Koobenot Отговорено Май 25, 2025 Отговорено Май 25, 2025 ^ Окей, ето още един пример ако се абстрахираме от качеството на изпълнението. Цитирай
yamaha Отговорено Май 25, 2025 Отговорено Май 25, 2025 (Редактирано) И двата модела са от най-базовия клас на съответните производители, а като отчетем, че и двете фирми са с дългогодишни традиции в производството на акустични и цифрови пиана, изводът е, че което от двете да изберете, няма да има особено значение. Все пак ако аз избирах между тези два модела, бих се спрял на KDP75. Не съм свирил точно на този модел, но съм го слушал, а същото така съм чел много добри отзиви за него. Реално това е най-бюджетния им модел, който излезе наскоро. Въпреки, че и двете пиана са с по 2 сензора, клавиатурата KDP75 е малко по-добра от тази на Ямаха (GHS - имам пиано с такава клавиатура). Освен това пианото на KAWAI има много повече настройки на звука, много повече виртуални симулации, а YDP-105 има само един 'демпфер резонанс' и нищо друго. Скоро се разправяхме за полифонията на 2 пиана в друга тема и там бях казал, че няма особена разлика между 192 и 256, но тук случаят е друг, защото Ямахата има само 64-гласна полифония, докато моделът на KAWAI е със 192. Видях, че клоните към Ямахата, защото в школата свирят на Клавинова, но като гледам номера й, тази клавинова е толкова стар модел (поне 15-годишен), че сравнението с YDP-105 вече не е много релевантно, освен може би на звук до известна степен. В този ценови диапазон няма особено значение какво пиано точно ще вземете, така че няма да давам съвети и за други модели, само гледайте да е от фирмите Yamaha, Kawai, Roland, Casio и...май толкова. П.П. С колегата над мен май сме пуснали постовете си по едно и също време (той с някоя секунда преди моя). Редактирано Май 25, 2025 от yamaha 1 Цитирай
Muji Отговорено Май 26, 2025 Отговорено Май 26, 2025 Благодаря, много! Всеки коментар е изключително полезен за мен, тъй като наистина на разбирам от пиана. Ако имате информация, дали има разлика в натискането на клавишите, защото съм чувала, че има пиана, клавишите на които се натискат по тежко и трудно от други, има ли нещо пободно при дигиталните пиана или не(извинявайте ако въпроса ми е глупав). Отново много Ви благодаря и на двамата! Цитирай
yamaha Отговорено Май 26, 2025 Отговорено Май 26, 2025 Силата на натиска на клавишите при дигиталните пиана (от реномираните производители) е съобразена да бъде същата или почти същата както е при акустичните инструменти. Имайте предвид обаче, че при самите акустични инструменти силата на натиска варира доста от производител до производител. Свирил съм на много акустични пиана и рояли и разликите в натиска понякога е силно забележима, така че при дигиталните пиана обикновено се стремят да постигнат някакъв осреднен стандарт и въпреки, че много пъти съм гледал измервания за съответствие с точни грамове върху белите и черните клавиши, разликите в натиска между различните инструменти, било то акустични или дигитални, винаги си я има. Понякога тук във форума е имало отзиви...примерно някоя майка купува FP30x (Роланд) за детето си и то казва, че клавиатурата на Роланда била малко по-тежка от клавиатурата на акустичното пиано в школата, но това пак е относително, защото не се знае на какво пиано свирят в школата. От друга страна по-тежката клавиатура дава предимства впоследствие, когато детето трябва да свири на други инструменти и когато попадне на роял с тежка клавиатура, то е подготвено за това, а ако попадне на някаква по-лека клавиатура, обикновено му е по-лесно и т.н. Някои от моделите на Касио са с малко по-леки черни клавиши, което пък е друго предимство за малки деца, които тепърва започват да свирят, защото черните клавиши са вътрешни и децата по-трудно ги натискат с малките пръстчета, а така като са една идея по-леки, децата свикват по-бързо и с черните клавиши. Най-добре е ако имате възможност детето на място да опита клавиатурата на пианото, което ще му вземете, защото тука обясненията са само по принцип как е в действителност. 1 Цитирай
