Jump to content
Българският форум за музиканти

Китари в самолет


Otveqn

Recommended Posts

Здравейте! Не знам дали е у мен проблема, но търсачката нещо не работи съвсем както трябва. За това моля да ме извините ако е имало вече такава тема, просто ме домързя да преравям назад всички теми за да проверя.

Та интересен ми е въпроса за пренасянето на китари със самолет. Аз ще пътувам за САЩ и на връщане искам да си купя китара, както и имам поръчка да купя един определен модел ибанез за един приятел. Въпроса ми се отнася главно до проблемите със самия пренос в самолета (като ръчен багаж или разглобени и обезопасени с някакви меки работи в другия багаж) и ще ми правят ли проблеми (ще ми искат ли мито) на БГ границата (при положение че китарите ще са на старо). Ще съм безкрайно благодарен на хора, които споделят опита си с тези неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=20034

http://forum.muzikant.org/index.php?showto...%EC%EE%EB%E5%F2

 

Явно само на мен търсачката ми работи съвсем както трябва :metalist:

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, аз в продължение на 4год., съм си пренасял китарката в самолет до Русия и обратно, като личен багаж, без проблеми!!! Предлагали са ми друг вариянт. Лепят и една лепенка и тя лети, заедно с пилотите в пилотската кабина!!! Но в крайна сметка, си летеше с мене!!! В никакъв случай, не я давай в лентата за багай, защото всички багажи ги мятат яко и от китарката, може нищо да не остане!!! И последно, може би най-вайното!!!

:metalist: Задължително носи паспорта на китарата!!! Ами това е!!! Приятен полет и УСПЕХ!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Друг въпрос. Китарата се разглабя на гриф и тяло, и се слага в куфара между дрехи и други меки работи - това дали ще е достатъчно за да се предпази от хамалогията при товарните процеси?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не съм пътувал със самолет с китарка,ама със сигурност личен багаж бате....ако я разглобиш нещата не отиват на добре....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Друг въпрос. Китарата се разглабя на гриф и тяло, и се слага в куфара между дрехи и други меки работи - това дали ще е достатъчно за да се предпази от хамалогията при товарните процеси?

 

Няма нужда чак от такива мерки. На мен ми донесоха така една, която си беше пътувала като редовен (не ръчен) багаж, в отлично състояние. Може-би известен принос има и това, че беше в твърд куфар, но все ми се струва, че, и в обикновената си опаковка да беше, пак щеше да е оцеляла (тези опаковки все пак за това са направени). Нещо допълнително, което можеш да направиш, е да й лепнеш някакъв стикер ("Fragile", "Handle with Care" или нещо такова; доколкото знам, ги раздават по летищата).

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз питам така защотото става въпрос за 2 китари. То е ясно че ще ме пуснат с един хард кейс като личен багаж, ама с два?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи!

Относно преноса...

 

1. Личен опит: в Европа по принцип става. Нямах проблеми при пътуване от Германия насам с ел.китара като ръчен багаж, но в мек калъф!!! Това беше края на миналата година. Смятам, че качването на борда на самолета с китара в куфар (хард кейс) ще е почти "Мисия Невъзможна" - много по-обемен е от китара в мек калъф и смятам, че няма да може да се стигне безпрепятствено до самолета с куфара без проблеми от страна на редицата служители, през които се минава като се започне от чек-ин. Същото е и за акустичните китари, на които тялото им е доста по-обемно от на електрическите. При тях шансът за отказ от качване на борда е по-големи.

 

2. За САЩ положението е кофти. Според материали, които съм чел по форуми и т.н. вследствие на терористичните актове мерките за сигурност са много сериозни и при Щатските дестинации са много стриктни относно правилата за ръчен багаж, размери и т.н. Чел съм по форуми оплаквания, че са ги принуждавали да чекират дори цигулки и укулелета, които са доста по-къси и изобщо по-малки от нормалната ел.китара. Най-вероятно за САЩ ще има проблеми дори за китара в софт кейс. Това което може да се направи е да се пита предварително - някой стюард(деса) в самолета на отиване към Щатите или пък някой служител на самото летище... Гаранция пак няма защото каквото и да отговорят пак е възможно да има отказ за качване на борда. Добре е човек да е подготвен как ще действа при такова развитие на нещата.

 

3. Качване на борда с 2 китари пак ми се струва трудно. Има хора, които се хвалят че са го правили в миналото и нямало проблеми, но сега може да е по-проблемно. Един вариант е ако намериш друг пътник, който да се навие да качи едната, ако изобщо дават качване на борда с китара в САЩ.

 

4. Пак за САЩ за лепенки и пилотски кабини може да се забрави - там никой не припарва не 6 фута до вратата на кабината, че инак арестуват / стрелят / съдят.

 

5. Като пускаш багаж по лентата винаги има рискове в каквото и да е опакован. Имам чувството че някои в товаро-разтоварната част особено по нашите гео ширини специално се стараят да поставят рекорди по трошене, но все пак в хубав хард кейс или разглобени (ако позволяват китарите) + с много дрехи наоколо може и да се получи.

 

6. По въпроса за Fragile лепенки и т.н. също има доста истории из нета как само стимулират амбициите на разтоварачите за рекорди по трошене. Не мога да потвърдя, че са верни, но... Освен това съм чел, че на чуждите летища има отделна лента за маркирани по този начин багажи или дори на някои летища маркираните като чупливи ти ги носи служител. За съжаление обаче на летище София например всичко иде на 1 лента и...

 

Надявам се, че поста ми не е много плашещ. Просто опитах да предоставя подробна и доколкото се може обективна инфо. Ако някой съфорумец смята, че има невярна инфо в това, което съм написал, то моля да ме коригира. Не всичко което съм написал е от личен опит - някои неща се базират на информация в ИНет, а там кой какво е писал и колко е вярно не е ясно...

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, какъв е този паспорт!?!

Това е документът, който ти дават при покупка на китарата!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не търси акъл тук, а направо питай за политиката на компанията, с която ще летиш. Всички имат различни правила.

Delta са известни сред музикантите с лошо що се отнася до китари като ръчен багаж. Не лети с тях. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.