Jump to content
Българският форум за музиканти

DIY Overdrive


DANEV
 Share

Recommended Posts

 

 

Здравейте! 
  
  Наскоро моят колега и приятел Stanislav Georgiev  закупи овърдрайв с учебна цел (купен на части) -

https://www.aliexpress.com/item/32806345493.html?srcSns=sns_Copy&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&social_params=20528638751&aff_fcid=94c08c922e984c61834dba3cc944a99d-1650706860568-08497-_m0KfXd4&tt=MG&fbclid=IwAR10oOZh3qDVK9ea55OWkQOe6pfwY4cY4D2LCN5EqKSN3vaglTe1BYNYRxA&aff_fsk=_m0KfXd4&aff_platform=default&sk=_m0KfXd4&aff_trace_key=94c08c922e984c61834dba3cc944a99d-1650706860568-08497-_m0KfXd4&shareId=20528638751&businessType=ProductDetail&platform=AE&terminal_id=0994135109f5407db28e661a9091a343&afSmartRedirect=y
 

   Цената на ефекта е 54,35 лв + 0,29 такса за превода. 
Станислав ме помоли да направим демо на ефекта и да споделя впечатления:
  
  Съотношението цена-качество е „убийствено“ добро. За ефект на такава цена получавате драйв от ниски до средни нива гейн, който според мен не отстъпва на много по-скъпи драйвове. Има 3 контрола – Level, Tone и Gain. 
 Level - позволява да се настрои нивото според апаратурата или предпочитанията на ползване (може да се изполва като бууст ако се намали гейна).
 Tone – Оформя желания тон отново според апаратурата и личните предпочитания, според мен този контрол не е особено чувствителен и трябва да се върти по ¼ за да се усети разлика. Намалявайки този потенциометър, ефектът би се вписал много добре в джаз музика, използвайки го като бууст за сола. Придава се цвят на тона на китарата, използвайки ефекта по този начин.
 Gain – Оформя колко да „дращи“ според стила, предпочитанията и апаратурата (по-късно ще добавя още относно различните апаратури, с които го пробвах). Гейна, както споменах е от нисък до среден, като би се вписал добре във фънк, блус, джаз, поп… За Рок и Метъл няма да бъде достатъчен, както и за хора, които като цяло предпочитат хай гейн овърдрайв ефекти. 
  Настройките, с които разполага ефектът са достатъчни за да прилегне‘ към различна апаратура според нейните и вашите „изиксвания“ и предпочитания.
  Ефектът отговаря добре на динамиката на свирене, дори с усилен гейн, когато атаката е по-слаба се усеща разликата и може да бъде използван по този начин, взависимост от това, което свирим. Свири се удобно с ефекта, казвам това, понеже съм свирил с драйвове, с които е мъка‘ да се свири и фразите излизат нечисто и трудно, което убива удоволствието от свиренето, така че това е много важна „графа“ за мен.
 
  Конкретно за теста:
Апаратурата, която използвам е:
 Mesa Boogie Lonestar special 1X12 с включен ревърб
 Roland Jazz chorus 40 с включен ривърб 
Софтуерни корекции съм правил единствено на нивата на китарата и трака, когато свиря с него (накрая на видеото). Драйва е вързан директно към кубето, други ефекти не са използвани.
  Започвам пробите с Mesa Boogie Lonestar special 1X12, ползвайки усилвателя на 5 вата. Тук ще довърша, това, което споменах за “Gain” – Драйвът дава цялостно повече гейн, използвайки го с този усилвател, не знам дали се дължи на това, че е лампов или, че цялостно е такъв тип (Роланда е много чист). Пробите с Месата продължават до 5.25. Старая се и с двата усилвателя да използвам различни бленди на ефекта за да се чуе как реагират потенциометрите, както и показвам разликите с него и без него. Няма да описвам тук, всичко може да бъде чуто и видяно в демото. 
  От 5.30 до 12.25 са пробите с Roland Jazz Chorus 40. Тук звукът ми прави впечатление, че е по-изчистен, чуйте за да изкажете мнение. Бих се радвал да чуя коя настройка ви харесва най-много, както и с кой усилвател ви допада повече звукът. 
  От 12.30 до 15.45 продължава пробата с Роланда, но вече с трак, за да се чуе как се вписва в някаква „среда“.
  От 15.48 до края свиря с Месата с трак. 
Извинявам се за изфалшивяването с трака от един момент нататък, но прекалих с издевателството на китарата и съответно рискът на „живото“ предаване и липсата на тунер във веригата :Д
  Надявам се да намерите нещо полезно в написаното, видяното и чутото, ще се радвам да споделите мнения. 
 
