vssrancid Публикувано Февруари 24, 2007 Публикувано Февруари 24, 2007 бии трябвало да има такова нещо ,нали?хехе..щом има "мажорни".идеата ми е,че мажорните ги имам...ноо минорни не.... пример: Cdur - C Dm Em F G Am Bm7/5- аа минор..??? някой ако знае нещо по въпроса ще го помоля да ги драсне..) Цитирай
CyberGene Отговорено Февруари 24, 2007 Отговорено Февруари 24, 2007 бии трябвало да има такова нещо ,нали?хехе..щом има "мажорни".идеата ми е,че мажорните ги имам...ноо минорни не....пример: Cdur - C Dm Em F G Am Bm7/5- аа минор..??? някой ако знае нещо по въпроса ще го помоля да ги драсне..) Изобщо не мога да разбера какво питаш?! Минорни тоналности има най-различни - натурален, хармоничен, мелодичен, бихармоничен и сигурно и някакви други видове минори. Всеки от тях може да се построи по всяка от степените на добре-темперирания звукоред. Цитирай
elasticman Отговорено Февруари 24, 2007 Отговорено Февруари 24, 2007 Major Cmaj7-Dm7-Em7-Fmaj7-Am7-Bm7b5 Harmonic Minor Cm maj7-Dm7b5-Ebmaj7#5-Fm7-G7-Abmaj7-Bdim7 Melodic Minor Cm maj7-Dm7-Ebmaj7#5-F7-G7-Am7b5-Bm7b5 Цитирай
Steppenwolf Отговорено Февруари 24, 2007 Отговорено Февруари 24, 2007 Здравей, Помни ги като ладове. Остави акордите, те после естествено се построяват от тях по терци (в стандарната терцова хармония). Шаблонът може да се пренасе по степените и да започва еквивалентно от всеки един от 12-те тона в октавата. В нетемпериран строй има значение избраната тоналност, тъй като се получават интервали с различна чистота, напрегнатост и годност (съответно и акорди). Цитирай
kitaratapesho Отговорено Февруари 24, 2007 Отговорено Февруари 24, 2007 Здрасти, един лесен начин да се ориентираш с минорните тоналности, при положение, че знаеш мажорните, е като използваш паралелните тоналности и техните свойства. Тоест - във всяка мажорна тоналност, на 6 степен се намира нейната паралелна минорна и във всяка минорна тоналност на 3 степен се намира нейната паралелна мажорна. С други думи - С = Ам и така нататък. Паралелните тоналности имат абсолютно еднакъв тонов и акорден състав. Разбира се, всеки тон и акорд в паралелните тоналности има различна функция и трябва да се внимава с това. Например акорда Bm7/5- в тоналност Cdur е доминанта на 7 степен, а в тоналност Am е субдоминанта на 2 степен. Ако има други въпроси - давай. Поздрави, Петър Цитирай
vssrancid Отговорено Февруари 24, 2007 Автор Отговорено Февруари 24, 2007 абе и аз незнам как точно да си задам въпроса, така че ще го напиша малко по-подробно.! тааа...ще напиша тва което имам.. както написах преди т'ва Cdur - C Dm Em F G Am Bm7/5- и така и за др. тонове..ре ми фа и т.н....но само в мажор...демек Тониката е мажор..!аа цялото запитване ми идва от тва ,че като тръгна да пиша песнички примерно в А dur знам ,че 1,2,3....7степен са построени по логика следните акорди А(T) Bm C#m D(S) E(D) F#m G#m7/5 и мога да си праа всякви пишkи с тях ..седмички,sus,aug...i t.n. еее да де ама ми траа и паралелна гамичка за няква мелодийка и в дадения случай на A dur e F#moll.... ама незнам на F#moll кои са построените акорди на 7те степени...ааа сега де..!! има ли такова нещо или в момента яко се излагамм с тоя въпрос)хехе Цитирай
