lyu_records Отговорено Декември 12, 2019 Автор Отговорено Декември 12, 2019 Разбира се, всичко ще документирам! Цитирай
bir4o Отговорено Декември 23, 2019 Отговорено Декември 23, 2019 On 12/7/2019 at 8:47 PM, lyu_records said: Това е в общи линии, ма линиите са много общи. Правил съм го и преди но в този случай има позиции, които са бая захабени и не съм сигурен дали ще е възможно за да стане перфектно, това е което ме притеснява. Какъв е минималната височина на позиция за да се случи тази манипулация? Здравейте. Това приключение посмях да го направя на няколко стари български електрически китари . На едната орфейка така бяха изядени праговете , че почти нищо не остана от прагчетата след изравняването -не може да се натисне добре струната-пръста опира в дървото . Ми издълбах дървото между прагчета . По добре отколкото да изхвърля китарата. Те така се е родил грифа на Ингви -не е имал пари за прагчета...ха ха. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 31, 2019 Отговорено Декември 31, 2019 Не е добре, да се ползва секундно лепило при фиксиране на прагчета, тъй като така има опасност, да се откърти много от канала при следващото им изваждане. Цитирай
Бобо Отговорено Януари 25, 2020 Отговорено Януари 25, 2020 Здравейте фенове. Мога ли да вмъкна една малка корекция? Тръс род настройки се правят под напрежение на грифа-т.е струните на китарата натегнати за свирене.Идеята е тръс рода да противодейства на напъна на струните и да поддържа желаната от вас равнина на грифа. Аз така правя настройки по моите китари без всякакви инциденти . -1/4 оборот на тръс род-а и проверка за изменения след 24 часа. Ако не е достатъчно още 1/4 оборот. внимание! Не пренапрягайте твърде бързо и много тръс рода. Виждал съм в нета сериозни поражения. Б Цитирай
lyu_records Отговорено Януари 25, 2020 Автор Отговорено Януари 25, 2020 (Редактирано) Аз още не съм ги изправял защото чакам материал за "покгарда" в момента е HSH ще стане HXH Димарзио DP228 и DP227 с "пушпул" който ще ги дели на "сингъл" В общи линии искам като дойде всичко да действам на веднъж адаптери, прагове и т. н. Относно "тръс род" при изравняване на прагове се действа по следния начин Посредством този инструмент: Аз си изработих един утре ще го снимам и кача. Докато китарата е със струни и е настроена в строй, в който ще се ползва се проверява дали грифа е прав, като се абстрахираме от прагчетата . Ако не е се опитваме максимално да го изправим посредством въртене на "тръс род" Тук е момента да отбележа че не винаги е възможно да се получи идеално прав гриф и за това не е необходимо да претягате защото има възможност грифа да се пукне или болта да се скъса, демек въртим разумно! След тези опити ако се е получил идеално прав, което според мен е рядко явление, преминаваме към следващата стъпка. Ако не е идеално прав измерваме къде и колко е крив посредством завирането на калибровани пластини между инструмента от горе и "фингърборда" и си записваме на един лист разликите: След което демонтираме грифа от китарата (има варианти, в които не може да се демонтира). И тук е момента да спомена че има 2 вида "тръс род", като това важи за двойнодействащия. Та след, като струните са свалени посредством изброените измервателни инструменти до тук и въртене на "тръс род" трябва да направим грифа да изглежда по същия начин все едно е качен на китара със струни и тогава вече изправяме прагове. Иначе нищо не правим! Лютиерите си имат "обстановка" за тая работа: Редактирано Януари 25, 2020 от lyu_records 2 Цитирай
Бобо Отговорено Януари 25, 2020 Отговорено Януари 25, 2020 (Редактирано) Отличен пост lyu_records. Също да вметна , че грифа не е задължително да бъде идеално прав след сетъп. Много производители и лютиери съветват за малка дъга( отпуснатост на грифа) , тъй като амплитудата на трептене ( ако трептене е правилната дума)е най-голяма по средата на струната. По този начин се позволява свободно трептене на струните без шум от допир с прагчета. Моите китари ,всичките имат малка отпуснатост на грифа. Опитах се да свиря с “ прав” гриф и не ми хареса чувството. Аз мисля , че отпустнат и идеално прав гриф са преференции при различни музиканти , също както е и височината на струните от грифа. Въпрос на удобство. Нека поясна когато говоря за “отпуснатост” става въпрос за много малки стойности. По -голям проблем е осукан гриф и да се надяваме , че това няма да е проблем с който ще се сблъскаме скоро. Чакам с нетърпение да видя резултатът! Поздрави.. Б Редактирано Януари 25, 2020 от Бобо Цитирай
