Caruso Отговорено Юни 4, 2007 Отговорено Юни 4, 2007 (Редактирано) Приятел не знам каккво си чел ама това са меко казано глупости.Вибрато между до и до диез Аре недей.... бла бла бла Недей да си добавяш неща, който не съм казал -тва бла, бла Естествено, че пишеш глупости, а и продължаваш да го правиш Искаш да кажеш че разликата в честотата между всеки полутон е 6 херца ? Веднага ти казвам защо не е така. Първо най-малката разлика в честотата на полутон е между ми и фа на голяма октава. Това обаче са тонове изпеваеми само от нисък мъжки глас.От там нататък стойностите са различни. Говорихме че колкото по-висок е един тон толкова са повече трептенията за секунда. Веднага ти давам пример с диапазона на един тенор на пример от до на малка октава което има 131 трептения в секунда до до на втора октава което има 523 трептения в секунда. това е диапазон от 2 октави - ти си сметни колко полутона са. Ако се съмняваш в думите ми отвори си елемнтарна теория на музиката и прочети. Мисля че и тък някой беше давал графика с певческите гласове спрямо пианото. Иначе и ти и Брет Манинг може да сте много добри певеци, но тея неща са така от 1941 година има международно споразумение Ла н апърва октава да е 440 херца. Преди това е било променяно на няколко пъти с оглед на това струнните инструменти в оркестрите да звучат по бляскаво. Редактирано Юни 4, 2007 от Caruso Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 4, 2007 Отговорено Юни 4, 2007 Според мене се стигна до развиване на много безполезни за целта на научаването на вибрато дискусии. Човек да се стерми поне в средата на диапазона си(там е най-лесно да се научи човек да прави вибрато) да пее тонове, без да стяга гърлото си, и да се опитва да ги накара да затрептят, без да звучи пресилено, или пък прекалено ситно. Много хора имат проблеми с вибратото, и наистина, когато не е естествено, понякога трябва време да се научи. Като се замисля, и аз като дете не правех вибрато. Но някак си се появи като започнах да пея отново след 18-годишна възраст. Плюс това то не е константно на полутон, тон, нито пък е 3, 4, 5 или 6 трептения в секунда. И амплитудата, и честотата му се определят от това какво искате да изпеете, и опита само и единствено до вкус и усет. Иначе, ако си харесвате много нечие вибрато, забавете го с програма з забавяне, чуйте как го прави, поуправнявайте го първо бавно, после с течение на времето го забързайте, докато не го направите. Предполагам, че след известна практика, вибратото трябва да ви стане втора природа. Цитирай
Annabelle Отговорено Юни 5, 2007 Автор Отговорено Юни 5, 2007 Според мене се стигна до развиване на много безполезни за целта на научаването на вибрато дискусии. Човек да се стерми поне в средата на диапазона си(там е най-лесно да се научи човек да прави вибрато) да пее тонове, без да стяга гърлото си, и да се опитва да ги накара да затрептят, без да звучи пресилено, или пък прекалено ситно. Много хора имат проблеми с вибратото, и наистина, когато не е естествено, понякога трябва време да се научи. Като се замисля, и аз като дете не правех вибрато. Но някак си се появи като започнах да пея отново след 18-годишна възраст. Плюс това то не е константно на полутон, тон, нито пък е 3, 4, 5 или 6 трептения в секунда. И амплитудата, и честотата му се определят от това какво искате да изпеете, и опита само и единствено до вкус и усет. Иначе, ако си харесвате много нечие вибрато, забавете го с програма з забавяне, чуйте как го прави, поуправнявайте го първо бавно, после с течение на времето го забързайте, докато не го направите. Предполагам, че след известна практика, вибратото трябва да ви стане втора природа. Е това вече е як пост- с всичко съм абсолютно съгласна! Ето- амплитуда и честота- две основни понятия, които оформят дефиницията за вибрато доста точно. И много яка идея е тва за програмата за забавяне- супер изродско- никога нямаче да се сетя за тва... Може би щото не съм на ти с такива компютърни еквилибристики за съжаление... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 5, 2007 Отговорено Юни 5, 2007 Ами има например една програма Amazing Slowdowner, където си има плъзгач за смяна на скоростта. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 5, 2007 Отговорено Юни 5, 2007 (Редактирано) Значи да спомена за развилия се спор, че честотата на всеки следващ полутон е равна на честотата на предишния, умножена по ~1.0595. ла от малка октава е 220Хз Ла диез от малка е 220* 1.0595 = 233.09 Хз ...... ...... ...... Сол диез от 1-ва е ~ 415.45 Хз ла от 1-ва е 415.45 * 1.0595 = ~440Хз И да напомня - както става ясно, разстоянието между 2 съседни полутона НЕ Е 6 Hz, а се изчислява по формулата Y = (X*1.0595) - X, където X е честотата на по-долния полутон, а Y е разликата в херци. От ожесточените и неясни обяснения по-горе, човек може да изпадне в заблуда. Това, което се имаше предвид за 4-те до 6 Hz е честотата не на тоновете, ами на самите колебания на вибратото. Редактирано Юни 5, 2007 от Evtim Djerekarov Цитирай