fluti Отговорено Февруари 24, 2007 Отговорено Февруари 24, 2007 Ами същите са акордите, защото F# минор е паралелната тоналност на А мажор. Но наистина, остави акордите, гледай нотите в ладовете. Ладовете се характеризират с определени интервали между нотите си. Като знаеш нотите, ще можеш да си съставиш акордите Пример: С мажор. Нотите са: C D E F G A B За да получиш акорда за дадена степен, я комбинираш с 3-та и 5-та степен след нея и гледаш интервалите: 1. C - нотите са C E G = Cmaj 2. D - D F A = Dm 3. E - E G B = Em 4. F - F A C = Fmaj ... и т.н. На С мажор, паралелната тоналност е А минор. Това означава, че тя има същите ноти, но подредени малко по-различно: A B C D E F G Акордите се образуват по същия начин и тъй като нотите са същите, акордите и те са същите. Оттам нататък, има и други ладове - старинните ладове - Фригийски, Лидийски, Миксолидийски, Дорийски и т.н., хармоничен, мелодичен унгарски и т.н. минор и др. Като знаеш нотите им, ще можеш да съставиш и акордите им. В твоя случай, щом песента ти е в А мажор, мелодията, която ще свириш отгоре би трябвало също да е в А мажор (не че е задължително). Т.е. нотите, които да използваш са A B C# D E F# G#. Цитирай
vssrancid Отговорено Февруари 28, 2007 Автор Отговорено Февруари 28, 2007 Здрасти,един лесен начин да се ориентираш с минорните тоналности, при положение, че знаеш мажорните, е като използваш паралелните тоналности и техните свойства. Тоест - във всяка мажорна тоналност, на 6 степен се намира нейната паралелна минорна и във всяка минорна тоналност на 3 степен се намира нейната паралелна мажорна. С други думи - С = Ам и така нататък. Паралелните тоналности имат абсолютно еднакъв тонов и акорден състав. Разбира се, всеки тон и акорд в паралелните тоналности има различна функция и трябва да се внимава с това. Например акорда Bm7/5- в тоналност Cdur е доминанта на 7 степен, а в тоналност Am е субдоминанта на 2 степен. Ако има други въпроси - давай. Поздрави, Петър здравай...абе и аз така си мислих щото ми направи впечатление с 6 степен на мажорните)и както много други неща са по логичен път в музиката и тва така..) аа дали ще ти представлява трудност да напишеш 7те степени и на други тоналности...както дадох пример с До мажор-а...щото аз имам само до ,ре ,ми, фа.......си бемол? или да споделиш от коя книжка четеш)аз специално с Хаджииев и Владимиров....като и от двете съм адски доволен...на Владимиров има мн добри примери но както вече казах са до Си белом(специално за това) иначе е супер.)тааа тва ми е въпросчето...мерсии Цитирай
Steppenwolf Отговорено Февруари 28, 2007 Отговорено Февруари 28, 2007 Бележка:В нашата терминология под ПАРАЛЕЛЕН минор на даден мажор се разбира онзи, който се състои от същия набор тонове (напр. A min е паралелния на C maj). ЕДНОИМЕНЕН минор се нарича онзи, който е построен от същата основа на съпоставения мажор (напр. C min и C maj).Според американската, британската и доминиращата в Интернет, под ПАРАЛЕЛЕН (PARALLEL) минор се разбира онзи, който е построен от същата основа (напр. C min е паралелния минор на C maj), а A min се нарича ОТНОСИТЕЛЕН (RELATIVE) минор за C maj. Цитирай
kitaratapesho Отговорено Февруари 28, 2007 Отговорено Февруари 28, 2007 здравай...абе и аз така си мислих щото ми направи впечатление с 6 степен на мажорните)и както много други неща са по логичен път в музиката и тва така..)аа дали ще ти представлява трудност да напишеш 7те степени и на други тоналности...както дадох пример с До мажор-а...щото аз имам само до ,ре ,ми, фа.......си бемол? или да споделиш от коя книжка четеш)аз специално с Хаджииев и Владимиров....като и от двете съм адски доволен...на Владимиров има мн добри примери но както вече казах са до Си белом(специално за това) иначе е супер.)тааа тва ми е въпросчето...мерсии Кажи кое точно да напиша - самите гами или акордите в дадени тоналности? Иначе книжки има много... не знам какво точно да ти препоръчам - за обща теория ли, за хармония, модерна или класическа теория? Поздрави, Петър Цитирай
