Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Търсих информация в Интернет, но не можах да разбера как върви сингнала подаден от процесора с S/PDIF към интерфейс, който по USB го подава към DAW.  Може би е глезотия, защото не намирам разлика, пък и нямам съответните уреди за да проверя шума и динамиката, но се чудя, дали цифровия сигнал се преобразува още един път преди да се запише. По принцип работя с dry сигнал и после reamping, но ми е интересно да знам- колко пъти се преобразува аналоговия сигнал преди запис.

Отговорено

Трябва да има spdif вход на интерфейса за да го свържеш. Ако използваш този начин, ще имаш едно конвертиране преди да влезе в daw и то ще се прави в процесора ти. Ако използваш аналоговия изход за да влезеш в интерфейса, пак ще имаш едно конвертиране, но то ще се прави от интерфейса.

Отговорено

Процесорите (99% от тях) са цифрови и преобразуват сигнала първо в цифров (след входа) и после в аналогов (преди изхода). Има някои ефекти с analog dry path, при които част от сигнала минава (уж) необезпокояван, но в повечето случаи си се конвертира.

Тоест ако имаш стандартен проц и вземеш сигнал от аналоговия им изход и го вкарал в интерфейс - ще имаш сигнал Guitar -> A/D -> D/A -> A/D -> DAW.

Отговорено (Редактирано)

Днес намерих най после инфо и ми стана ясно.  Baby Thomas виждам, че си много наясно технически и благодаря за отговора.

Мъглата ми се расея, защото се чудех, защо като записвахме, Албърт (един много добър студиен инженер, нещо като гений в тази област) ме записваше от цифровите изходи. Като го попитах: защо?, той ми каза, че от любимото ми Плекси, през микрофона така или иначе записа се цифровизира в DAW. Напомни ми, че сега вече не работим с ленти, а с компютри и Кемпера си върши работата. И винаги му се получаваше. Абе- майстор.

Та... процесорите ми са с USB, AES/EBU и S/PDIF и имам два начина да записвам- от тях към DAW- през USB или през дигиталните интерфейси. Албърт не ме записваше през USB а и не бях се замислял, пък и той не казваше защо. Сега, когато започваме записи тук, се замислих. 

И... мъглата се разсея- знaчи имаме в процесора AD-> ...и какво става нататък...

... сигналът влиза в цифров домейн и се опакова, с тайм код...

... през USB влиза в DAW в същия домейн и си бъзикаме там каквото си искаме...

--- през цифровия изход се ПРЕОПАКОВА (не се ПРЕОБРАЗУВА) и е в същия цифров домейн, но с по-висока степен на тайминг и си отива в DAW ... и т.н. АD-D-D

Аз имам WordClock generator и си мисля, че сигурно е по-добре да работя през цифровите изходи. Намерих и друга информация- при S/PDIF устройството може да разчита и на собствения клокинг на по-доброто за мастер и в доста случаи това е по-добре при само две устройства (примерно процесор-интерфейс). 

Почти съм решил, че ще уважа цифровизацията. Ама май ще отворя нова тема. Тя ми е по-ясна, но хора като теб сигурно са по-в час. Тия балансирани и небалансирани връзки и проблемите със сфазирането, понякога ми се получават проблеми при ръчкането в пач-панелите, но нямам време да го изследвам- пък и сигурно няма да открия топлата вода.

Редактирано от wiseppman
Отговорено

Процесор, който има USB, просто разполага с вграден аудио интерфейс. Вероятно малко по-"елементарен" от самостоятелен и/или скъп такъв, но в общи линии е същото. Добавен е, за да не ти се налага да купуваш отделен дивайс, ако записваш само китара и ползваш бекинг трак (примерно). Знам, че Лайн 6 имат такива модели, включително с вход и за микрофон. Вече ако решиш да записваш многоканално барабани или цяла група - за там си трябва сериозен интерфейс. Но за повечето домашни занимания такъв проц, с който да си вкараш 2-3 китарни и бас трака (или и вокал, ако имаш модел с майк вход) и после да си наредиш малко МИДИ дръмс - такъв проц е напълно достатъчен да си свършиш всичко сам в къщи.

Този WordClock е за синхронизация на повече от едно цифрови устройства. Не съм му отделял особено внимание, защото не съм качулил твърде много и различни устройства. Те и по дефолт си се разбират през S/PDIF, поне аз когаго съм се занимавал...