Jump to content
Българският форум за музиканти

Изработка на електрическа китара от суров дървен материал


Recommended Posts

Абе то тялото е лесна работа в сравнение с правенето на гриф... :punk_guitar: За направата на гриф се изискват доста повече машини, приспособления и умения най-вече.

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 550
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Приятелю, аз не съм майстор на китари, а съм художник...Ако става въпрос за картини, надали ще има някой да ми се опре относно работата... :dance: Но музиката е нещо, което най-лесно достига до душата на човек(не говоря за хората). Така че за мене като помисля логично, за да направиш визуално китара, най-напред трябва да направиш гриф и след това тялото. Аз като художник тяло мога да нарисувам и направя всякакво. Но гриф не мога, а и смятам, че не всеки може. Затова искам да купя готов гриф и да се пробвам в свободното време. Ако намеря гриф, ще публикувам всичко със снимки. Смятам, че ще бъде интерестно, защото идеята ми е нестандартна. :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята ти е меко казано, не нестандартна, ми тъпа и недомислена... Чувствам се леко изморен да обяснявам на всички ентусиасти защо не всичко куцо, кьораво, сакато прави китари, ами се учи и се прави от определени хора и фирми. Най-малкото ще вземеш един гриф от някаква китара Х. Ок ти хубаво си го взел. Май си въобразяваш, че като го заковеш на една дъска, опънеш на още 3 криви пирона струни и ще стане китара? Еми не... Всъщност има значене за каква мензура е грифа, за да знаеш къде да сложиш струнника, с какъв радиус е фборда, за да знаеш къв бридж да вземеш, за какъв наклон спрямо тялото е грифа, за да знаеш как да издълбаеш некпокета. И най-забавното е, че тези неща могат да се измерят и изчислят, но ме съмнява да имаш практическата или поне теоретичната представа как да го направиш... После дори и да ги направиш тия неща криво-ляво остават още буквално 1000-ди (словом: ХИЛЯДИ) неща да правиш, за да стане дъската с пироните китара... Писани са 30 страници теми в тая част на форума, поразрови се - убеден съм, че поне на 10 места има обяснения, защо не всеки прави китари, най-вече хора без никакъв опит в дървообработката и лютиерството... :) Като искате да дялате китари - хванете четете книжки, знаимавайте се с дърворезба и дървообработка, да ви посвикнат ръцете с материала и инструментите, да натрупате малко know how па после порете китарите... :dance:

 

Поздрави,

Влад

 

П.П. И не, грифът и тялото се измислят заедно и като толкова искаш да си креативен направи си дизайн, ама без изчисленията, които трябва да направиш, китарата ще стане бутафорна метлa за над камината. Ако искаш китарата да звучи въобще, мисли повече за реалното устройство на музикалния инструмент, вместо да се изживяваш като дизайнер-иноватор... :D

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда бе, нещо ми е крив днеска света... Сори пич, не е било с лошо чувство, обаче все пак имай предвид - първо има доста неща да порочетеш и научиш, преди това, което излезе от ръцете ти, да може да се нарече китара... Ае дерзай!

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Господа, да не забравяме, че Светльо /Горер/ сложи началото на тази тема и за сега тя за малко е спряла . Радвам се, че колегите я четат и изпитват удоволствие. Това че някои се изпълват с ентусиазъм и искат да направят нещо е чудесно. Дали ще стигнат до реална изработка е въпрос, на който никой не може да отговори, по-важно е преживяното удоволствие от творчеството.:ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Леле хванах се и на един дъх прочетох тази тема (почнах няйъде към 22:30) всчко едно мнение, всчка една картинка, с надеждата, че накрая ще видя една завършена китара на 34-тата страница ама уви :wallbash:

Ще следя темата. Много се надъхвам от такива проекти. Нямам нито времето нито парите, нито пък знанията(на което наблегна vlex) :) да се захвана (само желанието :unsure: )

Надявам се скоро да видим снимка, да чуем семпъл и да разберем колко калории е извадило смърчовото тяло :tomato:

Редактирано от MAXA
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Братле, Горера в момента си се кефи на Ментето и ич не му пука за проекта :hysterical:

Дай му около 2 седмици още да му мине и ще си завърши проекта :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Вярно е, че сега разцъквам ментето.

Но не съм заебал този проект. При първа възможност ще се захвана пак.

В предишен пост вече обясних, че проектът е "замаразен" и то буквално, защото там, където дялкам, температурата е под нулата в момента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Светльо, при това положение - наистина на бързай. Случвало ми се е поради малко по-ниска температура да прецаквам залепване или лакиране и после настава ужас. Така че изчакай, почини и тъкмо ще те засърбят ръцете за работа. :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Е на това му викам въпрос. Словосъчетанието "скапани кухарки" няма да го тълкувам. Светльо, може би заглавието за "изработка на китара от сурови талпи" леко е заблудило младите ни приятели. От сурови талпи сполучливо можеш да си сковеш кочина за прасето. Но и за най-скапаната кухарка трябват добре изсъхнали материали. Моля да обясниш, тъй като въпроса е към теб, как аджеба ще процедираш занапред. Твой уважаващ те приятел - Рудолф.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Под "суров материал" имам предвид точно това - дървени талпи в суров, необработен, груб вид.

Не че те са от сурово дърво, което е подгизнало от влага.

 

Младежа с кухарката: кирилицата е по-дбрата азбука, повярвай ми.

Темата за дървото, използвнао в електрическите китари е безкрайна.

Не мога да я покрия дори в 10 отделни теми.

Проччети в нета.

В самия форум също има много информаация по въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.