vssrancid Отговорено Февруари 28, 2007 Автор Отговорено Февруари 28, 2007 ми бате и незнам какво да ми препоръчаш...всичко искам простооот теорията на Хаджиев съм доволен както виждам и доста други...на Стефан Владимиров страшно много, най-вече защото са дадени доста примери, но не е завършениначе свиря от около 7месеца и мисля, че напредвам доста добре за времето което имам да свиря...но тва са подробности..!аа колкото до въпроса във форума.!ми ако не ти представлява трудност напиши и гамите ,но мен в случая ме интересуват акордите..понеже пак да се повторя ги имам само до/ре/ми/фа/сол/ла/си бемол...а те в точен ред са до/сол/ре/ла/ми/фа/си бемол...мии тва е май за са... мерси ,че се отзоваваш и помогаш Цитирай
kitaratapesho Отговорено Февруари 28, 2007 Отговорено Февруари 28, 2007 Не съм убеден, че разбирам за какво говориш, но все пак ето ти акордите в една минорна тоналност (говорим за натурален минор): Cm7 Dm7/5- Ebmaj7 Fm7 Gm7 Abmaj7 Bb7 Това ли ти трябваше? Цитирай
The Devil Отговорено Март 24, 2008 Отговорено Март 24, 2008 Здрасти,един лесен начин да се ориентираш с минорните тоналности, при положение, че знаеш мажорните, е като използваш паралелните тоналности и техните свойства. Тоест - във всяка мажорна тоналност, на 6 степен се намира нейната паралелна минорна и във всяка минорна тоналност на 3 степен се намира нейната паралелна мажорна. С други думи - С = Ам и така нататък. Паралелните тоналности имат абсолютно еднакъв тонов и акорден състав. Разбира се, всеки тон и акорд в паралелните тоналности има различна функция и трябва да се внимава с това. Например акорда Bm7/5- в тоналност Cdur е доминанта на 7 степен, а в тоналност Am е субдоминанта на 2 степен. Ако има други въпроси - давай. Поздрави, Петър Това е възможно най-трудния начин, който някога съм чувал. Най-лесно е да изчислиш коя е паралелната гама като слезеш на малка терца надолу (ако говорим за Мажорна гама, която знаем) или да се качим малка терца нагоре (ако гамата, която знаем е минорна). Това е най-лесния начин да разбереш коя е паралелната гама на тази, която знаеш. Пример: До мажор, малка терца надолу прави Ла минор. Ре бемол мажор - малка терца надолу прави Си бемол минор. Фа МИНОР - малка терца НАГОРЕ прави Ла бемол мажор. Това е най-лесния начин Цитирай
Steppenwolf Отговорено Март 24, 2008 Отговорено Март 24, 2008 И дефакто единствено перефразира kitaratapesho. Цитирай
Psycho Отговорено Март 26, 2008 Отговорено Март 26, 2008 Надявам се да съм разбрал точно какво питаш, но ето малко инфо: 7 - винаги е на малка терца от квинтовия тон без значение дали ти е минорна или мажорна тоналността maj7 - винаги е на голяма терца от квинтовия тон Така най-лесно се открива. На пример в А минор или в А мажор, квинтовия тон е ми, на малка терца от него е сол. Ето ти и тоновете на акорда: Am7 -> A C E G A7 -> A C# E G Ето и пример в D минор и D мажор: Dm7 -> D F A C D7 -> D F# A C E минор и Е мажор: Еm7 -> E G B D E7 -> E G# B D По същия начин е и в другите тоналности. 1 Цитирай
Recommended Posts