Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, имам проблем със свързването на горепосочения ефект за китара Boss GT-8 към компютър. Взех си кабел Midi In/Out към USB. При включването към компа в "Device Manager" ми го хваща като USB Audio Device (Използвам Уиндоус 7). Влизам в настройките на ефекта, проверявам ги и ги правя както са дадени в единствения клип в Youtube за свързване на този ефект към ПС. Ползвам като  програма  "GT-8 FX Floorboard". До тук добре, но колкото и да се опитвам да ги свържа, ми изписва че не намира такъв ефект. Предполагам проблема е в драйвера, който си хваща, не знам. Търсих в интернет специфичен драйвер за ефекта, но не намерих. Моля, ако някой се е сблъсквал с подобен проблем да сподели.

Отговорено

Първия път точно това бях направил, бях ги обърнал, но после ги сложих както трябва, рестартирах ефекта и компа, но пак не се получи. Ако има значение, на преходника от Midi към USB има два светодиода - IN и OUT, като свети само този за изход.

Отговорено

Не, за съжаление нямам други устройства с които да тествам. Продължавам да търся драйвери за Босс-а, мисля че там ще е проблема, на клипа, който гледах в интернет, там по друг начин Уиндоуса хвана ефкета при включването  му към ПС. Има вариант и кабела да не ми е читав, знам ли.

Весели празници на всички!

Отговорено

Няма логика да трябват драйвъри за GT-8, защото процесора се свързва през МИДИ интерфейс. Виж каналите за миди комуникация да не за му объркани.

Отговорено

Според мен очакваш да се случи нещо, което няма как да се случи. Това приложение е един прост редактор на пресетите в GT-8, за улеснение на конфигурирането + евентуален бекъп на пресетите. Нищо повече. Евентуално можеш от някой DAW да си сменяш автоматично пресетите - на един аудио трак слагаш бекинг трак, а на един МИДИ трак РС/СС събития, които в точно конкретен момент да ти сменят пресети и/или вкл./изкл. ефекти. Просто за да не натискаш докато свириш.

Приложението комуникира с GT-8 чрез MIDI събития. Трябва да имаш някакъв МИДИ интерфейс, който се явява свързващо звено между проца и компютъра. ОС-а ще вижда МИДИ интерфейса (твоето USB Audio Device). GT-8 ще вижда МИДИ частта му от другата страна, така да се каже. Но проца и ОС-а няма да се виждат директно, респективно няма да го видиш в Device Manager, нито ти трябва (или съществува) драйвер за него.

Проблемът е че или нещо МИДИ интерфейса не работи като хората или има някакви ограничения, които не позволяват да работи в твоя случай (примерно GT-8 да използва малко по-странни съобщения, които не се поддържат от интерфейса ти). Или пък той си работи, но пък нещо не е свързано/конфигурирано като хората. Не става ясно с какъв кабел/кабели вързваш GT-8 и МИДИ интерфейса! TC Electronic G-Major има подобно приложение за редакция на пресетите и задължително иска два МИДИ кабела:

• G-Major MIDI Out -> Interface MIDI In;
  • Interface MIDI Out -> G-Major MINI In.

По същия начин се свързва и Behringer FCB-1010 MIDI педалиерата към приложение за конфигуриране и редактиране на пресети. ​Не съм опитвал Boss процове, нито твоето приложение, но тъй като принципът на комуникация е един и същ подозирам, че важи и в този случай.

Можеш да опиташ и някакъв MIDI мониторинг софт, който може да ти покаже какви съобщения минават през интерфейса.

Отговорено

Може би точно от там трябваше да почна - целта да свържа ефекта с компютъра е да мога да си качвам готови настроени ефекти от интернет, както и да бекъпвам старите. Кабела, който ползвам е точно този:

https://www.bad_link/ad/midi-usb-interface-kabel-CID632-ID6pF2I.html