VD91 Отговорено Март 3, 2025 Отговорено Март 3, 2025 Здравейте отново, дали бихте споделили мнение за тези две: Yamaha CLP 725 и Casio AP-710 BK Celviano? Благодаря! Цитирай
yamaha Отговорено Март 3, 2025 Отговорено Март 3, 2025 И двата инструмента са много добри - и като саунд, и като клавиатура, с достатъчно много виртуални симулации и по памет Касиото май беше с повече на брой настройки, вероятно по причина, че се пада в средата и дори малко в горния край на AP-серията им, докато клавиновата на Ямаха е най-малкият модел в CLP-серията им. И тъй като всяко едно от пианата си има съответните предимства и недостатъци, а също и собствен "характер" - щом сте се спрели точно на тези 2 модела, добре е някъде да ги пробвате на живо и да вземете пианото, което ви допадне на първо усещане. 1 Цитирай
VD91 Отговорено Март 6, 2025 Отговорено Март 6, 2025 Благодаря. Ориентирахме се към Casio-то, но в магазина, когато го пробвахме ни предложиха и AP-550. Цената и на двете е еднаква (ще поръчвам от място, на което имам 15% отстъпка), доколкото разбирам AP 550 има опция за свързване с APP и е по-нов модел. Дали имате наблюдения, за да вземем финалното решение? Ще се използва от дете, а вероятно за тази "генерация" свързването с приложение е важна опция. Аз не мога да преценя, Цитирай
yamaha Отговорено Март 6, 2025 Отговорено Март 6, 2025 Ако приоритет за вас е апликацията и по-новия модел, тогава взимате 550 ; ако по-важно за вас е самото свирене, реакцията на клавиатурата, саунда и повечето опции, тогава взимате 710. Да, по-стар модел е от 550, но започва със 7хх и поради това се пада по-висок клас. Нещо подобно на това, когато си взимате компютър с интелски процесор - може да си вземете такъв с i5 от по-ново поколение, но с по-малко кеш или пък да си вземете с i7 от предишното поколение, но с по-голям кеш и поддръжка на HT (примерът ми е напълно произволен ). 1 Цитирай
VD91 Отговорено Март 6, 2025 Отговорено Март 6, 2025 Не, за мен не е и повече "ме дърпа" към 710, дори чисто визуално, но не знам дали апликацията не е плюс за начинаещо дете, нямам представа какво предлага. Цитирай
yamaha Отговорено Март 6, 2025 Отговорено Март 6, 2025 За мен някои нови чисто маркетингови опции също не са много важни, още повече, че и без да имам в клавишните си инструменти APP-ове, дори и с липсата на смартфон и др., с минимални допълнителни покупки на нищожни цени, пак си имам безжична миди връзка с основния ми компютър или пък с допълнителен педал си обръщам страниците на PDF-нотите, така че почти всяко липсващо нещо си има лесно решение. Накратко, за да се ориентирате какво има едното и какво няма другото. В 710 има семплиран Бехщайн и то най-добрият им концертен роял D 282, който не само, че струва над 200 000 долара и тежи над половин тон, но и има убийствен саунд, а Касио са се справили много добре при имплементирането му в 710. Освен това 550 е с 4 говорителя, 710 е с 6 и мощността им като цяло е по-голяма и даваща по-обемен звук. Самите симулации в 710 са много детайлни с настройки в 10-степенна скáла, докато в 550 са по-опростени с по 4 стойности. Не съм свирил на AP-550, който е с "новоизмислената" от Касио в последните им модели "Smart Hybrid Hammer Action Keyboard" (710 е с класическата "Tri-sensor Scaled Hammer Action Keyboard Ⅱ"), но водейки се от двата модела пиана на Касио, които жена ми ползва при обучението на децата в школата, едното Касио е по-стар модел с клавиатура без думичката "смарт" (btw това "смарт" няма нищо общо с AI, просто ползва интеграл, който следи за начина на натискането на клавишите), а другото й Касио е по-нов модел и е с тази така наименувана smart-клавиатура...ами честно казано клавиатурата на стария модел ми харесва повече. Това е в общи линии, за мен по-стойностно пиано е AP-710, но ако детето иска да си го свързва с телефона, 550 също ще му свърши работа, защото като цяло не е лош модел. Да, липсват му неща, дето има по-големия модел...сега се сещам, че май няма и Line-in входове, които 710 има, но пък като отчетем, че все пак става дума за дете в началото на обучението си...и по-малкият модел също е подходящ, а ако някой ден детето напредне дотам, че моделът му се види "тесен", винаги може да го продадете и да му вземете нещо още по-добро. 1 Цитирай
