Jump to content
Българският форум за музиканти

Песен на 3В клас :)


RaverWild

Recommended Posts

Привет! И веднага да кажа Весело Посрещане на 2023! Засега все още е 22:00 на 31 Дек 2022 в момента в който пиша това.

Пускам едно нещо, дето го писах "песен" само защото в края на краищата се получи с повече вокали, отколкото мислех първоначално, изобщо беше предвидено да е само фон, пък друго ме осени. Иначе реално не се пее.

Накратко: В нашето училище втора година не пускат родители на концертите на децата (заради пандемията). Тази година аз се писах доброволец и да ги снимам и да им направя видео. Моят син е в този клас. Но след реалният им концерт сложих и разни мои видео/аудио идейки. Но понеже видеото съдържа кадри с деца и нямам право да го споделям (други родители може да не са съгласни), си направих версия само с моите идейки и без кадри с деца, пък и сложих разни весели неща, като котки например.

Относно аудиото, всичко правих набързо, че искаха ако не за Коледа, всичко да е готово за Нова Година, така че бийта си го направих бързо и микснах наживо както е видно за час през нощта, вокалите ги добавих пак набързо директно в програмата за видео обработка. Единствено ги изчистих в Audacity от шум и ги засилих. Впрочем записахме на улицата с един рекордер на няколко дубъла, че минаваха коли, а сега нямам условия да направя нещата нормално в нас. Децата ги записах в тяхната класна стая, без особена обработка. Има какво да се желае, но нямах време, че ходих да снимам 3 дни а правих видео 5 дена.

Мерси за вниманието.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
On 1/5/2023 at 5:54 PM, Koobenot said:

Браво! Като за 3 дни си се справил доста добре. Бийтът как е направен?

Мерси! Ами всичко се прави на тия двете. Стари машинки са но много ми харесва начина на работа с тях. Честно до скоро ги имах само за играчки, докато не открих че стават и по-слушаеми неща с тях. Накратко - това са KORG Kaossilator 2 (това с тъмния надпис на него KORG и жълтата рамка) и KORG Mini Kaosspad 2s (с белия на него надпис KORG, то е с червена рамка, но не винаги на видеото се забелязва цвета).

Та жълтото (KO2) е вид синтезатор, те му викат официално "фразов синтезатор", защото на него има записани основно фрази. И на двете машинки има много малко контроли отпред - 2 гумени бутона, 4 малки пластмасови бутони, един голям тъч пад и един над него продълговат тъч пад. С малкия тъч пад се сменят програмите. Специално на синтезатора големия тъч пад е за свирене. В зависимост накъде си движа пръста, в зависимост от избраната програма с текущия пач се изсвирва различна фраза или на въпросната фраза се увеличава или намалява силата на звука или се прилага филтър или нещо друго става. Някои програми не съдържат фрази, а само набор от сампли (перкусии) и в зависимост от къде точно докосна пада свири различен барабан примерно или други програми съдържат само някакъв пач (примерно пиано) и в зависимост къде докосна пада свири различна нота, която се изписва с буква отгоре на екрана, примерно "до втора октава" ще ми изпише "C2". На тази машинка може да се създават патерни - 2 патерна с доста ограничена дължина - макс 8 удара на касата всеки и всеки бива присъединен към единия от гумените бутони с които се просвирват. Докато двата патерна свирят имам възможност да правя изпълнение някакво с големия пад. Има и записвачка на изпълнението, но не съм я ползвал. Разполага с 2 малки жака - единия е микрофон-вход, другия е изход за слушалки.

Червеното (KP2S) е цифров ефект-процесор. С малкия пад се избира ефект (филтър) и в зависимост къде докосна големия пад променям параметрите на филтъра. Тази машинка действа и като семплър - левия гумен бутон може да зареди произволен семпъл с ограничена дължина (.wav) и да го просвири. Машинката има записвачка на изпълнението. Има 2 малки жака вход - line in и слушалки. 

Двата са направени да се интегрират почти перфектно. Казвам почти, защото ни приемат ни предават МИДИ. Ефект-процесора се опитва да разбере bpm от входа, но невинаги успява. 

Двете машинки си видял в тъмните кадри на видеото. По-долу ще пусна две видеа, където по-ясно се вижда какво правя.

