Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 18, 2007 Отговорено Февруари 18, 2007 (Редактирано) Overdrive: А въпросният плътен и мощен тон на орфеите и пълдините, се дължи на това, че са малко по-късички, и струните(особено 9-ки и 10-ки) стоят по-отпуснато, откъдето идват и повечето ниски честоти в атаката. Повечето китари, които се продават, без значение Squier, Jackson, Washburn, Stagg, Yamaha, Ibanez, и т.н. са с дълги 649мм мензури, на които струните стоят по-опънати, и оттам имат по-остър, метален звук(освен от тремолата и флойдовете, ако имат). Орфейките имат около 623мм мензура(старите Gibson китари са с 625мм, сега повечето им модели за 627мм). Затова, тона им прилича мекия тон при свирене на чисто, присъщ на гибсъните, както и звучат много "МОЩНО"(разбирай с плътна ниска атака) за hi-gain ритъм китара. Също така, при свирене на ритъм, или на чисти партии, нямат излишна металност, и пискливост, и не създават какафония, което ги прави подходящи за свирене с групи, при недотам добро озвучаване. Във високите позиции, обаче звука има става по-мекичък, и не става за остри сола на високите позиции, каквито правят с разни ибанци и джаксъни. Но за игриви рок-ендрол рифчета и метъл резачки, и играчки на чисто, според мен, след ремонт, китарите са се УТЕПАЛИ. Чувал съм няколко добре ремонтирани орфейки, притежание на мои приятели, и мога да кажа само, че звучат наистина красиво. Редактирано Февруари 18, 2007 от Evtim Djerekarov Цитирай
the_gorer Отговорено Февруари 19, 2007 Автор Отговорено Февруари 19, 2007 (Редактирано) Понеже стана въпрос за SCRAP по-рано, та да кажа, че(доколкото си спомням), когато човек започва да прави нещо оит начало, май му викаха "from scratch". А кое от двете, горере, си имал предвид, ти си по-наясно. Ами имах предвид SCRAP, а не "from scratch". Просто темата започна като възхвала на John Fisher (първият пост на темата разкрива всичко), който прави разкошни китари от отпадъчни материали (scrap). Не знаех, че в последствие тя ще прерастне в огромна тема за моята Кремона. В крайна сметка, Кремоната също спада в графа SCRAP... донякъде, така че заглавието пасва. По-важното е, че след модването нещата се подобриха в пъти. Предстоят дори още повече ремонти - мисля да сменя Кремонските бронзови прагчетата с истински, да направя радиус на фингърборда и задължително да и сложа neck shim. А току-виж ме ухапала мухата и съм и боднал един хъмбъкер. PS: Сега една закачка към Stratocaster: ти хубаво си се хванал да дялкаш китара ама я си прочети най-първия пост в тази тема: ЦЪК Редактирано Февруари 19, 2007 от the_gorer Цитирай
stratocaster Отговорено Февруари 21, 2007 Отговорено Февруари 21, 2007 (Редактирано) Горер, не се закачай ако обичаш, аз не говорех за себе си тогава иначе ето кремоната в сегашния етап на работа - без боя, без прагове, с изтънен гриф и модната глава струните сложих пробно за да видя дали грифа няма да се сгъне като е така изтънен железен е засега добре ще е и снимката да сложа http://img516.imageshack.us/img516/4283/imgp1982sb1.jpg Редактирано Февруари 21, 2007 от stratocaster Цитирай
Overdrive Отговорено Февруари 22, 2007 Отговорено Февруари 22, 2007 много добре, а какво смяташ да я правиш нататък ? Цитирай
stratocaster Отговорено Февруари 22, 2007 Отговорено Февруари 22, 2007 много добре, а какво смяташ да я правиш нататък ? ами поставяне на прагове, смяна на ключове, фрезоване на отвори за нови адаптери - тези ги запълних с трупчета...... има какво да се прави Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 12, 2007 Отговорено Юли 12, 2007 Искам да ви питам - коя е най-евтината, използваема оберфреза, която мога да намеря? Засега наметих един RAIDER за 100 - това ли е най-тънкия вариант? Цитирай
stratocaster Отговорено Юли 12, 2007 Отговорено Юли 12, 2007 (Редактирано) 100? :) ако дам някога толкова за фреза ще се самоубия има едни по 40 лв на промоция из големите строителни хипермаркети. скоро гледах една за 42 или 43 - което мисля че е ОК за фреза, която ще се ползва вероятно 2-3 пъти за цял живот Редактирано Юли 12, 2007 от stratocaster Цитирай
bai-goku Отговорено Юли 12, 2007 Отговорено Юли 12, 2007 Толкова е полезно и лесно нещо фрезата. Върщи страхотна работа. Но 40 кинта за 2 пъти бръмчене, по-добре от приятел на приятеля, на приятеля, на приятеля ти да си вземеш за няколко дена. Свършваш си работата и му се чудиш за какво ли си я взел, като не я ползва /защото виждаш колко уникално чиста като извадена-от-кашона е била, и като видиш какво става след работа цялото в прах/. Е аз ги гледах по 65 лева фрезите в по-голям маркет /София/. Странно, но оберфрезата беше 120 ?! Цитирай
the_gorer Отговорено Юли 12, 2007 Автор Отговорено Юли 12, 2007 Отдавна няма фрези за по 40 лева, дори и на промоция. Някъде около 60 кинта са. Задължително гледай да е с включени в пакета комплект фрезери и водачи! Напоследък тарикатите продават и голи фрези без нищо друго в кашончето, а само комплектът фрезери е 25 лева, ако тръгнеш да го купуваш отделно. Сладури. Цитирай
Recommended Posts