Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Според мен си по-скоро на прав път. Поне се виждат шарките на фурнира. Само че според мен ти не си минал с влажен тампон преди байцването и заради това на места дърпа повече, а на други не. Примерно дунапренен тампон пуска по-равномерно от обикновенно парцалче - пробвай с него. Както ти казах има ги по разните там железарии и вехтошарници. Май ще успееш. А пък днес пробвах - влагата от воден байц едва ли би преебал фурнира, защото съхне буквално за минути, плюс това се ползва в минимални количества.

  • Отговори 550
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Борето е прав. Почти си решил задачата. Спиртният байц също съдържа вода, но се просмуква по-силно, защото спирта е по-лек от водата. Спиртът е по-силен разтворител от водата и ПВА лепилото може да пострада. Фурнирът действително се отлепва поради силното разширение на дървесните влакна. Байцването става с МНОГО ИЗТИСКАН, но и МНОГО ГОЛЯМ тампон - колкото юмрук. Не ползвай дунапрен, защото попива много вода и я ИЗПУСКА НЕРАВНОМЕРНО. Байцвай точно по влакната и внимавай да не мазнеш напряко. Повърхността след този правилен начин на байцване съхне за секунди и байцът въобще не просмуква където и да е. Загубата на флейма се дължи на настръхването на дървесните влакна. Когато излъскаш повърхността, т.е. когато я пригладиш чрез натъркване с трупче със сукно, или с костена /пластмасова/ натривалка ФЛЕЙМЪТ ЩЕ СЕ ПРОЯВИ ОТНОВО. След лакирането флеймът ще се възстанови напълно. По начало яворът се байцва малко по-трудно от другите видове дървета, защото има свойството да ОТБЛЪСКВА разтворите на байцовете. Нашият колега Виолинс би трябвало да има най-голям опит в това кои байцове са най-подходящи за явор. Опитай на байцваната проба чрез натъркване и лакиране да върнеш флейма. Рудолф

Отговорено

Благодаря за съветите - ще пробвам и тези методи, дано да стане работата.

Още при първите проби опитах да притрия байцваната повърхност с вълнен парцал, за да замажа настръхването, но опитът не беше сполучлив.

След натриването се получи просто замазване на настръхналите влакънца обратно в порите на дървото, което доведе до дори по-лош, матов и плосък резултат, отколкото без притриване.

Проблемът явно е в това е, че пропуснах важната част, в която първо се вдигат порите с леко навлажнен парцал, съхнат, след това се шкурят и чак тогава се слага байц.

 

Имам чувството, че самите шкурки също матират "флейма" - мисля, че тези фурнири се правят чрез рязане и при производството след срязването не се шкурят с никакъв абразив. Шкурката (независимо колко ситна е тя) явно надира повърхността и я прави матова.

Това е само мое наблюдение, може и да греша, защото гледам, че доста хора шкурят, за да постигнат желания ефект.

 

Топът на китарата, която съм дал за пример в предишните постове наистина е от клен, с различен вид шарка - той е quilted maple и има много едри, добре забелязващи се ефекти в него. При мен ще е по-трудно ваденето на ефектите поради по-особеното естество на птичето око.

Но успея ли да го направя както трябва, птичето око ще изглежда много по-ефектно.

 

Замислям се дали да не байцна фурнира предварително и чак тогава да го лепя.

Страх ме е да не се откърти, ако го байцвам след лепенето.

Предварителното байцване, обаче, крие няки рискове като нагърчване на фурнира от влагата в байца и от там създаване на сериозни главоболия при лепенето му в последствие..

Отговорено

Спиртния байц го разреждаш с 4ист ацетон-нормално е 1 към 5,6.Няма никаква опасност да прецакаш лепилото.Реалния цвят ще го скиваш 4ак като лакираш-най-добре с полиуретан лак.Ако беше от П-в щях да ти кажа и откъде да си го купиш.Най-гот е да боядисаш и лакираш с пищак.С водния байц наистина може да раздуеш фурнира ако е залепен кофти,но ако е слепен както трябва и с него нямаш проблем.Успех. :)

Отговорено

Тези фурнири наистина са рязани. При рязането /както и при рендосването/ материала не само се отрязва от трупа но и силно се ПРЕСОВА от натиска на ножа и силно се ИЗГЛАЖДА. Усилието достига до няколко тона. Това засилва блясъка и твърдостта на материала, но създава и големи остатъчни напрежения в него, които вследствие се разтоварват като гънки, а дебелината на фурнира нараства, докато напрежението спадне. Най-близката аналогия - вадиш една изпрана и центруфугирана дреха от пералнята - тя е измачкана и не прилича на нищо. Но когато правилно я изгладиш става като нова. След ден два носене от гладенето няма и следа. Само че дървото се глади с доста по голямо усилие при рязането. Снощи щях да ти препоръчам байц на ацетонова основа, но нещо се отнесох. Убеден съм, че специално в случая, когато се БАЙЦВА ФУРНИР С ФЛЕЙМ настъхването на материала трябва да се сведе до минимум! Отново споменавам за колегата Виолинс и уменията му.

Отговорено (Редактирано)

Ще гледам да махна всякакви настръхвания преди байцването, но ме притеснява шкурката - самата тя май отнема от блясъка на "флейма".

Редактирано от the_gorer
Отговорено

^ Търкам само с много фина.

Обикновено почвам от 600 и качвам до 1500, но надират.

А за тия най-ситните шкурки дори не съм сигурен, че отнемат и заглаждат кой знае колко. По-скоро мажат и натъпкват ошкуренит е частици обратно в порите на дървото.

Отговорено

Достатъ4но е с 320,издухваш добре,байцваш,удряш един полиуретан грунд и 4ак тогава по4ваш с 600 и нагоре преди лака.След това няма настръхване :thumbs_up:

Успех

Отговорено

горере,почваи да лепиш вече,че ще се обоначиш от много сьвети,и няма да знаеш какво става.след като залепиш,вече сам ще прецениш кое е верно и кое не.

с ho6imin сьм наи склонен да се сьглася.бачкам по подобен начин.не че другите неща са грешни,обаче имаме конкретен случаи.

лепи!!!

Отговорено

Ще лепя, то се е видяло, но чак след 30-ти.

Тогава ми свършва сесията.

Ако ме скъсат по шибаната математика, може да отложим лепенето и чак за след поправките декември месец. :thumbs_up:

Отговорено

Много добре. Моментът не е подходящ за лепене, докато не премислиш спокойно цялата информация. Прав си, че всяка шкурка, колкото и да е фина замазва флейма, защото матира изгладената при рязането повърхнина на фурнира. Можеш да определиш коя е най-правилната посока на шлайфане, с най-малко последствия. Можеш да използваш байц на ацетонова основа. Разрошването на фурнира ще спре едва след първия грунд. Въобще съвременните фурнири се произвеждат готови за употреба и ако се налага шлайфане, то се дължи на неминуеми пробиви на лепилото по лицевата повърхност. Задължително се шлайфат и, разбира се, фурнирите, които се продават залепени върху хартиена основа. Майката му е да не се олееш с шлайфането, защото, доколкото разбрах, той е тънък. Успех с изпита и остави тази прецизна работа за по-спокойно време, защото е грехота да похабиш толкова красив материал. Рудолф

Отговорено

Малко ъпдейт.

Купих си един от тези бриджове: ЦЪК

Уморих се да търся черен бридж в България - никой няма, никой не може да внесе, никой не знае за какво става въпрос, никой не е виждал, само братовчеда на един човек май имал, ама той пък починал преди две години...

Затова си платих като поп и сега го чакам този бридж къде Коледа да пристигне от Швабско.

Отговорено

Честито! Все пак напредваш. Разбирам нетърпението ти, защото и аз на твоите години не спях и не ядях, направо се поболявах, когато ми влезнеше някаква муха в главата. Бях много честолюбиво, абициозно и суетно копеленце и си го признавам. Баба ми казваше за мен следното: "Това дете играе така, сякаш утре е края на света!" Е, вече нямам толкова енергия, но поне мога да кажа с чиста съвест, че знам как се чувстваш. Живота е състезание по издръжливост, а не по бързина. Успех, приятелю! Рудолф.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.