Jump to content
Българският форум за музиканти

запис на бас - Vst Vs. Microphone


Recommended Posts

Та как е по-добре да се запише бас - с микрофон или преам+саундкарата+VST(Ampeg примерно)?

 

Какви микрофони се ползват за запис на бас ... AKG D-112, Sennheiser e902 за сега тия намерих ама си нямам и предсава кои е добър и кой как звучи

 

Поздрави

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 38
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Е то няма "по-добре" :headbang: Има различни опции и различни хора в различни начини се кълнат както се казва.

 

Та ето и опциите, които аз използвам -(не казвам че са най-добрите, нито че резултата е дъ бест ама работят пък и не само за мен :headbang: ):

- директно с DI box и после обработка в микса. Като се казва просто DI box това може да варира от марката с Б, Line 6 до Sansamp, Avalon U5, API, Neve, A-Designs REDDI, Chandler TG и има разлика голяма. Аз използвам или API (type) DI или един ламбов мик преамп/DI.

- директно с DI box & след това с VST ако искаш да използва някакъв драйв или други ефекти. Аз обикновено правя два трака единия DI още един с драйв и EQ & смес на вкус.

- с микрофон през усилвател - аз използвам или Sehn e906 и/или кондензаторен Geffel... + DI track - и пак смес на вкус. Често използван микрофон, който не съм пробвал но съм изслушал доста записи с него е Shure SM7B и звучи добре. D112 би трябвало да е ок също. За съжаление не разполагам с добър бас и бас усилвател (нито пък с добри умения върху баса), но колкото-толкова. Затова по-често предпочитам DI подхода.

 

Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тамън се разчетох и по немски форуми и там колгите ви така записват баса най-вечe:

DI + микрофон, като от микрофона вадят динамиката и ниски / ниски-среди, а от DI-a взимат ясните тонове и после миксират на вкус (в общи линии същото дето synchu написа). За микфон ми препоръчаха стандартните дето за всеизвестни за запис на китари Shure SM57, Sennheiser e-606, Sennheiser e-906 ,DAP Audio PL-07, но и AKG D112 много го похвалиха особенно за ниските честоти.

 

Мисля да пробвам с AKG D112 ... ама първо пари трябва да събера кинтоци

 

cheers

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе аз бих ти препоръчал Shure SM7B или Electrovoice RE20. И Д112 ще стане. А най-добре ако имаш възможност - иди до някой магазин и пробвай ;)

 

Типично китарния SM57, на мен специално на бас не ми звучи хич :) Ама това си е въпрос на вкус дет се вика....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Абе аз бих ти препоръчал Shure SM7B или Electrovoice RE20

абе то ти хубаво ми препоръчваш ама шура е към 600 евро а ЕV-то към 450 евро ... не са ми по джоба, и да го слушам и да не ги слушам по-добре ще си взема добра бас уредба, или поне кабинет за тия пари (моята тамън я продадох и сега съм малко нещастен ...)

Редактирано от vhcs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен вече коментирания AKG D 112,доста използван е Shure Beta 52A .

 

По-евтин и непретенциозен,но въпреки това - добър,вариант е AKG D 550.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

е това е друго нещо вече ... по човешки цени има тоя Shure Beta 52А. Между него и AKG-то вече е добре да се чуе за какво става дума.

Добре е да имаш какво да записваш всъщност

то че има има и то не лоша ама не е там въпроса. Аз лично не мога да го понеса да дам 600 евро за микрофон - някак си не може да ми го събере главата. Айде към 400 лв. иди дойди, да преглътне човек, да се убеди че качеството е добро ... ама за 1200 лв - просто страшно много ми се вижда, а и не вярвам качеството да е 3 пъти по-добро .... да не говорим че за тия пари човек си купува бас китара от среден/висок клас.

 

имаме един микрофон за каса на барабани (динамичен, 30-10kHz, макс. 180db преди кривене,)- с него ще почна пък то ще се види как ще тръгнат нещата.

 

Просто ме интересуваше как се запсва по принцип и каква апаратура е стандартна по студията.

 

Мерси много на всички за помоща и предполагам тази тема ще интересан и за други съфорумци

 

Поздрави

Алекс

Редактирано от vhcs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз последно записвах с един Аvalon с лампов компресор,и съм много доволен.Предпочитам да не използвам микрофон,а преам-компресор-пулт.Записът с микрофон създава доста проблеми,особенно в българските хоум студиа :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ а, най-накрая някой да си признае, че ползва компресор :punk_guitar:

Ще споделиш ли какъв ползваш и какви настойки му слагаш?

всеки би трябвало да ползва компресор особенно ако се свири с пръсти на баса. Аз го слагам софтуерен - Wave Wox май ползвам най често. Слагам го на слух - да изравни тоновете ама задължително да не се чува. В общи линии съвсем леко. Лампов компресор никога не съм ползвал и си мечтая за TC Powercore та от там да ползвам компресора за в бъдеще ... ама са към 300 евро кртите в ебей... и затова събирам също кинтоци.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда при микса определено се използва почти винаги.

При записа - зависи от стила, басиста, баса, преампа - но е добра идея да се използва ако се намери за необходимо :punk_guitar: С квото може да се спести време по микса и да се докара звучене, което се търси и което трудно може да се докара със софтуер е добре да се използва :cheers2:

 

Бтв. настройките на един компресор (особено хардуерен) няма да помогнат особено много ако се използват при друг компресор (а за това че инструмента е друг, преампа е друг и басиста е друг да не говорим ;) ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

BTW,AKG D 112 е около 160-170 ойро в www.thomann.de.

 

Иначе за компресора - какво толкова странно има да се ползва? :punk_guitar: Аз си ползвам редовно,наистина - лимитер,по-точно,и то - чисто хардуерен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.