VD91 Отговорено Март 7, 2025 Отговорено Март 7, 2025 Много благодаря! В крайна сметка поръчахме 710. Цитирай
Обожател на Музиката Отговорено Май 22, 2025 Отговорено Май 22, 2025 Избирам пиано за начинаещ. След всичко изчетено тук във форума, ходене до магазини да ги видя наживо и прегледи на подкасти (например: https://www.youtube.com/watch?v=O0NkDq7cCyg) сведох избора до Kawai KDP-120 или CASIO AP-470. При близка цена на двете кое e по-добро според вас? Цитирай
Koobenot Отговорено Май 22, 2025 Отговорено Май 22, 2025 Аз бих избрал Casio-то заради по-голямата полифония (256 срещу 192), повече звуци (22 срещу 15) и Ivory Feel на клавиатурата (това по-скоро като изгъзица). И двете са с трисензорна клавиатура, вече другото е въпрос на лично предпочитание какво Ви харесва повече, чисто технически изложих какво взима превес. Но което и от двете да вземе няма да сбъркате, според мен. Цитирай
Обожател на Музиката Отговорено Май 23, 2025 Отговорено Май 23, 2025 Като звук ми се струва, че KDP-120 има малко по-реалистичен и богат звук от AP-470. Въобразявам ли си или и други имат такива впечатления? Харесва ми, че KAWAI има Bluetooth връзка. Чудя се в кой момент по-голямата полифония на CASIO би имала значение? Цитирай
yamaha Отговорено Май 23, 2025 Отговорено Май 23, 2025 (Редактирано) 2 hours ago, Обожател на Музиката said: Чудя се в кой момент по-голямата полифония на CASIO би имала значение? Почти в никой. Ако говорехме за разлика между 64 и 128, да, но между 192 и 256, не чак толкова. Относно звука - и двете пиана са с хубави семпли, Касиото е с по-чист тембър, Кавая е по-наситен с обертонове, но пък mellow-вариантите на пианата на AP-470 също са много добре конструирани и звучат съвсем реалистично. Иначе и двата модела са по-скоро от базовия клас със съответстващите липси на някои бонуси, които ги има в по-високите модели. Kawai по принцип имат повече настройки на звука ; вярно - и двете пиана са с по 3 сензора, но и двете нямат escapement (нормално за модели от по-нисък клас). Реално AP-470 бих го приравнил на PX-870 (Привия), защото имат много общо, но тъй като говорителите на двете пиана са различни, разположени по различен начин (на едното са надолу, на другото не, на първото пък май имаха фронтални туитъри за допълнение и т.н.), затова е добре да се чуят на място, а не само на ревю, за да се добие представа как се озвучават всъщност и какво е усещането на живо. Но както колегата спомена, на което от двете да се спрете, няма да сбъркате. Редактирано Май 23, 2025 от yamaha Цитирай
Koobenot Отговорено Май 23, 2025 Отговорено Май 23, 2025 5 hours ago, Обожател на Музиката said: Като звук ми се струва, че KDP-120 има малко по-реалистичен и богат звук от AP-470. Въобразявам ли си или и други имат такива впечатления? В този ценови клас каквито и пиана да вземете, семплите са горе-долу един дол дренки. Ако искате перфекционизъм в звуците най-добре е да се тригира външна библиотека през VST като Garritan CFX, Spectrasonics и т.н. Ето пример, който онагледява реализма в ползва на софтуера: Цитирай
yamaha Отговорено Май 23, 2025 Отговорено Май 23, 2025 3 hours ago, Koobenot said: Ако искате перфекционизъм в звуците... При такова свирене на нивото "ученик в музикалното училище", не ми е ясно на кого му е необходим чак такъв перфекционизъм...а пък на втория откъс такова мазане с педала прави, че не е истина...(, сори) Цитирай
Muji Отговорено Май 25, 2025 Отговорено Май 25, 2025 Здравейте на всички, Моля за вашата помощ. Търся дигитално пиано за малка госпожичка, която свири на пиано в музикална школа. Колебая се между два модела: 1. Yamaha YDP 105 И 2. Kawai KDP75B. При избор мисля да поръчам от muziker. Повече клоня към ямахата, защото в школата свири на Yamaha clavinova CLP 220, но приемам и други предложения. Бюджета ни е около 1300-1400 лв. Много Ви благодаря за помощта! Цитирай
Koobenot Отговорено Май 25, 2025 Отговорено Май 25, 2025 Kawai-я е с по-добра полифония (192 срещу 64), разликата е сериозна. Говорителите му също са по-мощни (9W срещу 6W). Това с говорителите е малко под въпрос, защото мощността и чувствителността са различни параметри и повече ватове не отговаря на по-добър звук, но е някаква отправна точка. Разгледайте и офертата на Томан за Кавай, обратният път при дефект/проблем е безплатен – цък. Цитирай
Recommended Posts