ronia Отговорено Юни 5, 2007 Отговорено Юни 5, 2007 (Редактирано) Абе няма ли някакви аудио клипчета за илюстрация бе хора? Някакси да се върнем пак към самото пеене, ако може? Редактирано Юни 5, 2007 от ronia Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 5, 2007 Отговорено Юни 5, 2007 Какви точно клипчета искаш? Принципно музиката, която харесваш е напълно достатъчна илюстрация на това, което трябва да се получи. Сваляш си да кажем Amazing Slowdowner и забавяш песента, и чуваш какво вибрато прави певеца/певицата - после имитираш, ако ти е трудно -> първо по-бавно. Иначе не знам какви други клипове биха били от полза. Цитирай
Elly Отговорено Юни 5, 2007 Отговорено Юни 5, 2007 (Редактирано) Честно да ти кажа, аз продължавам да не разбирам как имитирането на забавено вибрато ще ми помогне да направя естествено такова Нали целта не е прецизно последователно изпяване на два тона, а каране на тона / въздушната струя да трепти и да произвежда просто красив ефект на избрания тон... Независимо от амплитудата... Редактирано Юни 5, 2007 от Elly Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 5, 2007 Отговорено Юни 5, 2007 (Редактирано) Когато аз правя вибрато, не заблелязвам да имам някакви промени във въздуха, който подавам, и мисля, че е малко подвеждащо това, което се обяснява под път и над път, че вибрато се прави на всяка цена от диафрагмата. Да- тона трябва да е добре подпрян за да звучи добре, но не мисля, че трябва да има промяна на въздушното налягане на всяка цена за да се получат пулсации в честотата на тона. На мен ми се струва, че го правя от гласните връзки, но просто е несъзнателно вече. Редактирано Юни 5, 2007 от Evtim Djerekarov Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 5, 2007 Отговорено Юни 5, 2007 (Редактирано) Не че няма вибрато, което да се прави с подаване на въздух - има. Но това не е единствения начин да се прави вибрато. И пробвай следното нещо - вземи си един тон в средата на диапазона - и го пей прав. Но НЕ се стреми да НЕ го движиш- не "заключвай" гласните връзки. Просто си мисли за тона, и послепенно започни да си го мислиш с вибрато. Не се напрягай, както и не се ядосвай. Просто го прави за кеф. Отпусни се просто. След време ще забележиш, че вибратото ще започне да става само. Редактирано Юни 5, 2007 от Evtim Djerekarov Цитирай
CorvusCorax Отговорено Юни 5, 2007 Отговорено Юни 5, 2007 Сещам се за една колежка, която е абсолютно самоука и има най-красивото "хеваджийско" вибрато, което съм чувал. Постигнала го е единствено и само слушайки и копирайки певци, които го правят. Като се замисля, и моето вибрато (аз го правя по два различни начина, за единия от които тук доста слушах че е неправилен, но на мен ми харесва как звучи, а това е най-важното) в голяма степен се дължи на това какво съм слушал и какво съм се опитвал да наподобя, по-малко на "съветите" и съветите на "капацитети" и капацитети, така че съвсем естествено вибратото при мен се е превърнало в подсъзнателен процес и когато го правя през съзнанието ми минава мисълта "Тук изпяваш различен (украсен) тон", а не "Тук изпяваш с добра опора, следейки внимателно за въздушната си струя и прочие вибрато - между два тона с резлика помежду си еди-колко си херца и честота еди-колко си колебания в секунда...". По-моя начин като че е малко по-лесно и много по-практично. Но това естесвено си е мое мнение. Цитирай
Elly Отговорено Август 14, 2007 Отговорено Август 14, 2007 (Редактирано) Без коментар... Просто по темата Май трябва да го пусна и при рекордите... Ауууууу това беше първото - прослушването.... а колко още има.... Редактирано Август 14, 2007 от Elly Цитирай
Грация Отговорено Август 16, 2007 Отговорено Август 16, 2007 ^ Браво на детенце, аз разгледах и други концертчета.. Страхотна е! Цитирай
Петьо Рангелов Отговорено Март 16, 2013 Отговорено Март 16, 2013 На мен най-добре ми звучи естествено или вградено вибрато. Ето пример за такова: http://www.youtube.com/watch?v=NKzrwjj79yA Цитирай
Recommended Posts