Накратко - на жълтото правиш два патерна бийтове и ги просвирваш някак, евентуално правиш изпълнение с големия пад, през това време си играеш с ефектите на червеното и си записваш изпълнението. И двата работят с micro SD карти. Бийтовете на жълтото обаче се правят трудно. Да, можеш да ползваш готови фрази, но аз не съм от тия. Рядко ползвам готовите и то само някои перкусивни ритми, друго не. Тоест сега си представи на големия пад, който всъшност е малък за една ръка с пръст се опитваш да свириш мелодия или ритъм.  Виждал съм само един в тубата да го прави. На останалите не ни се получава, отврат е. И аз го правя нота по нота. На единия цикъл на патерна дрънвам една нота, на втория втора и така докато не направя целия патерн. Ако това е bpm < 90 няма да е толкова трудно, стига пръста ти да не мръдне да уцелиш съседна нота, че тогава триеш целия патерн и го правиш наново, щото няма как да редактираш. Обаче ако както мен ползваш bpm > 120 , особено над 126 става много трудно щото трябва да си и точен. И не става да запишеш патерна на бавен bpm и после да забързаш, защото патерните не съдържат МИДИ данни а чист поток аудио (като wav файл) и при забавяне/забързване става мазало. Може и да бъркам, но така ми се струва поне от проби. А да свириш мелодия наживо е почти невъзможно. Казах - видял съм само един в тубата да го прави. Затова по-лесното е че правиш мелодичните части на патерни и на големия пад играеш само перкусии. Не че не съм пробвал и да свиря - на едното видео ще чуеш един chill out, където свиря много проста мелодия със само 2-3 ноти и понеже е на бавно темпо и става.

Ако ти е интересно, мога да направя видео с обяснения наживо и нагледна демонстрация как се прави бийт на тия неща.

Преди след запис на изпълнението на финалния микс нищо друго не му правех освен нормализация, но напоследък в Audacity пускам малко компресия, eq и рядко друго и придобива и по-слушаем вид.

Иначе KORG твърдяха че машинките имат някаква Ableton Live интеграция, но аз съм не ползвам никаква DAW, обичам като правя музика да не ползвам никакви компютри и да не гледам екран, така че нямам идея. В реалния живот съм програмист. Като тийнейджър ползвах компютри за правене на музика, когато никой не ползваше, сега бягам на другата страна, още повече професионално като гледам екран по цял ден, за музиката искам като я правя да я чувам, не да я гледам и единствените екрани които искам да виждам са LCD и са малки.

И така. Накратко - правенето на музика с тия неща е много трудно и ужасно ограничено. Обаче точно ограниченията те карат да си по-креативен и да намираш интересни начини. Смея да твърдя че в тубата съм в момента единствения, който прави слушаеми неща на тия машинки. Но ако се пръкне и друг ще се радвам да чуя какво прави. В исторически план откак са пуснати в продажба пак има само 1-2ма които са правили слушаеми неща. Повечето не успяват.

Виж има и големи версии на тия машинки. И те имат бая повече продажби и бяха широко ползвани по едно време, поне Kaosspad-a. Хората така и не се научиха да свирят на тъч-пад. А с тая джаджа аз създавам за отрицателно време. Още повече тия малките бачкат на по 2 АА батерии и са джобен формат.

В раницата имам две чантички - една за тия двете и свързващия кабел и друга за батерии. Ходя си в някое кафе или напоследък една сладкарница и си правя неща. Нося си и малък статив с един стар фотоапарат да снимам какво правя и слушам на слушалки. Яката работа. Докато живеех в Канада си вървя по улицата с жълтото в едната ръка и докато тече патерн аз на пада правя нещо. Хората мислеха че просто ползвам някакъв ултра-стар MP3 плейър, като старите iPod-ове.

Това е. Сега малко по-ясна демонстрация с две видеа. Първото видео е chill-out, където както казах на големия пад се опитвам да свиря проста мелодия с 2-3 ноти. Понеже е проста мелодия се получава, въпреки че налучкването на позицията на нотите върху пада пак е трудно.

Второто видео е нещо като транс, но с по-ясен образ, та по-добре се вижда.

Иначе двете машинки си ги бях купил на пълен майтап през 2015. Но ми харесват. Даже в момента ме напушва идея и май ще натракам на бързо нещо. Големите Kaossilator и Kaosspad са по-стари. Още ми е кофти че не отделих пари да си ги купя тогава.

ПС: Пропуснах - за Андроид и Епъл телефони (май и за таблети) има Kaossilator като приложение от KORG. Приложението има доста повече възможности от малката машинка, но един огромен за мен недостатък - никъде (поне на андроид версията) не ми изписва като докосна пада коя нота свири и трябва да гадая по слух. Писах им да го направят, отговор няма. Платено приложение е.

 

 

 

Редактирано от RaverWild
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 1/15/2023 at 8:29 PM, Koobenot said:

Супер яко ... спокойно можеш да изкараш цял албум с тези машинки, ако ги познаваш. Респект! :metalist:

Мерсаж! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.