Monnna Отговорено Ноември 8, 2025 Отговорено Ноември 8, 2025 Здравейте, доста четох и от толкова информация пак не успях да се ориентирам към какво да се насоча. Моля да ми помогнете в избора на дигитално пиано за дъщеря ми, която е на 8 год и е начинаеща /вече ходи на уроци и искаме вкъщи да се упражнява/, тъй като има голямо желание и ентусиазъм да се научи и да стане учителка по пиано. Стигам до извода, че трябва: да е с три педала, Хамър полифония 192 или повече, технология на клавиатурата hammer, изход за слушалки, usb, сигурно има и други, за които ще съм благодарна да споделите съвет. Като сума можем да отделим около 2000 лв. Ако се сещате и за нещо друго, което е от значение и ще ми е от помощ отново ще съм ви благодарна. Цитирай
SunnyS Отговорено Януари 24 Отговорено Януари 24 (Редактирано) Здравейте @yamaha, @Koobenot, отново ви благодаря много за активната помощ, която ми оказохте преди година за избор на дигитално пиано. Всъщност, от вас научих повече, отколкото от не малко изчетени образователни или рекламни статии в нета за пианата След като едно Roland FP 10 е вече в Нидерландия, не съм сигурна, че се ползва често(липсва родителска ангажираност), но сега искам момчето на 5г да има и в София и когато е тук да има възможност и на урок при учител да ходи, и после вкъщи да упражнява наученото. И направо се бях насочила към същия Роланд, но попаднах и на ваше мнение за Касио и ми хареса варианта да е в бяло не се смейте :))) Разликата в цената е малка и моля за мнение кое, все пак да избера като функционални възможности. Замислих се също, че никога не е късно и аз да започна да свиря, може би, ще открия онлайн начални уроци, но това е само пожелателно :), идеята ми е за детето. Ако имате и друго добро предложение. Хубав ден! https://www.thomann.de/be/casio_cdp_s110_wh.htm https://www.thomann.de/be/millenium_ks_1010_white.htm https://www.thomann.de/be/thomann_kb_15whm.htm или https://www.thomann.de/be/roland_fp_10.htm добавям и това, което случайно видях https://bazar.bg/obiava-53128561/digitalno-piano-hobaks Редактирано Януари 24 от SunnyS Цитирай
yamaha Отговорено Януари 26 Отговорено Януари 26 On 1/24/2026 at 5:05 PM, SunnyS said: И направо се бях насочила към същия Роланд, но попаднах и на ваше мнение за Касио и ми хареса варианта да е в бяло... От поместените линкове, мисля че FP-10 е най-добрият избор, само че е черно ; по принцип го има и в бял цвят, но доста трудно се намира. CDP-s110 също не е лош избор за дете, клавиатурата му е с 2 сензора, но е доста добра и отзивчива, има го в наличност бяло, а и допълнително към него може да се вземе и дървена стойка ако е необходимо. От Hobax (китайска марка) нямам впечатление - може и да свърши работа, а може и да не е подходящо, защото разликите при различните хамър клавиатури са доста големи и докато при известните марки нещата са ясни, при китайските има много неизвестни, вкл. и как ще се държи клавиатурата след година-две свирене...дали някой сензор на някой клавиш вече няма да работи както трябва или пък някой клавиш да е пропаднал чисто механично - нямам представа какво е качеството на сглобката и контрола на крайния продукт. Разбира се и Роланд, и Касио имат други модели в бял цвят, но те попадат в друга ценова категория и затова не съм ги споменал. 2 Цитирай
Koobenot Отговорено Януари 26 Отговорено Януари 26 Ако цветът е проблем Касиото взима превес, иначе клавиатурата на Роланда е трепач. Скоро свирих с Роланда на живо и мога да ви гарантирам, че е прекрасен инструмент и като звуци и като клавиатура. 1 Цитирай
