vhcs Публикувано Май 31, 2007 Публикувано Май 31, 2007 Та как е по-добре да се запише бас - с микрофон или преам+саундкарата+VST(Ampeg примерно)? Какви микрофони се ползват за запис на бас ... AKG D-112, Sennheiser e902 за сега тия намерих ама си нямам и предсава кои е добър и кой как звучи Поздрави Алекс Цитирай
synchu Отговорено Юни 1, 2007 Отговорено Юни 1, 2007 Е то няма "по-добре" Има различни опции и различни хора в различни начини се кълнат както се казва. Та ето и опциите, които аз използвам -(не казвам че са най-добрите, нито че резултата е дъ бест ама работят пък и не само за мен ): - директно с DI box и после обработка в микса. Като се казва просто DI box това може да варира от марката с Б, Line 6 до Sansamp, Avalon U5, API, Neve, A-Designs REDDI, Chandler TG и има разлика голяма. Аз използвам или API (type) DI или един ламбов мик преамп/DI. - директно с DI box & след това с VST ако искаш да използва някакъв драйв или други ефекти. Аз обикновено правя два трака единия DI още един с драйв и EQ & смес на вкус. - с микрофон през усилвател - аз използвам или Sehn e906 и/или кондензаторен Geffel... + DI track - и пак смес на вкус. Често използван микрофон, който не съм пробвал но съм изслушал доста записи с него е Shure SM7B и звучи добре. D112 би трябвало да е ок също. За съжаление не разполагам с добър бас и бас усилвател (нито пък с добри умения върху баса), но колкото-толкова. Затова по-често предпочитам DI подхода. Успех. Цитирай
vhcs Отговорено Юни 1, 2007 Автор Отговорено Юни 1, 2007 тамън се разчетох и по немски форуми и там колгите ви така записват баса най-вечe: DI + микрофон, като от микрофона вадят динамиката и ниски / ниски-среди, а от DI-a взимат ясните тонове и после миксират на вкус (в общи линии същото дето synchu написа). За микфон ми препоръчаха стандартните дето за всеизвестни за запис на китари Shure SM57, Sennheiser e-606, Sennheiser e-906 ,DAP Audio PL-07, но и AKG D112 много го похвалиха особенно за ниските честоти. Мисля да пробвам с AKG D112 ... ама първо пари трябва да събера кинтоци cheers Алекс Цитирай
synchu Отговорено Юни 1, 2007 Отговорено Юни 1, 2007 Абе аз бих ти препоръчал Shure SM7B или Electrovoice RE20. И Д112 ще стане. А най-добре ако имаш възможност - иди до някой магазин и пробвай Типично китарния SM57, на мен специално на бас не ми звучи хич Ама това си е въпрос на вкус дет се вика.... Цитирай
vhcs Отговорено Юни 1, 2007 Автор Отговорено Юни 1, 2007 (Редактирано) Абе аз бих ти препоръчал Shure SM7B или Electrovoice RE20 абе то ти хубаво ми препоръчваш ама шура е към 600 евро а ЕV-то към 450 евро ... не са ми по джоба, и да го слушам и да не ги слушам по-добре ще си взема добра бас уредба, или поне кабинет за тия пари (моята тамън я продадох и сега съм малко нещастен ...) Редактирано Юни 1, 2007 от vhcs Цитирай
synchu Отговорено Юни 1, 2007 Отговорено Юни 1, 2007 ^Прав си да му се не види Добре е да имаш какво да записваш всъщност Цитирай
musicman Отговорено Юни 1, 2007 Отговорено Юни 1, 2007 Абе никой ли не ползва компресор преди DI бокса? Цитирай
Mephistofel Отговорено Юни 1, 2007 Отговорено Юни 1, 2007 Освен вече коментирания AKG D 112,доста използван е Shure Beta 52A . По-евтин и непретенциозен,но въпреки това - добър,вариант е AKG D 550. Цитирай
vhcs Отговорено Юни 1, 2007 Автор Отговорено Юни 1, 2007 (Редактирано) е това е друго нещо вече ... по човешки цени има тоя Shure Beta 52А. Между него и AKG-то вече е добре да се чуе за какво става дума. Добре е да имаш какво да записваш всъщност то че има има и то не лоша ама не е там въпроса. Аз лично не мога да го понеса да дам 600 евро за микрофон - някак си не може да ми го събере главата. Айде към 400 лв. иди дойди, да преглътне човек, да се убеди че качеството е добро ... ама за 1200 лв - просто страшно много ми се вижда, а и не вярвам качеството да е 3 пъти по-добро .... да не говорим че за тия пари човек си купува бас китара от среден/висок клас. имаме един микрофон за каса на барабани (динамичен, 30-10kHz, макс. 180db преди кривене,)- с него ще почна пък то ще се види как ще тръгнат нещата. Просто ме интересуваше как се запсва по принцип и каква апаратура е стандартна по студията. Мерси много на всички за помоща и предполагам тази тема ще интересан и за други съфорумци Поздрави Алекс Редактирано Юни 1, 2007 от vhcs Цитирай
antonium Отговорено Юни 1, 2007 Отговорено Юни 1, 2007 записваме с DI box директно в компа и там обработка с izotope trash и стават чудеса Цитирай
chobbi Отговорено Юни 1, 2007 Отговорено Юни 1, 2007 Аз последно записвах с един Аvalon с лампов компресор,и съм много доволен.Предпочитам да не използвам микрофон,а преам-компресор-пулт.Записът с микрофон създава доста проблеми,особенно в българските хоум студиа Цитирай
musicman Отговорено Юни 1, 2007 Отговорено Юни 1, 2007 ^ а, най-накрая някой да си признае, че ползва компресор Ще споделиш ли какъв ползваш и какви настойки му слагаш? Цитирай
vhcs Отговорено Юни 1, 2007 Автор Отговорено Юни 1, 2007 ^ а, най-накрая някой да си признае, че ползва компресор Ще споделиш ли какъв ползваш и какви настойки му слагаш? всеки би трябвало да ползва компресор особенно ако се свири с пръсти на баса. Аз го слагам софтуерен - Wave Wox май ползвам най често. Слагам го на слух - да изравни тоновете ама задължително да не се чува. В общи линии съвсем леко. Лампов компресор никога не съм ползвал и си мечтая за TC Powercore та от там да ползвам компресора за в бъдеще ... ама са към 300 евро кртите в ебей... и затова събирам също кинтоци. Цитирай
synchu Отговорено Юни 1, 2007 Отговорено Юни 1, 2007 Мда при микса определено се използва почти винаги. При записа - зависи от стила, басиста, баса, преампа - но е добра идея да се използва ако се намери за необходимо С квото може да се спести време по микса и да се докара звучене, което се търси и което трудно може да се докара със софтуер е добре да се използва Бтв. настройките на един компресор (особено хардуерен) няма да помогнат особено много ако се използват при друг компресор (а за това че инструмента е друг, преампа е друг и басиста е друг да не говорим ). Цитирай
Mephistofel Отговорено Юни 1, 2007 Отговорено Юни 1, 2007 BTW,AKG D 112 е около 160-170 ойро в www.thomann.de. Иначе за компресора - какво толкова странно има да се ползва? Аз си ползвам редовно,наистина - лимитер,по-точно,и то - чисто хардуерен. Цитирай
Recommended Posts