 Весели празници!

Edited by DANEV
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By DANEV
   Отдавна искам драйв, който да има красив тон в ниските нива гейн и с тази придобивка сбъднах желанието си. 
     В картината с ефекта контролите са: от ляво на дясно - Tone - Tone - Clean, пиша ги, понеже не се вижда на клипа.
     Лявата част (Morning glory) може да се ползва почти като клийн бууст, дава лек драйв при по силна динамика, което страшно ми допада, перфектен за фънк, блус, джаз... За надграждане просто натискате копчето за гейн нагоре, светва в червено и имате отново красив драйв, но с повече гейн. 
     Дясната страна е Moonshine v2, който доколкото знам е нещо като tube screamer. Отново има доста широк спектър от гейн гледна точка и много възможности откъм различен тон, тук има също 2 възможности - с копчето нагоре, което дава по отворен и силен крънч звук или надолу - по-тих драйв с повече сатурация. 
     Клийн контрола дава възможност за смесване на чистия звук и драйва, което е много интересна функция и може да бъде полезна в дадени ситуации. Също така може да се използват и двете страни едновременно, както и да се наглася коя да е първа във веригата... 
     Всичко това предоставя драйв с много широк спектър от възможности, с който е почти невъзможно да изкараш звук, който да не вдъхновява и дава блясък на изсвиреното. Изключително доволен съм от избора си. Във видеото се старая да покажа различните функции на ефекта, в началото само с него, а от 12.15мин. и с бекинг трак. 
     Записът е направен с Reaper, използвам Roland JC-40 с включен ривърб, не е правена допълнителна софтуерна обработка на звука и не са използвани други ефекти.
    
   Приятно слушане!
  • By DANEV
   Здравейте ! Имам проблем с този овърдрайв от няколко месеца ,когато го взех и го включих към педалиерата,която оттогава не съм променял(използвам BOSS - BCB-60) нямаше почти никакъв шум и в последствие изведнъж започна да шуми доста,пробвах да намеря теми из интернет относно проблема ,но не намерих почти нищо ..Не е от кабелите,с нови и хубави кабели съм ..  Ако някой ползва този ефект или е имал подобен проблем с друг и има идея как да се разреши ще съм благодарен да сподели.  
  • By DaftFunk
   Привет от мен.
   Реших да поръчам от Томан някакъв требъл буустър за оцветяване на чистия канал от ампа. Нещо като бюджетен tube scremer. / бих си взел и тюб скриймър ... но просто нямам 200-300 лв излишни /
    
   Въпросът ми е : някой да е пробвал бюджетни драйвове като:
   1.East River Drive / EHX /?
   2.OD Glove / пак EHX /?
   или
   3.TC Electronic MojoMojo ?
   Благодаря за отзивите предварително.
   Поздрави!
  • By emil
   Здравейте,
    
   Отдавна бях занемарил музиката и майсторосването на ефекти, но преди няколко месеца с реших да поръчкам малко и почнах да си правя някакви ефектчета за начесване на крастата. Докато бях на гости у един приятел и гледах децата му как си играят с LEGO ми хрумна една идея. 
    
   Предварително се извинявам за демото и напълно осъзнавам, че реализацията  е под всякаква критика, но исках да видя за себе си дали е достатъчно зарибяващо. Да си призная честно още не съм спрял да си играя. Отзива от хората, които го видяха беше доста позитивен и затова реших с един приятел да стартираме този проект, които имаме идеята да е оупън сорс и да е достъпен за всеки.
    
   Нещата са в доста начална фаза и бих искал вашето мнение без значение позитивно или негативно . Очаквам всякакви предложения. Знам, че в този форум има качествени хора и доста добри инженери с много опит.
    
   Ето го и резултата:
   http://thesnapdrive.com/
    
    
  • By Tozi
   Скоро реших да си взема най - накрая и аз педалче дето стърже. Спрях се на това:
    
   http://youtu.be/_xtcw9VLczQ
    
   Изключително съм доволен!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.