yamaha Отговорено Януари 26 Отговорено Януари 26 По принцип тук много пъти сме казвали, че най-важното за едно пиано, това са реакцията на клавиатурата и качеството на семплите ; всичко останало са някакви не чак толкова важни подробности. Има обаче и друг момент при тези най-малки и най-евтини модели на всяка една фирма - нямат добри говорители. За да се образува възможно най-ниската цена, при тях има спестяване на доста неща - материалът, който се използва, екстрите, които са орязани спрямо следващите модели и т.н., но когато говорим за озвучаването, не трябва да се забравя, че то също има значение за удоволствието от музицирането, защото ако високоговорителите са маломощни (а при малките модели те са такива) и също така е спестено от общата акустика, няма да ти е много кеф да свириш на нещо, което изкарва не съвсем пълноценен звук с всичките му обертонове, освен ако не си го включил във външна апаратура и не слушаш през хубави колони. Но така или иначе този род базови инструменти са направени с друга цел и мисля, че са съвсем подходящи за малко дете, което е в началото на обучението си. 2 Цитирай
Koobenot Отговорено Януари 26 Отговорено Януари 26 ^ Съгласен съм напълно, винаги проверявам качеството на семплите на качествени слушалки/мониторна система. 1 Цитирай
NiaPetrova Отговорено Февруари 5 Отговорено Февруари 5 Здравейте! Досега се учех на синтезатор, но искам да премина на пиано. Някой има ли мнение за Pianonova Girona 08? Pianonova Girona 08 SET White Дигитално пиано - Muziker Цитирай
Koobenot Отговорено Февруари 5 Отговорено Февруари 5 ^ Както ще прочетете и по-назад в темата, от такива незнайни марки нямаме впечатление. Фокусирайте се върху инструментите на Ямаха, Роланд, Касио, Каваи. Кажете конкретен бюджет и ще ви изберем. Цитирай
yamaha Отговорено Февруари 5 Отговорено Февруари 5 (Редактирано) 4 hours ago, NiaPetrova said: Досега се учех на синтезатор, но искам да премина на пиано. Съмнява ме да сте се учили точно на синтезатор, а по-скоро става дума за някакъв кийборд с лека клавиатура, вероятно включващ и аранжор. Щом досега сте натискали само леки клавиши, всяко пиано с хамър ще бъде по-добро за обучение от това, което е било досега. Само ми е любопитно...от това огромно разнообразие на модели от изпитаните фирми, които от десетки години само с това се занимават, защо се спряхте точно на китайската Pianonova, която дори не е и фирма, а само търговска марка, която Мюзикер поръчва в Китай за техния магазин... P.S. @Koobenot, забеляза ли с каква полифония е този модел - сигурно е единственото пиано в света с полифония 81 - доста нестандартно решение. Редактирано Февруари 5 от yamaha Цитирай
Koobenot Отговорено Февруари 5 Отговорено Февруари 5 2 hours ago, yamaha said: P.S. @Koobenot, забеляза ли с каква полифония е този модел - сигурно е единственото пиано в света с полифония 81 - доста нестандартно решение. Дори не съм го гледал това, само като видях кучата марка и затворих таба на браузъра. Възможно е изобщо да не е 81, а да са преписали отнякъде нещо, може нарочно да са написали нещо грешно, възможно е и да са го имплементирали нестандартно. Грешката може да е в спецификацията на производителя, възможно е и да е в спецификацията на магазина и другите магазини също да го преписват грешно. При всички случаи няма смисъл в това число, ако примерно искаха да заключат архитектурата и да направят захранване което да работи на 8.5V да не можеш да го купиш отникъде, но тази стойност не е интерфейс към външния свят а просто резолюцията на полифонията, тъй че ... безсмислица. Цитирай
Koobenot Отговорено Февруари 5 Отговорено Февруари 5 @NiaPetrova Няма нужда да пускате нова тема. Ако обичате, кажете бюджет, в който се целите и ще ви препоръчаме ново пиано. @yamaha От новосъздадената тема, която затрих стана ясно, че: Quote До сега съм свирила по слух на преносим синтезатор Yamaha PSR-E463. Цитирай
Recommended Posts