the_gorer Публикувано Май 10, 2007 Share Публикувано Май 10, 2007 (Редактирано) Отдавна ми писна по цял ден да свиря метъл и бях закопнял за мек акустичен звук на китара с найлонови струни. Не че нямам такава - просто беше в кошмарно състояние. Особено бриджът, в който като тийнейджър бях прорязал с ножовка канализ а струните, за да смъкна екшъна на китарата и да свиря метъл с метални струни и адаптер... След прорязването я осрах тоталнно, не можеше да се свири вече на нея и стоеше дълги години (10+) незнайно къде прибрана и прашасала. Което е много жалко, защото китарата има НЕВЕРОЯТЕН тон. Преди два дена реших да я възкреся - да оправя бриджа, да сменя гадните ключове (единият ред от които просто липсваше) и да освежа цялостния вид на китарата. Дадох 17 лева за нови ключове на Stagg, 10 лева за лак, байцове и четка и 8 лева за найлонови струни. Общо 35 кинта. И ето, че Пронцесата се завръща. Ето я китарата в първоначалният и оригинален кремонски вид - доста грозна по начало и допълнително надрана и осрана с лепенки от мен: Ето как бях осрал долното магаре когато бях на 16-17 години (от малък съм си малоумник ): Ето и как излеждаше грифа преди - грозно наклепан в завод Кремона с някакъв черен лак и в последствие олепен от мен с прозрачно тиксо, под което слагах хартиени точки за маркери. Оригинално китарата няма две точки на 12-то прагче, което ме нервеше още от малък. Ето отигиналният и лак - доста гнусен, прилича на блажна боя. Оригиналните ключове също са пълна отврат: ЗАПОЧВАМ РЕМОНТИТЕ Първо изшкурих грифа - махнах всякакви следи от оригиналния черен лак и мизериите от тиксо, които се бяха превърнали в адски упорити злокачествени образувания по повърхността на фингърборда: След това, ползвайки верният си гумен чук и една отвертка изкъртих каквото беше останало от оригиналното магаре: Продължавам в долните постове | | V V Редактирано Май 10, 2007 от the_gorer Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Май 10, 2007 Автор Share Отговорено Май 10, 2007 С какво мислите запълних прорезите от ножовка? Разбира се, че с клечки за зъби - букови са и са доста твърди. Махнах гадната тийнейджърска лепенка: Изшкурих гнусния оригинарен кафяв лак от задната част на грифа и от главата: Продължава в долните постове | | V V Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Май 11, 2007 Автор Share Отговорено Май 11, 2007 (Редактирано) Ето я китарката на този етап: След това започнах работа по инлеите - точките по грифа. Както вече казах, Кремоната оригинално е само с една точка на 12-то прагче, наложи се да сложа две: Това в средата е оригиналното гнездо за единствената точка. Него в последствие ще го заплним. Ето как : Ето и каво се получи - наложи се да слагам клечка за зъби в средата, защото чуканчето, което ползвах за запълването се коаза кухо!!! Ебати късмета: Направих голяма точка на трето прагче: И ето как изглежда тя след приглаждането - много съм доволен от себе си, да се еба ф талантливото копеле: Продължава в долните постове | | V V Редактирано Май 11, 2007 от the_gorer Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Май 11, 2007 Автор Share Отговорено Май 11, 2007 (Редактирано) Китарата имаше подбито на ръба на тялото, горе до гифа. Ето как го оправихме: След това байцнах грифа в супер тузарско, барвоско орехово кафяво. Получи се убийствено: Продължава в долните постове | | V V Редактирано Май 11, 2007 от the_gorer Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Май 11, 2007 Автор Share Отговорено Май 11, 2007 (Редактирано) Пропуснах да отбележа НАЙ-ВАЖНАТА ЧАСТ от ремонта: Преди някои от по-горните операции изшкурих предния панел на китарата, за да и придам свеж вид: В момента е светла и изглежда свежо като разрязана на половина ябълка. Редактирано Май 11, 2007 от the_gorer Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Май 11, 2007 Автор Share Отговорено Май 11, 2007 (Редактирано) След това започнах работа по преебания бридж (долното магаре). Изрязах предната му част с ножовка и направих нов мост от една платмаса, която взех от предния панел на компютра ми: СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ! Все още има козметични ремонти по бриджа и разбира се предстои цялостното лакиране. Накрая ще пусна снимки на лакираната и напълно завършена китара. Редактирано Май 11, 2007 от the_gorer Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Май 11, 2007 Автор Share Отговорено Май 11, 2007 И хоп! След още една нощ... КИТАРАТА Е ЗВЪРШЕНА! Скоро ще има и видео. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Май 11, 2007 Автор Share Отговорено Май 11, 2007 Това на снимките на завършената китара са новите ключове Stagg и новите струни - пак Stagg (имаше и някакви много готини на Ernie Ball, но аз, както винаги, минах Тънко и всех най-евтините ). В момента чакам струните да се отпуснат и да спрат да се разстройват. Ще тръкна нещо на видео да видим дали съм забравил да свиря с пръсти. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Май 11, 2007 Share Отговорено Май 11, 2007 Евала ти праим Горере ! требе си яко DIYстване Мисля, че една лепенка на мишелин, камел или малборо ще подхожда много добре на задната страна на китарата. Какво ще кажеш ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Icarus Отговорено Май 11, 2007 Share Отговорено Май 11, 2007 Хвълъ на таквиз люде! Свършил си доста добра работа. Нямам търпение и да чуя за какво става дума Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
IgniteAll Отговорено Май 11, 2007 Share Отговорено Май 11, 2007 Браъ на детету! Много доволно се е получило! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rockstar666 Отговорено Май 11, 2007 Share Отговорено Май 11, 2007 за положените усилия и отличният резултат! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TheRipper Отговорено Май 11, 2007 Share Отговорено Май 11, 2007 а може ли да питам защо предната страна на китарата е без боя (лак)? ....въпросът идва от там...аз имам един дрЪт Орфендер и съм го изшкурил целия и се чудя кфо да го правя? предната страна трябва ли да се лакира или само задната? (сори за офф-а ама бях пуснал тема за Орфендера и накрая така и не разбрах кфо да му правя) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
astagator Отговорено Май 11, 2007 Share Отговорено Май 11, 2007 Браво, браво! И тази китарка е станала екстра. Пускай по-скоро семплълче да и чуем гласеца! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
the_gorer Отговорено Май 11, 2007 Автор Share Отговорено Май 11, 2007 а може ли да питам защо предната страна на китарата е без боя (лак)? Предната страна е с лак. Просто е много тънък слой, колкото да предпазва дървото от мръсотия, навлажняване и раздуване. Нарочно не съм слагал тонове лъскав лак отпред - такъв дебел слой гланциран лак имат евтините инструменти и съответно мен това не ме кефи, а и прецаква тона на китарата (за педантите). Задната част на грифа, там където се плъзга палеца, също е само съвсем леко намазана с разреден лак - целта е да не лепне и да стане грифа по-"бърз". Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts