Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, имам захранващ трансформатор, който го извадих от стар усилвател. Въпросът е, че е от 59-та година и на него непише коч жичка за какво е. Намерих му схемата от където съм го извадил и знам, че има 6,3в 5в за токоизправителна лампа и жички за 110,127,220волта, но незнмам коя за какво е. Разбрах само 6,3в и 5в кои са. На другите съм измерил омовете. Има една черна и червена които не правчт връзка с никоч друга, след това има две от едната страна които правят връзка с една от другата когато и пробвам по отделно ми показват около 100ома, а когато съединя тези двете от едната страна и ги пробвам с другата намаля омовете на половина. След това има една, която прави връзка с една от другата 8ома. И още две от едната страна, които правячт връзка с една от другата по 20 ома,но когато ги съедина тези двете от едната е намалч омовете както при другите две. Някой да ли може да ме насочи към коя за какво е или начин по който мога да разбера. Ето я схемата на трансформатора от усилвателя.

Схема Трансформатор.png

Отговорено

Тея по 100 ома и другата, дето намаля наполовина съпротивлението трябва да са от вторичната намотка на високото напрежение (8, 9, 10 на схемата) - двете крайни и средната точка СТ*, която вероятно отива на маса.

Трябва да имаш и една, която е екран, да не дава контакт с останалите, само с коруса на трафа, поне има такава на схемата.

Останалите които са за 110-220 волта принципно е най-лесно да ги намериш "наобратно", поне аз така бих пробвал. Пускаш 5 волта АС на 5-волтовата вторична и мериш какво имаш на първичните изводи. Обаче тук не е само една с две "средни" точки (не е баш "средна" тази за 127, ама карай), ами са две отделни с по няколко извода и щракалка и малко идиотско. Ако имаш суича да видиш кога какво съединнява... на мен поне не ми става ясно от тази схема... :(

* Интересно! Средна Точка и Center Tap могат да се съкратят еднакво! :P

Отговорено

Както казаха по горе трябва 2 намотки да са с най голямо съпротивление.

Това трябва да са вторичната високоволтова-245V.

11 /12 и 13/14 са за отоплението-6.3 и 5 V и са с дебел проводник.

Тази с пунктираната линия е екран към маса.

Останалите,ги навързваш последователно и са за 220V.През лампа с нажежаема жичка го включваш в тези намотки.

Обикновено проводниците на първичната за 220V и тази за анодното са с близки диаметри,като първичната е малко по дебела.

По добре,ако има снимки на този стар усилвател,или марка ги покажи да видим какъв е трансформатора.

Руснаците имат навика да ползват трансформатори с "О" сърцевина и с 2 макари с намотки.Такъв ли е?

Отговорено

Има и начин да измериш трансформатора - от някакъв аудио усилвател със защита, да пуснеш сигнал с ниска честота (50Hz примерно) към някоя от по-малките намотки. След това, измерваш напрежението, което се получава върху самата намотка с мултицет. Можеш след това да измериш напреженията на останалите намотки. След това, свързвайки подбрани намотки (чието напрежение вече си измерил) и измервайки резултата, можеш да видиш при какви комбинации имаш събиране на сигналите (във фаза) или изваждане (противофазно). По този начин можеш да измериш както отношенията на намотките, така и  посоката им.

Отговорено

Ето снимка, тук тези с зелено са 6.3в, лилавите са 5в, жълтите са тези трите на вторичната намотка, тъмно червените заедно измерват 8 ома, а другите 3 в светло червено заедно измерват по 20ома. Тези с въпросителната  не правят връзка с никоя. Черната да не е тази с пунктираната линия към масата, но червената нямам никаква представа.

IMG_20210428_181632.jpg

Отговорено
On 4/27/2021 at 10:03 PM, Baby Thomas said:

Тея по 100 ома и другата, дето намаля наполовина съпротивлението трябва да са от вторичната намотка на високото напрежение (8, 9, 10 на схемата) - двете крайни и средната точка СТ*, която вероятно отива на маса.

Трябва да имаш и една, която е екран, да не дава контакт с останалите, само с коруса на трафа, поне има такава на схемата.

Останалите които са за 110-220 волта принципно е най-лесно да ги намериш "наобратно", поне аз така бих пробвал. Пускаш 5 волта АС на 5-волтовата вторична и мериш какво имаш на първичните изводи. Обаче тук не е само една с две "средни" точки (не е баш "средна" тази за 127, ама карай), ами са две отделни с по няколко извода и щракалка и малко идиотско. Ако имаш суича да видиш кога какво съединнява... на мен поне не ми става ясно от тази схема... :(

* Интересно! Средна Точка и Center Tap могат да се съкратят еднакво! :P

Можеш ли да ми обясниш подробно, за това как да ги измеря. Какво трябва да отчете на първичните намотки?

Отговорено (Редактирано)

Първо честит празник.Да сме живи и здрави.

Колега,какво искаш да кажеш с първичните намотки?

Ако си уточнил кои са вторичните е много лесно да намериш първичните.

Това са всички,които имат връзка една с друга с омметъра!Това са 1,2,3 + 4,5,6.

Навържи ги една след друга и премери колко ома са.Трябва да са възможно с най голям омаж.

Ако правилно си ги навързал пoдай 5,или 6.3V променливо на дебелите жици и виж колко волта ще получиш на 1 и 6.

Най лесния начин е да подадеш 220V(230)на навързаните през лампа 60-100 вата с нажежаема жичка.

И мериш на дебелите жици и на високоволтовата.Ако получиш около 5 и 6.3V и на анодната около 245V значи всичко е наред.

Редактирано от lyubohar
Отговорено

Пробвах да ги навързвам, и най-големите омове които успях да искарам бяха, когато съединих две от едната страна с една от другата, които ми показваха 20 ома по отделно, а заедно направиха 40ома.

Отговорено (Редактирано)

Нямаш ли генератор (Звукова карта) и някакъв, какъвто и да е аудиоусилвател с интегрална схема (че да има някаква защита), че да пробваш това, което ти предлагам. Като пуснеш сигнал 50Hz, обикновен мултицет, пуснат да мери променливо напрежение, ще ти даде горе-долу надеждно отчитане. Чрез измерване на амплитудите, ще може да видиш отношенията на намотките (пропорционални са), а чрез различни последователн и свързвания (дали напреженията им се събират или изваждат), може да определиш и посоките на намотките, там, където не се виждат. Имайки посоките и отношенията, знаеш всичко за един захранващ трансформатор (вече му знаеш вероятно максималната мощност).

Редактирано от Evtim Djerekarov