Jump to content
Българският форум за музиканти

Изработка на електрическа китара от скрап


Recommended Posts

Понеже говореше, че правиш бас, и аз реших, че е това на картинката. И за китара е жестоко, много добре изглежда.

Да де ясно, аз исках да покажа как изглежда байцнато светло дърво, понеже каза че искаш да потъмниш светъл фингърборд... :D

А за тялото от дъб- наистина теглото не е чак такъв проблем, но като звук беше зле.

Иначе за въпроси- когато има нещо... :D:)

Редактирано от pacman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 158
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

В Бургас има един завод "Гочо Иванов" в който сега дейността малко е замряла, ама навремето имаше всякакъв дървен материал. Заедно с едни приятели пооткраднахме по едно парче махагон и след като някои си ги изрязаха в нужната форма за соло китара ги оставиха да съхнат. От тях се пръкна само една китара и то с много забележки. Но ако не друго, поне беше много красива, но струните и бяха толкова вдигнати, че не ставаше за нищо друго. Но мисълта ми е, че махагона е много плътно дърво и според мен ще дава страхотен тон, е вярно ще тежи повечко, ама ..... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, в повечето упътвания за изграждане на електрическа китара в интернет, ентусиастите използват махагон за тялото. По-точно "бразилски махагон", явно има и някакъв друг вид.

Междудругото: има ли място, откъдето да се вземе абанос за фингърбордове? И въобще откъде да си намерим по-екзотична дървесина и много ли е скъпа тя?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Междудругото: има ли място, откъдето да се вземе абанос за фингърбордове? И въобще откъде да си намерим по-екзотична дървесина и много ли е скъпа тя?

Ехх голям проблем е това с намирането на дърво. Специално за тези екзотични видове има два варианта:

1-Поръчва се от чужбина - скъпо. Самото дърво може да не е толкова скъпо, но докато пристигне до БГ... $$$

2-Фирми за екзотични паркети - Повечето предлагат и абанос, и махагон, и др. Цените са добри. Но има един проблем - не искат да продават малки количества- минимум 2-3 кв.м. паркет. Което е вече доста пари. Решението е- събираме се 5-6 човека, купуваме го този паркет и си го разделяме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

То хубаво, ама има ли достатъчно големи парчета паркет, та да стават поне за фингърборд? Или трябва да ги лепим (което според мен е кофти)

А може би нашите фирми вземат сурова дървесина и тук на място я правят на паркет? В такъв случай направо може да им кажем какво парче да ни отрежат.

 

Но аз имам една нова, гениална (разбира се) идея за фингърборда - на село на дъртия колците за доматите са от акация. Акацията има много тъмна сърцевина - почти черна. И това не е меката сърцевина, по-скоро плътната част на дървото е тъмна, а към кората изсветлява от една рязка граница. Много е твърда и здрава.

pacman, какво мислиш по въпроса? Чувал ли си да се ползва акация за фингърбордове (и не само) ?

А забравих да те питам - как правиш дъгата на фингърборда? С някакъв самоделен уред или си имаш някакъв кит за дялкане специално на фингърборд? И от къде вземаш fret wire, демек тел за прагчета и колко струва метъра?

Редактирано от the_gorer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Междудругото, току-що започнах "къстъмизирането" на една Кремона :bravo:

Изшкурих фингърборда, който си беше тъмен по начало (не съм демонтирал нищо, само махнах струните) и сега ще го потъмнявам наново, като имам намерение да направя фигурки.

Няма да са inlays, защото не се сещам от какво да ги направя. Просто ще залепя фигурките върху изшкурения до бяло гриф и останалото ще го боядисам тъмно.

Сега стигаме до интересната част - за потъмняване ще използвам субстанция, която се прави по рецепта. Взема се бял оцет и в него се накисва стоманена вълна за чистене на кухненски прибори. Оставя се така за около седмица като ежедневно се разклаща интензивно. Киселината разяжда желязото и се получава тъмна субстанция, която твърдят, че прави светлото дърво да изглежда като абанос. Научих го от един форум за лютиери-любители.