lyu_records Отговорено Февруари 14, 2020 Автор Отговорено Февруари 14, 2020 (Редактирано) Здравейте, напоследък времето ми е яко кът деца, работа, репетиции и не остава много време. Трябваше ми китара дето да си я държа в колата без да се притеснявам, че ако изчезне ще боли много. Условията бяха следните, да е някаква марка, да има "FR" тип тремоло и да е във нормален вид, на възможно най-ниска цена. Попаднах на обява в "OLX" на въпросния Ibanez, малко грозноват, да не кажа много. Колегата го продаваше с качени EMG адаптери за това и цената беше завишена. Питах го предвид, че китарата е нисък клас има ли възможност да ми я продаде с фабричните адаптери и на края се сдобих срещу 300 кинта с един прилично запазен инструмент отговарящ на това което търся. Ако собственика си го познае искам да го поздравя, защото беше изключително коректен. Човека ми я даде с всичко налично включително разни инструменти, калъф и си личеше, че е ползвана от грамотен човек. Та както и да е, минавам към съществената част! Проекта от днес стартира: Адаптери - DiMarzio DP228/DP227, потенциометрите пак са DiMarzio, като тона е "пушпул" и ще ги дели на единични, превключвател DiMarzio EP1111. Понеже се налага да сменя и "фасадната плочка" а беше поръчана от вън се още повече забавих. Оригинално тя е 4 пласта червено/бяло/черно/бяло, което за грозната китара е още по-грозно защото всичко е в черно и черно. Новия материал е 3 пластов червено/черно/червено. Сканирах старата "плочка" и си начертах файл, по който да си изрежа нова, зареди новите копчета се наложи да пусна и един шаблон от плексиглас за да видя дали всичко пасва. Също така си направих и инструменти за грифа споменати по-горе в темата. Оказа се след измерванията че грифа и "тръсрода" са идеални. Вече всичко е разглобено и приготвено. Качвам материал за да стане по-ясно: Редактирано Февруари 14, 2020 от lyu_records Цитирай
lyu_records Отговорено Февруари 15, 2020 Автор Отговорено Февруари 15, 2020 Ето го и шаблона: Цитирай
lyu_records Отговорено Февруари 20, 2020 Автор Отговорено Февруари 20, 2020 On 12/12/2019 at 4:59 PM, nikfishman said: Напиши после някой ред какво се е наложило да направиш , и дали си доволен от резултата. Изравних я и сега "екшъна" е е нисък, няма бъз и всичко е наред. В книжката на Ibanez дават при натисната струна на 1-ва позиция и едновременно на позицията, която граничи със сглобката на грифа към тялото, дистанцията по средата между струната и позицията (8-ма позиция) да е между 0.3мм - 0.5мм обвързано с "тръсрода" Относно "екшъна" са описали, че при 1-ва струна дистанцията между позиция 14 и струната трябва да е между 1.5мм - 1.7мм и на 6та струна между 2мм - 2.2мм. Интересното, е че доста гледах но не са написали нищо за височината на "нъта". Из нета това, което намерих като инфо за китари със заключващо тремоло, е че като натиснеш 3-та позиция дистанцията между 1-ва позиция и струната трябва да е колкото дебелината на кредитна карта, което според мен е много високо. Това съм намерил, като някакво "стандартизирано" ако може да се каже инфо. Само дето тука си зависи от това какво му харесва на музиканта, според мен, но е хубаво да има нещо по което да се водиш. Относно процедурата по изравняването на прагчетата съм я описал горе в темата и само мога да кажа, 90% подготовка и 10% работа! Ако има интерес мога да кача снимки, китарата стана супер и като цяло съм много доволен. 1 1 Цитирай
chris_barnes Отговорено Юли 21, 2020 Отговорено Юли 21, 2020 Колега, би ли се наел да изработиш един notched straight edge и каква би била цената? Цитирай
lyu_records Отговорено Август 4, 2020 Автор Отговорено Август 4, 2020 On 7/21/2020 at 2:46 PM, chris_barnes said: Колега, би ли се наел да изработиш един notched straight edge и каква би била цената? Да пиши на лични! Цитирай
Recommended Posts