Jump to content
Българският форум за музиканти

Заседнал жак!?


Recommended Posts

Изключително тъпа ситуация - с клавира взех и един преходник да мога да си ползвам слушалките, които са с малък жак (а абсолютно всички изходи на клавира са с голям, включително този за слушалките).

Ръгам аз преходника и като го изкарвах не знам как, но част от него остана във входа o.0

 

http://photo-zona.net/images/user5606/albu...05_hf530201.jpg

 

ето това, което съм маркирал с червено остана вътре във входа.

 

Няма как да падне само, понеже тази част от жака е направена точно за да се изважда по-трудно и е запецната зад двете пластини, които я придържат.

 

Някакви идеи как по дяволите да го изкарам!?

 

И на всичкото отгоре това е главния изход за звука на синта (L\MONO out)...

Добре, че има и за слушалки, през който си звучи безпроблемно и в репетационната...

 

Извод: не пестете пари от преходници и кабели!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много често срещана ситуация.не се безпокой.вземаш счупения прехоник и го пъхаш в буксата като гледаш да наместиш пишката(туй дето стърчи) в отвора на частта дето е останала в буксата.с чукче леко го пречукваш че да се съединят пак двете части на прехоника и като стане това леко и внимателно го вадиш!след като го извадиш го хвърляш на боклука!

ако с пречукването не стане то ползвай някакво бързо съхнещо лепило ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ти препоръчвам чукането в тази ситуация. Най-много да си прецакаш клавира :metalist:

с лепило също е тъпо. Може да попадне там дет не му е мястото. да не говорим, че канаколита има едни кофти изпарения дет правят мизерии...

 

Най-добре да го разглобиш с 1 отверка и да изкараш тая хава дет е останала вътре. Ако не става - да кажем, че жака е пласмасов и дори да се разглоби не се вижда, то тогава трябва да се разпои жака и на спокойствие да се извади парчето.

 

 

Друг начин е да използваш някаква тел, тънки клещи или нещо подобно с което да ръчкаш в буксата за да изкараш гадината ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не бих препоръчал посочения метод, защото в резултат може да се съсипе синта. Няма да навлизам в подробности, но обикновенно жаковете са монтирани директно на печатна платка, и всякакви нетрадиционни методи може да повредят много други неща вътре. Правилният начин е да се отвори синта, да се свали жака от платката/ корпуса и да се замени с нов или ако технически е възможно да се разглоби, да се извадят парчетата. Както се казва "НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА У ДОМА!" Тази операция изисква внимателно отношение и точни ръце ( Иванчо:Абе и аз мога, ама козата си иска пръч). Не че не може да се купи нов синт - "Счупеното настрана..."

Накрая ще споделя жизнен опит - обикновенно интервенциите от неквалифициран персонал водят по-голямо Уси...не. Затова на някои апаратури изрично пише на задната страна - "REFER THE SERVICE TO QUALIFIED PERSONNELL"( за срещащите трудности с английския -"Поверете ремонта на КВАЛИФИЦИРАН персонал). Това не пречи опитите за самонадценяване да продължават с пълна сила.

Потърпевшия по-добре да си намери качествен специалист, защото накрая пак ще опре до него, ама тогава няма да е само за жака.

 

EDIT: Ей, НИКИ, като светкавица си :metalist: !

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Написал съм - ЛЕКО ГО ПОЧУКВАШ!

Тази ситуация ми се е случвала много пъти с едно камионче на което жаковете са платмасови, затворени отзад - с други думи от никаде не може да падне топчето-глава на жака.Вадил съм ги по описания метод и сичко си е ок.Веднъж ми се е случвало и с hi-fi усилвател jvc в жака за слушалките (аналогичен случай) като като отворих, наистина буксата беше запоена за платката(класическо решение) и пак така....с счупената част, като за мое по-голямо улеснение използвах само нита от жака - махнах тръбичката дето играя роля на маса на жака.Махнах го и усилвателя си е ок и всичко си му работи!

Иначе съм съгласен че за тази работа се изисква сръчност и предпазливост!

А за лепилото, може...не съм пробвал, просто ми дойде на ум в момента :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миналата седмица ми се случи същото но с китарата. Жакът си беше хубав, но 4 годинки употреба явно са му дошли в повечко. Най-чинно си отворих китарата (махнах капакът отзаде) и изкарах въпросната част. Препоръчвам ти да не го ръчкаш отвън, защото може да падне някъде вътре и да даде на късо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вариянта с лепилото си го помислих и аз, но реших да не рискувам.

 

Ще помоля някой познат жичкаджия да помага с отварянето на синта и отстраняването на проблема, че поне да има на кой да викам ако се скапе нещо...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, за това, как да го оправи разяснихте...

 

За да не се поваря ситуацията често, просто си купувайте ХУБАВИ ЖАКОВЕ.

Това е в общи линии.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:greenball: случвало се е 2 пъти - един път чисто нов жак от 20стинки се строши в саундкартата, а втория път - голям жак в 16 канален смесител (който не беше мой и жака там си остана :greenball: )

Извод: Купувайте скъпи жакове :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хмм и на мен ми се случи същото с едно камионче, на което жака му беше капсулован и ниамаше абсолютно никакъв начин да се извади отвътре (за да разбера това си прее*ах 3 годишната гаранция) и го извадих отвън със.... дървено шишче :P:D без месо на него де.... Но само защото жака е капсулован и нямаше опаснтност да го счупя вкарвайки го още по-навътре. Натиснах средата с шиша и металната пластинка, която държи жака като го вкараш вътре (това дето прави "щрак" го изхвърли.

Предполагам и с тънки пинсети ще стане...

 

а това за цената на жака, няма никакво значение. Точно тогава си викам "айде сега, ще си купя хубав жак", щото не търсех стандартен ами 90 градусов (тия под ъгъл) и дадох нещо от сорта на лев и 50 или два... и точно той се прееба.

Извода е - никога не си купувайте проел!

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гадна ситуация, освен да смениш синта нищо друго не ти остава :P

... или пък както каза Феникс да пробваш с тънки пинцети но преди това го изключи отвсякъде... за всеки случай...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С вещата намеса на Никифена и някъв неиндетифициран от мен инструмент (май зъболекарски) проблемното %!$@^#%!@%^$@#^%!@ парче от жака бе изкарано безболезнено :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.