Нямам търпение да видя какво ще стане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има- те тези паркети са ок 8-9 см. широки, дълги са от 70-80 см. до над метър и м/у 10-20 мм дебели. Тва не са като тези старите букови/дъбови БГ паркетчета

За фб. акация не съм чувал, не мога да ти кажа

Радиуса на фб. го правя ръчно - едно дълго парче от нещо наистина плоско и равно- дебело стъкло, парче полиран камък(разни мрамори и т.н). и върху него се залепва дълго парче шкурка. Отстани на фингърборда отбелязвам каква трябва да е дебелината, за да се получи даден радиус. От картон се изрязва шаблон с точния радиус, нещо като това в дясно на картинката:

5432_1lg.jpg

 

и отвреме навреме с него се проверява дали е точна дъгата.

 

Ето едно хитро нещо за правене на тази дъга, ако ти се занимава да го правиш:

 

http://www.bunnybass.com/e-zine/design_ana...ictures/082.JPG

 

http://www.bunnybass.com/e-zine/design_ana...ictures/066.JPG

 

Върху това заобленото се слага фреза, и цялото нещо се движи в/у двете тръби, като фборда е отдолу

 

Прагчета преди взимах на метър от един лютиер, по 20лв. на 1.20 м. някъде.

В доста от музикалните магазини се намират отвреме навреме. В Сф има в xxxx, вкл. и Dunlop. те са обаче нарязани, 24 бр. в опаковка.

 

Тази рецепта за потъмняване която споменаваш е интересна. Много интересно какво ще излезе ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хей, напредвам с материала!

Оказа се, че наистина има някои марки акустични китари, на които фингърборда е от акация. http://home.kooee.com.au/birkefeld/bird/material.html http://home.kooee.com.au/birkefeld/bird/guit5.html

 

Оказа се, че баща ми "имал някъде" няколко големи парчета махагон и като го попитах точно колко са големи, ми показа размери, от които спокойно може да се направи монолитно тяло на китара, без лепене :D;);)

Сложих едно гранче от метална вълна за съдове в оцет и чакам да видя какво ще стане. Засега само съска и смърди отвратително на здрава химия. След седмица-две трябва да е готово.

Някакви идеи за inlays? Аз четох някои статии по форумите, но там ползват седеф, а аз тук не съм виждал да се продава и не знам откъде да си го набавя. Има ли някакви побългарени варианти?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Pacman-е - двама бяхме настояващите за раздела, remember? ;)

 

Така - понеже нямах нет твърде дълго време чак сега пиша и то твърде напосоки - утре-вдругиден - повечко.

 

Относно дървесината - за акустичен инструмент тя трябва да съхне поне 50 години, за да е наисина качествен той.Всяка уважаваща себе си цигулка и класическа китара, както и особено по-големите щрайхови инструменти се правят от абсолютно изсъхнала и "размърдала" се на воля дървесина.Грифът е хубаво да се прави от едно парче дърво, срязано на две части, от които едната се обръща на 180 градуса спрямо другата(по дължината това), за да може измятайки се едното парче наляво, другото да се изметне и то на собственото си ляво, което за първото идва като дясно(pacman-чо дано не си единственият разбрал ме ;) ).По средата може да се сложи тънка пластинка(около 3-4 милиметра) от палисандър - както и да се вмъкне в(или изцяло да изгради) долен струнник.

 

Относно байцовете - давам ти една уникално удобна стара рецепта :

 

Набавяш си листа от орех, към тях може да сложиш и такива от череша/вишна.Тях ги вариш на слаб огън до пускане на всичката чернилка.На около 2 натъпкани шепи листа минимум 500 милилитра, максимум литър студена вода.Слагаш на котлона, пускаш листата вътре(не е нужно да ги трошиш, а и ще ти е трудно да ги прецедиш после), включваш котлона на 2-3 и похлупваш.Чакаш да заври и намаляваш или изключваш котлона и оставяш да "къкрят" листата.Общо час-два се варят, през това време трябва да не изстиват много-много - проверярай как е хавата и включвай котлона, като заслабне огънят.След това изчакваш да изстине с листата вътре и прецеждаш.Слагаш на тъмно и студено, държиш едно денонощие.Прецеждаш пак и сипваш на литър вода 200-300 милилитра спирт, в зависимост колко процентен е.За препоръчване е този над 80%.Аз си намирам 97-98%-ен.И това е - готов си - с това мажеш и прави много естествено тъмни светлите дървесини.Ако искаш да бие на червено малко(кестенов цвят) слагаш във водата и 3 пакетчета чай "Хибискус" - казвам ти това, че най-лесно ще го намериш.Ако искаш цветът да е зеленикав(тъмно маслено зелено-кафяво) слагаш половин връзка копър и гледаш трепач.Ако ти трябва само тревисто зелено за някой по-светъл материал - горните процедури, но слагаш само копър във водата.Може и няколко листа спанак.С това напвремето са боядисвали дрехи - устойчиво е като цвят,особено ако положиш слой политура.Има и още, но в момента не ми се пише, че не ми е само това на главата, а и става прекалено дълго това ми мнение.

 

С всичкото (на)здраве на света :bravo:

 

Snowwhite

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

pacman и Snowwhite цепите мрака 2мата ;):);):)

Евала ви.

до сега съм чел със супер интерес ;)

pacman-е ;) чакам да покажеш снимки на новия бас.

 

 

и сега да ви попитам нещо.. това го измислих точно докато четох статията,,.. може да е малко офф ама карай ;)

 

Имам 1 китарка (соло не бас)... електрическа. със светъл фингърборд, който има способността да се цапа и това ме вбесява, защото много трудно се чисти мръсотията от него. Минавал съм го 3-4 пъти (за период от 3 години примерно) с орехово масло (смачкани орехи в парче плат) по фингърборда, ама пак си се цапа. Изглежда порите му не са се наквасили с тези чиросилки :P и мръсотията си влиза без да и дреме.

Та..... кажете братя и сестри какво може да се направи на този фингърборд да стане тъмен ?

Четох това дето снежанка го написа. ама не знам дали не трябва да се подготви дървото преди това или не. и после дали не трябва да се пръсне с тънък слой лак, който да фиксира. иначе ФБ-а сега няма никакви лакове и тн..

 

ПС утре може да постна 1 снимка на китарата (хем да се изфукам с новите адаптери ;) )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледах за байцове, както ме посъветва pacman - има ги всякакви цветове и оттенъци. Можеш да го потъмниш направо с байц.

Май и аз ще го ползвам за грифа на Кремоната, защото нямам търпение да я къстъмизирам, а не ми се чака две седмици да разтворя желязото в оцет :)

Иначе то си седи там и като минат двете седмици ще намацам нещо дървено с разтвора и пак ще дам отзиви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никенце - почисти си фингърборда с оцет - повечко се търка, но е ефикасно.Това ще разтвори мазнините, без да ти прецака дървото(писала съм го това в темата "Как поддържате инструмента си" ).След това ако е имало лак преди това е хубаво да се мине със средно фина шкурка - 500, после 800.И избърсваш много яко с вълнен парцал, да обереш всичкото талаш, дето си отстъргал.Байцваш си, съхне няколко минути, пак байцваш, пак докато ти хареса цветът и оставяш за около 2 часа.После може би ще ти се наложи пак да минаваш с байц, 'щото ще ти се стори по-светъл цветът, че от водата в байца преди това ще ти се стори, че е по-тъмно дървото.Как да е - като изсъхне добре байцът мини борда с парацалче пак отгоре и ще видиш, че ще се понацапа.Така трябва. :D След това мини с лачец веднъж и си готов.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След това ако е имало лак преди това е хубаво да се мине със средно фина шкурка - 500, после 800.

То хубаво, ама откъде да я намерим тая шкурка 500 или 800, защото тези ситните са кът ? :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Pacman-е - двама бяхме настояващите за раздела, remember? :lol:

Да така е :D :green: ...стар съм вече и паметта ми изневерява :lol::D

 

Някакви идеи за inlays?

Нямам особен опит в това, почти вс. фингърборди, които съм правил са чисти отгоре, въпрос на личен вкус. Слагам им само пластмасови точки отстрани.

 

Тези рецепти за потъмняване сигурно са супер ефикасни, но аз съм доста мързелифф човек по принцип, такаче карам с готовото- 1 шишенце байц е ~1 лв. цапваш отгоре няколко слоя и- реди ту рок :D

 

pacman и Snowwhite цепите мрака 2мата   

Евала ви.

до сега съм чел със супер интерес

:D Тенкю пиипъл :green:

 

рока-рола, ако имаш достъп да Бриколажи, Практикери, Метро и т.н. там има каквито си помислиш шкурки от 40- до 2000. Ако не, някаква железария или може би където продават автобои, понеже много ситните, водни шкурки се използват за полиране на такива бои

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.