да не стават. Ако се налага, ще купувам, то е ясно, защото времето с което разполагам за свирене е все в неподходящи часове, то затова въобще търся дигитален инструмент. Какви изисквания има за слушалките, какви модели препоръчвате (ако може да не са по-скъпи от пианото :) )? 

Ще се опитам да отида до магазин в събота и дано да ги има моделите, че да пробвам на място. Благодаря още веднъж за съветите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

29 minutes ago, mimski said:

Четох, и ми стана ясно, че  екстрите на FP E50 не ми трябват, клавиатурите са еднакви, но звука...ако е по-добър, бих платила и малко повече, но не мога да го преценя сама.

Не мисля, че разликата ще е коренна, по отношение на звука за "малко повече" пари ... и без това към днешна дата дори най-високият клас семпли, които слагат в пианата биват отвявани на първата обиколка от хубаво VST, заради ограниченото дисково пространство и оперативна памет.

30 minutes ago, mimski said:

Мислех да купувам само пианото, вкъщи имам два вида слушалки - SONY WH-XB910N и   Logitech - G435. Въобще не съм се замисляла, че може и да не стават.

Ако вече ги ползвате и звучат добре ... значи са окей. Мислех, че изобщо нямате. Като ще тествате най-добре си вземете личните слушалки в магазина. ;) 

32 minutes ago, mimski said:

Ще се опитам да отида до магазин в събота и дано да ги има моделите, че да пробвам на място.

Обадете се предварително по телефон да си уредите бройки за определен магазин, иначе само от разходки наляво-надясно не виждам смисъл ... не знам от кой магазин точно ще пазарувате. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добри идеи, ще си взема слушалките и ще се обадя предварително. Мисля да ходя в магазина на Yamaha на Искърско шосе. Поне пише, че има наличност там за FP 30X.

Това гледам:

https://www.musicworld.bg/en/m_2570127/i_78718/Roland_FP_30X_BK.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Супер е, цената е добра и 5 години гаранция ... дори в Томан е само 3. 

4 hours ago, mimski said:

Поне пише, че има наличност там за FP 30X.

Това пиано е сравнително популярно и би трябвало да го има на място, но имайте предвид, че не винаги тези наличности са актуални и най-добре е по телефон да се спазари човек. Може да е проблем между синхронизация на складовата им програма и модулът за плащане, може да е недоглеждане/грешка и т.н. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове