Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампово кубе ... настройка !


Recommended Posts

Здравейте, иска ми се да подискутирам по това ... дали след като се сменят лампите на кое да е лампово кубе (или поне на някои) трябва да се прави настройка на волтажа към лампите или така наречения "BIAS" или "BIASING". Четох насам натам из нета работи, ама все още ми е мъгла, а гледам тука доста компетентни хора има, че си рекох да пробвам.

По-конкретно купих си такова кубе (лампово) и ще му сменям лампите, обаче не виждам джаджа за настройка на тока никъде или не гледам където трябва или нямам такова аз, не знам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предусилвателните ламби се сменят без проблем, за крайни ламби се прави настройка за различните типове лампи. Ако сменяш с друга марка/модел от същия тип не се прави настройка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не е точно така

не заблуждавай съфорумниците

 

ако крайния амп е катод биас няма какво да се настройва

но ако крайния амп е с отделно преднапрежение нарича се още adjustable биас

има тример с който се настройва какво преднапрежение да се поддава на краините ламбета

 

частен случай на последния е фиксирания биас където няма тример а фиксирана стойност

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, признавам че не съм съвсем запознат, но все пак не съм ли прав, че ако подменяш със същия тип ламби, няма какво да се настройва, независимо дали е катоден биас или не?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, признавам че не съм съвсем запознат, но все пак не съм ли прав, че ако подменяш със същия тип ламби, няма какво да се настройва, независимо дали е катоден биас или не?

За съжаление, не. Може да не пипаш нищо, но по-добре ще стане ако се отрегулира съобразно разликите в лампите. Понеже две еднакви няма, нищо че са един тип, разликите могат да доведат най-малко до промяна в звука. Не е ясно също колко изправни са "нови" лампи. Опита сочи наличие на много ментета. Когато се слагат вече работили лампи (което често е за предпочитане, но това е друга тема) се налага подбор по параметри и настройка на режимите.

Друг е въпросът, че наистина има някои популярни марки, които изобщо не предвиждат настройка...

Всичко това се отнася само за крайните лампи и за някои предкрайни, в зависимост от вида схемно решение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е тука има видео как един доволно грозен пич биасва няколко ампа и обяснява как,аджеба,става тва.

ЦЪК

 

Моя съвет е : НЕ ПРАВЕТЕ ТВА В КЪЩИ !

 

Ламповите усилватели работят с високо напрежение !

Дори изключени от мрежата в усилвателя остават заредени мощни електролитни кондензатори !

 

Оставете биасването на хора които се занимават с това !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

O, това е много гадно, мен веднъж ме изхакаха 300V DC, и от тогава с лампови джаджи ба4кам само с гумени ръкавици, и изолирани отвертки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи кубето е VMB или VMC не ми се вади да го видя с точност... 60 вата купих го наскоро мисля че е правено в България, ама от кой и как . Лампите са 2 - 6П3Ц (Казаха ми че са заменими със 6L6GC модела ) и 2-12АХ7 (или старите ЕСС83).

Проблема е в това че не виждам джаджа за настройка ... това копче ли ще е или нещо по специфично и къде се намира.

Аааа ще съм много благодарен ако някой ми каже ТЕЛЕФОН на някой МАГАЗИН в Софето дето да питам за цени и тям подобни за тия лампи, че трябва да се сменят. А проблема с настройката е такъв че ако трябва да се прави и не се направи има възможност да горят по-бързо лампите, а ако не се загряват достатъчно пък някои модели лампи не вадят на яве истинския си звук и характеристики та за това иде реч, не искам да си скапя лампите за нула време че не са и много евтини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

VMB требе да е, потърси из форума координатите на Владо Балев, той е човека който прави тея усилватели. Аз имам едно кубе от него, но съм му сменял само предусилвателните ламби а крайните не съм, дори незнам какви са и не мога да ти кажа нищо относно биасването, пък и то си зависи от модела. Всъщност от тази тема разбрах, че съм живял в заблуда относно смяната на крайни ламби и природния феномен наречен БИАС-ване, ама еби му майката, човек се учи докато е жив. :punk_guitar:

 

Все пак със сигурност мога да ти кажа, че предусилвателните крушки можеш да ги заменяш спокойно с каквито и да са други 12ax7 или ecc83.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ лампите са 6П3С а не ц.

Не знам дали си отварял усилвателят, така че да му се видят карантиите, защото според мен ако има биас той е вътре :punk_guitar:

Друг е въпроса ти знаеш ли какво точно да търсиш? Знаеш ли как би излгеждал биас тримера?

 

Някои усилватели като фендър например слагат тримера, така че да се вижда някъде измежду ламбите, други - по-голямата чааст слагат биас тримерчето вътре за да не пипа всеки който си задава въпроса "what this button do?" както казва сестричката на Декстър :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Overdrive,сигурен ли си че тея лампи дето ти си ползвал не са били стари и сдухани,защото до колкoто ми е известно символа -Е след модела на лампата значи удължен живот?Някой друг ползвал ли е и двете в АБ тест да каже със сигурност?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.